szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A program fejlesztői valószínűleg úgy gondolták, hogy ha a VLC-t már amúgy...

A program fejlesztői valószínűleg úgy gondolták, hogy ha a VLC-t már amúgy is megpakolták ezerféle kodekkel, akkor nem kerül különösebb erőfeszítésbe, hogy ezeket a lejátszáson kívül más céllal is munkára fogják. A VLC csomagban így egy teljes értékű videó- és DVD-konverter is helyet kapott, nem is beszélve a belső hálózaton, sőt az interneten keresztül is használható műsorszórásról.

DVD-rip
A VLC-vel bármilyen régiókódú DVD-t a gépünkre menthetünk, méghozzá elég egyszerűen. Annyit kell csak tudnunk, hogy melyik cím tartalmazza a filmet: a reklámokhoz valószínűleg senki sem ragaszkodik. Játsszuk le a filmet a VLC-vel, várjuk meg, amíg bejön a lényeg, majd kattintsunk a jobb egérgombbal a képre, s ott a cím opció alatt már látni fogjuk, hányadik számnál járunk.

Van miből választani

Most válasszuk a Fájl megnyitása opciót, és a Lemez fülnél adjuk meg, melyik címet szeretnénk elmenteni.

Nem mindegy, melyik címet rippeljük

Ezután pipáljuk ki a műsorszórás/mentés négyzetet, a beállításoknál adjuk meg a fájl nevét és címét és a kódolási formátumot.
Szépen okézzunk le mindent, és várjunk türelmesen, amíg a VLC lementi a filmet.

Mindössze ennyi lementeni egy filmet


Műsorsugárzás
Az előző művelethez hasonlóan, videókat is tudunk streamelni az otthoni hálózaton. Ehhez csupán a célszámítógép IP-címét kell tudnunk, amelyet a Futtatás, majd a parancssor (cmd) és az ipconfig elindításával egyszerűen előbányászhatunk. Ha ez megvan, csak az előző lépéseket kell megismételnünk, ezúttal azonban nem a Fájl négyzetbe helyezzük a voksunkat, hanem az UDP-be, ahová beírjuk a célgép IP címét. A portot ne bolygassuk.
Ezután elindítjuk a lejátszást, a másik gépen is előkapjuk a VLC-t, és a hálózati adatfolyam megnyitásánál mindenféle állítgatás nélkül nyomunk egy OK-t. Ennyi volt. Sajnos egyvalami némiképp zavaró: a videót csak a másik gépről tudjuk irányítani. Erre is van azonban megoldás: a webes kezelőfelület. A streamet indító gépen a Beállítások/Kezelőfelület hozzáadása menüpontban indítsuk el a webes kezelőfelületet. Ezután nézzük meg a forrásgép IP címét is. Azon a gépen, amelyen a filmet nézzük, indítsunk el egy böngészőt, írjuk a címsorba a másik gép IP címét. majd utána egy kettőspontot és azután 8080  (például: 192.168.1.76:8080), majd nyomjuk le az Enter billentyűt. Az előbukkanó „honlapon” mindent megtalálunk, amire szükségünk lehet: hangerőszabályzó, Pause, méret növelése, sőt még a másik VLC lejátszólistáját is előcsalogathatjuk vele.

Fájlkonvertálás
A DVD rippeléshez hasonlóan, bármilyen fájllal eljátszhatjuk a fentebb leírt konvertálást, azaz készíthetünk AVI-ból MP4-et, vagy kicserélhetjük a hangforrást 5.1-ről sztereóra. Így például iPodhoz vagy egyéb hordozható eszközökhöz is készíthetünk megfelelő formátumú fájlokat. És ha nem akarunk sokat bíbelődni a beállításokkal, akkor készítsünk egy .txt fájlt, másoljuk, illetve illesszük be a következő sort:
"C:\Program Files\VideoLAN\VLC\vlc.exe" %1 :sout=#transcode{vcodec=mp4v,vb=1024,scale=1,height=240,width=320,acodec=mp4a,ab=128,channels=2}:duplicate{dst=std{access=file,mux=mp4,dst=%1.mp4}}

majd a .txt kiterjeszést írjuk át bat-ra (ehhez a Windows Intézőben a mappa beállításainál ne engedélyezzük „az ismert fájltípusok elrejtése” opciót). Ha a kész fájlra rádobjuk a konvertálni kívánt videót, az automatikusan elvégezteti a munkát a VLC-vel. Kipróbáltuk, zseniálisan működik, az újabb Sony modellekkel is, nem csupán iPoddal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most lett balhé abból, hogy nyugati családoknak szülnek gyereket az ukrán nők

Most lett balhé abból, hogy nyugati családoknak szülnek gyereket az ukrán nők

Rövid időn belül megtelhet a kiskunhalasi járványkórház

Rövid időn belül megtelhet a kiskunhalasi járványkórház

Féltékenységből vágta el a nagyapja torkát, vádat emeltek ellene

Féltékenységből vágta el a nagyapja torkát, vádat emeltek ellene