szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Lehet, hogy alapjáraton csak a legfontosabb dolgokra képes a böngésző, azonban...

Lehet, hogy alapjáraton csak a legfontosabb dolgokra képes a böngésző, azonban kiegészítőből annyi van hozzá, mint égen a csillag. Az évvége örömére csokorba szedtük az idén bemutatott kiegészítők közül a legjobbakat.

1. Böngésszen kényelmesebben, a fogd és vidd módszerrel
A DropZones plug-in segítségével számtalan funkciót érhetünk el játszi könnyedséggel, anélkül, hogy menükben bóklásznánk vagy billentyűkombinációkat magolnánk be. 

Ráadásul használható Windows, Linux és OS X alatt egyaránt. A módszer egyszerű: a fogd és vidd eljárást kell használnunk, vagyis ha például egy képet szeretnénk lementeni egy adott mappába, csak megfogjuk az egérrel és elkezdjük húzni, majd a megjelenő rácshálón ráhúzzuk a Kép mentése másként... zónára és ott elengedjük. A rácsháló minden egyes zónájának mi magunk adhatunk funkciót. Ez lehet valamelyik kereső vagy online fordító szolgáltatás használata (például csak rádobjuk a kijelölt kifejezést az adott zónára, és máris kereshetjük kedvenc keresőmotorunkkal), de választhatunk számtalan más utasítás közül is (felvétel a könyvjelzők közé, hivatkozás küldése, beállítás háttérképként, nyomtatás, kép küldése stb.).

Összesen akár 64 ilyen zónát is létrehozhatunk, mindegyiknek más és más funkciót adva (természetesen a funkciókat is a fogd és dobd módszerrel rendelhetjük hozzá a zónákhoz, a modul Settings ablakában).
Korábbi cikkünkben videón is megnézhetik a modul, működés közben.

2. A legstílusosabb webes képnézegető
A weben számtalan képmegosztót találunk, de elég akár a Google-ban is rákeresni egy kifejezésre, rengeteg képtalálattal gazdagodunk. Miért ne néznénk ezeket a képeket kényelmesen, egy látványos felületen?
Mindez egy briliáns és ráadásul ingyenes böngésző modullal gyerekjáték. A Cooliris 1.9 segítségével a weben található képekből (például a Google képkeresési találataiból, vagy éppen a Flickr oldalán közzétett képekből) egy csodálatos, teljes képernyős slideshow-t varázsolhatunk, amelyben könnyedén böngészhetünk a képek között. Sőt, akár a YoutTube videóit is nézegethetjük ezen a látványos felületen.

A modult működés közben is megleshetik, korábbi cikkünk videóján (az eredeti cikk írásakor a program még a PicLens névre hallgatott).

3. Kényelmes letöltés
Bár a Firefox 3 letöltésvezérlője sokat fejlődött az előző verzióhoz képest, azért még mindig elmarad az egyik legfontosabb Firefox plug-in, a DownThemAll lehetőségeitől. Szerencsére ennek a modulnak már elkészült a 3-as Firefox-szal is kompatibilis változata, így itt sem kell nélkülöznünk. 

Megadhatjuk az egyidejű letöltések számát, több szálon tölthetünk (ez gyorsíthatja a letöltést), automatikusan átnevezhetjük a letöltött fájlt stb. De akár komplett weboldalt is leszedhetünk egyetlen kattintással (minden fájlt ami az adott oldalhoz tartozik), illetve szűrhetünk is, mondjuk Flash videók vagy képek után kutatva.


4. Szabaduljunk a reklámoktól
Ha nem rajongunk az online reklámokért, az Addblock Plus kiegészítővel jó esélyünk van arra, hogy letiltsuk azokat. A különféle előre definiált és online frissülő listák mellett saját szűrőket is létrehozhatunk, de általában már a választható listák is elég hatékonyan megszűrik a tartalmakat.

Ezzel letöltési időt és adatforgalmat is spórolhatunk, hiszen nem kell várnunk a rengeteg letöltődő hirdetésre. Az más kérdés, hogy esetleg lemaradhatunk így valamilyen számunkra fontos akcióról is, vagy néha akár az oldal fontos része sem jelenik meg. De ha netán ilyet sejtünk valahol, egy mozdulattal kikapcsolhatjuk a szűrést (és persze utána vissza).

5. Inkognitó üzemmód
A Safari és a Google Chrome egyaránt rendelkezik Inkognitó üzemmóddal, amelyet egyetlen kattintással bekapcsolhatunk. Ilyenkor a meglátogatott oldalak címei, a letöltési előzmények, a sütik és más, a böngészésünkről árulkodó jelek nem tárolódnak el a böngészőben.

A Stealther kiegészítő segítségével ugyanez megoldható Firefoxban is. Telepítése után az Eszközök menü egy Stealther menüponttal bővül. A plug-in beállítási lehetőségeinél azt is megszabhatjuk, hogy pontosan milyen információk tárolását mellőzze a program, amikor éppen „lopakodó” üzemmódra kapcsolunk (böngészési előzmények, sütik, referer adatok, cache stb.).

Végül egy kiemelt ajánlat azoknak, akik szeretnék, ha böngészőjük látványos és komoly fekete színösszeállításban tündökölne. Korábbi cikkünkben megmutattuk a 8 legjobb fekete skint a Firefoxhoz. Érdemes őket kipróbálni.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Az önkormányzatok reálértéken kevesebb pénzt kapnak jövőre

Az önkormányzatok reálértéken kevesebb pénzt kapnak jövőre

Az érettségijét ünnepelte a gyulai késelés gyanúsítottja

Az érettségijét ünnepelte a gyulai késelés gyanúsítottja

Júliusban rajtol a Forma-1 is

Júliusban rajtol a Forma-1 is