szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Nagy újdonság, hogy a BitLocker a Windows 7-ben már a cserélhető lemezek...

Nagy újdonság, hogy a BitLocker a Windows 7-ben már a cserélhető lemezek titkosítását is támogatja! A BitLocker használata egy kihúzható USB-kulcson jó módszer lehet az adataink védelmére, ha esetleg elveszítenénk vagy ellopnák tőlünk a pendrive-ot.
Az adatvédelem mellett lehetőségünk lesz arra is, hogy az adatainkhoz egy „csak olvasható” felületen keresztül Windows XP és Vista rendszeren is hozzáférjünk. Így mindig kéznél lesznek a fontos a fájlok, nem csak a Windows 7 számítógépünkön. Első lépésként csatlakoztassuk az USB pendrive-ot, majd nyissuk meg a Sajátgépet, hogy minden meghajtót lássunk. Utána jobb kattintás a meghajtóra, és válasszuk ki a Turn on BitLocker opciót.

A Turn on BitLocker opciót kell választanunk

Ezután döntsük el, hogyan akarjuk védeni a meghajtót. Beállíthatunk jelszót vagy használhatunk smart kártyát, ha a készülék rendelkezik ehhez szükséges kártyaolvasóval. A folytatáshoz kattintsunk a Next-re. Jó ötlet lehet másolatot készíteni a helyreállító kulcsról (recovery key), mert így abban az esetben is vissza tudjuk szerezni az adatokat, ha elfelejtettük a jelszavunkat. Kattintsunk a Next, majd a Start Encrypting gombra.

Megkezdődött a BitLocker titkosítás

A titkosítás, az USB drive méretétől függően, eltarthat egy ideig. Egy 2 Gbájtos pendrive esetében például 14 percre volt szükség. Amikor a titkosítás véget ér, a meghajtó már védett.

BitLockerrel védett USB pendrive használata másik számítógépen
Amikor a védett USB kulcsot egy másik számítógépbe helyezzük, az megjelenik a Sajátgépben, de egy kulcsos ikont fogunk látni mellette, ami jelzi a BitLocker titkosítást.
Amikor rákattintunk a meghajtóra, kérni fogja a jelszót. Ahogy „igazoltuk magunkat”, elkezdhetjük használni a ’csak olvasható’ felületet, ahonnan lehúzhatjuk a védett USB meghajtó adatait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!