szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Figyelem: ez a tutorial haladóknak szól, ezért az alapvető Photoshop funkciókat nem...

Figyelem: ez a tutorial haladóknak szól, ezért az alapvető Photoshop funkciókat nem részletezzük, valamint az angol opciók magyar megfelelője sem szerepel a leírásban. Kezdőknek ajánljuk a részletesebb és a magyar Photoshop menüpontokkal illusztrált egyéb leírásainkat. 

Ha falfirkát akarunk készíteni, megtehetjük azt is, hogy valamilyen egyszerű graffiti-szoftvert használunk, például a Graffiti Stúdiót, de kipróbálhatjuk valamelyik online „falfirkálót” is, például a WetPaintet. Ezek a programok azonban inkább mókás feliratok készítésére alkalmasak, a végeredmény sajnos nehezen mondható „élethűnek”. De mit tegyünk, ha valóban élethű falfirkát akarunk készíteni? Nos akkor jön a Photoshop és a remek Vanishing Point nevű szűrő, ami CS2-től felfelé minden PS-ben megtalálható. 

Nincs más dolgunk, mint keresni egy szép üres falfelületet (vagy inkább egy fotót barátunk, szüleink házáról, esetleg az irodáról ahol dolgozunk - a nagyobb poén érdekében). Csak töltsük be az alapképet, és nyomjuk meg a Ctrl+Alt+V-t, vagy válasszuk a Vanishing Point szűrőt a menüből!

Ezután nincs más dolgunk, mint egy térbeli „négyzethálót” tenni a képre a szűrő segítségével. A későbbiekben ennek a hálónak megfelelően fog a perspektívában elhelyezkedni az alapképen a felirat vagy bármi más, így gondoskodva arról, hogy minden tökéletes legyen, és mi ne bukjunk le a manipulált képpel. :-) 

Válasszuk a „Create Plane Tool” (vagy C betű) eszközt a szűrőn belül, és a bal egérklikkel máris elhelyezhetjük a pontokat, amelyek a négyzetrács négy sarkát jelölik ki.

Ha pirosak a vonalak, akkor nem jó, ha sárga, akkor közelít, végül ha egy kék négyzetrácsot kapunk, akkor „eltaláltuk” a megfelelő perspektívát.

Kísérletezzünk, amíg nem lesz kék, ha van egy kis szemmértékünk és térlátásunk akkor pillanatok alatt sikerülni fog! (Tipp: csak húzzuk a „fal mentén” azaz a szélein a vonalakat és máris megvagyunk). Ha megvan a rács, okézzuk le a szűrőt. Látszólag semmi nem történt, a rács azonban már ott van a képen! 

Készítsünk egy új dokumentumot/képet, erre kerül majd a felirat! Válasszunk egy jópofa „graffitis” betűtípust az ingyenes 1001fonts.com-ról, és használjuk bátran! Készítsük el a feliratot, majd raszterizáljuk (jobb klikk a rétegen – Rasterize Type), így a vektoros feliratból sima, raszterkép lesz. Nyomjunk egy Ctrl+bal egeret a feliraton, ezzel kijelöltük, Ctrl+C-vel tegyük a vágólapra. A négyzetrács tehát (a másik képünkön) ott van a falon, a felirat „bekészítve” a vágólapra - jöhet a trükk!

Készítsünk egy új, üres réteget a falfelület felett, és válasszuk ki – ez fontos, hiszen ha nem tesszük, akkor azonos rétegre kerül a fal és a falfirka, ami nekünk nem jó.  Nyissuk meg megint a Vanishing Point szűrőt, majd nyomjuk meg a Ctrl+V-t. A felirat megjelenik. Ha most elkezdjük az egérrel a falra húzni, örömmel tapasztaljuk, hogy „térben torzulni” fog, a fal felületének (és remek négyzetrácsunknak) köszönhetően. Ha nem jó a méret, nyugodtan nyomjuk meg a Ctrl+T-t és méretezzük át (az átméretezést ENTER-rel tudjuk befejezni). 

Helyezzük el, méretezzük megfelelőre, majd okézzuk le a szűrőt – készen is vagyunk! Nincs más dolgunk, mint ) „Normal”-ról „Overlay”-re állítani a felirat rétegének típusát (ezért volt fontos külön rétegre rakni az előző lépésben), és az Opacity-t (átlátszóság) egy kicsit lejjebb venni. Így szépen előjön a fal textúrája a szövegen keresztül. 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!