szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szintetikus biológia nevű tudományág célja, hogy létrehozza az első olyan mesterséges genetikai rendszert, amely képes a darwini értelemben vett evolúcióra.

A "hagyományos" DNS 4 elemből áll.
A mesterséges 12-ből.
Az MSNBC értesülései szerint az AEGIS – Artificially Expanded Genetic Information System (Mesterségesen kiterjesztett genetikai információs rendszer) – projektet az a törekvés hívta életre, hogy az űrben az élet nyomait kereső kutatók képesek legyenek felismerni, ha belebotlanak valamilyen élőlénybe.

A tudósok meg is alkották az élet definícióját: olyan önfenntartó kémiai rendszer, amely képes a darwini evolúcióra. Ennek ellenére pontosabb meghatározás egyelőre nem született. Mint ahogy nincsen általánosan elfogadott válasz sem arra a kérdésre, hogy a Földön hogyan alakulhatott ki az élet, vagyis mi történt a kémiai elemekkel, hogy azokból táplálékot feldolgozó, szaporodó és fejlődő lények formálódhattak. A szintetikus biológia ezekre a rejtélyekre is
keresi a választ.

Az AEGIS-projekt egyik legígéretesebb vizsgálata egy floridai laboratórumban zajlik, ahol az egyik kutató, Steve Benner szerint az első, a fentieknek megfelelő genetikai rendszer formálódik.

Az AEGIS egyelőre még nem önfenntartó, a kutatók pedig bíznak benne, hogy markánsan elkülönül majd a természetben megtalálható organizmusoktól, már csak azért is, mert DNS-ét 12 „építőkocka” alkotja, míg a földi élőlényekét csupán 4 (timin, citozin, adenin, guanin). Benner igen elégedett az eddigi eredményekkel.

„Fejlődik, evolúciós folyamatokat hajt végre, pontosan úgy, mint amilyenre terveztük” – magyarázta a floridai Alapítvány az Alkalmazott Molekuláris Evolúcióért (FAME) biokémikusa. „Ha pedig megértettük, hogy az ilyen rendszerek pontosan hogyan működnek, képesek leszünk azokat előállítani.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Shake

Bűnözőpalánták DNS-eit gyűjtenék

Gary Pugh, a Scotland Yard törvényszéki szakértője azzal a meglepő és nagy vitát gerjesztő javaslattal állt elő, hogy az általános iskolás korú gyerekek DNS-t is tárolni kellene a DNS-adatbankban, ha olyan magatartást tanúsítanak, amely bűnelkövetéssé fajulhat a jövőben.

hvg.hu Tech

A DNS-adatokat is rendszerezné a Google

Az emberi DNS is a világ információs bázisába tartozik, a Google pedig láthatóan ezt is rendszerezni akarja - adta hírül a BusinessWeek. A keresőóriás már 2007-ben nagy hírverést kapott annak kapcsán, hogy 4.4 millió dollárt fektetett egy 23andMe nevű genetikai elemző cégbe, amely mögött az egyik Google-alapító, Sergey Brin felesége, Anne Wojcicki áll.

MTI Plázs

Megfejtették a penicillint előállító gomba DNS-ét

Holland kutatók befejezték a penicillint előállító Penicillium chrysogenum nevű gomba teljes genetikai anyagának meghatározását. A DNS-szekvencia közzétételét a hollandiai székhelyű, DSM elnevezésű, élettudományokkal és anyagtudományokkal foglalkozó biotechnológiai vállalat jelentette be.

MTI Tech

Meghökkentő titkot rejt Ötzi DNS-e

Hiába ötezer éves, még mindig képes meglepetéseket okozni Ötzi, az osztrák-olasz jégmúmia. Genetikai vizsgálatának során ugyanis kiderült, az "öregfiú" egy mára már teljesen elveszett genetikai csoporthoz tartozott.

Sorkövető

Nyereg alatt puhított magyar DNS-ek

Akik a magyarság török, iráni, mezopotámiai eredetének bizonyítását remélték térségünk eddig legkiterjedtebb etnogenetikai vizsgálatától, most bizonyosan csalódnak. A frissen publikált adatokból kiderül, már a honfoglalás idején túlnyomórészt európai volt genetikai állományunk. Akik viszont a népek keletkezését, az etnogenezist illetően nem a meseszerű magyarázatokat, inkább a tényeket kedvelik, számos izgalmas adatot és főleg kérdést köszönhetnek a mostani kutatásnak.

Egy friss teszt szerint könnyű zsákmány a tolvajoknak a kulcs nélküli indítású autó

Egy friss teszt szerint könnyű zsákmány a tolvajoknak a kulcs nélküli indítású autó

Majdnem elütött egy gyalogost egy buggys, aki felismeri, jelezze a rendőrségen

Majdnem elütött egy gyalogost egy buggys, aki felismeri, jelezze a rendőrségen

Felkerült India a brit kormány beutazási tilalmi listájára

Felkerült India a brit kormány beutazási tilalmi listájára