szerző:
techline.hu

Figyelem: ez a tutorial haladóknak szól, ezért az alapvető Photoshop funkciókat nem...

Figyelem: ez a tutorial haladóknak szól, ezért az alapvető Photoshop funkciókat nem részletezzük, valamint az angol opciók magyar megfelelője sem szerepel a leírásban. Kezdőknek ajánljuk a részletesebb és a magyar Photoshop menüpontokkal illusztrált egyéb leírásainkat. 

Ha falfirkát akarunk készíteni, megtehetjük azt is, hogy valamilyen egyszerű graffiti-szoftvert használunk, például a Graffiti Stúdiót, de kipróbálhatjuk valamelyik online „falfirkálót” is, például a WetPaintet. Ezek a programok azonban inkább mókás feliratok készítésére alkalmasak, a végeredmény sajnos nehezen mondható „élethűnek”. De mit tegyünk, ha valóban élethű falfirkát akarunk készíteni? Nos akkor jön a Photoshop és a remek Vanishing Point nevű szűrő, ami CS2-től felfelé minden PS-ben megtalálható. 

Nincs más dolgunk, mint keresni egy szép üres falfelületet (vagy inkább egy fotót barátunk, szüleink házáról, esetleg az irodáról ahol dolgozunk - a nagyobb poén érdekében). Csak töltsük be az alapképet, és nyomjuk meg a Ctrl+Alt+V-t, vagy válasszuk a Vanishing Point szűrőt a menüből!

Ezután nincs más dolgunk, mint egy térbeli „négyzethálót” tenni a képre a szűrő segítségével. A későbbiekben ennek a hálónak megfelelően fog a perspektívában elhelyezkedni az alapképen a felirat vagy bármi más, így gondoskodva arról, hogy minden tökéletes legyen, és mi ne bukjunk le a manipulált képpel. :-) 

Válasszuk a „Create Plane Tool” (vagy C betű) eszközt a szűrőn belül, és a bal egérklikkel máris elhelyezhetjük a pontokat, amelyek a négyzetrács négy sarkát jelölik ki.

Ha pirosak a vonalak, akkor nem jó, ha sárga, akkor közelít, végül ha egy kék négyzetrácsot kapunk, akkor „eltaláltuk” a megfelelő perspektívát.

Kísérletezzünk, amíg nem lesz kék, ha van egy kis szemmértékünk és térlátásunk akkor pillanatok alatt sikerülni fog! (Tipp: csak húzzuk a „fal mentén” azaz a szélein a vonalakat és máris megvagyunk). Ha megvan a rács, okézzuk le a szűrőt. Látszólag semmi nem történt, a rács azonban már ott van a képen! 

Készítsünk egy új dokumentumot/képet, erre kerül majd a felirat! Válasszunk egy jópofa „graffitis” betűtípust az ingyenes 1001fonts.com-ról, és használjuk bátran! Készítsük el a feliratot, majd raszterizáljuk (jobb klikk a rétegen – Rasterize Type), így a vektoros feliratból sima, raszterkép lesz. Nyomjunk egy Ctrl+bal egeret a feliraton, ezzel kijelöltük, Ctrl+C-vel tegyük a vágólapra. A négyzetrács tehát (a másik képünkön) ott van a falon, a felirat „bekészítve” a vágólapra - jöhet a trükk!

Készítsünk egy új, üres réteget a falfelület felett, és válasszuk ki – ez fontos, hiszen ha nem tesszük, akkor azonos rétegre kerül a fal és a falfirka, ami nekünk nem jó.  Nyissuk meg megint a Vanishing Point szűrőt, majd nyomjuk meg a Ctrl+V-t. A felirat megjelenik. Ha most elkezdjük az egérrel a falra húzni, örömmel tapasztaljuk, hogy „térben torzulni” fog, a fal felületének (és remek négyzetrácsunknak) köszönhetően. Ha nem jó a méret, nyugodtan nyomjuk meg a Ctrl+T-t és méretezzük át (az átméretezést ENTER-rel tudjuk befejezni). 

Helyezzük el, méretezzük megfelelőre, majd okézzuk le a szűrőt – készen is vagyunk! Nincs más dolgunk, mint ) „Normal”-ról „Overlay”-re állítani a felirat rétegének típusát (ezért volt fontos külön rétegre rakni az előző lépésben), és az Opacity-t (átlátszóság) egy kicsit lejjebb venni. Így szépen előjön a fal textúrája a szövegen keresztül. 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

212 milliós mínuszban a szombathelyi uszoda

212 milliós mínuszban a szombathelyi uszoda

Elítélték a volt horvát kormányfőt és a Mol-Ina per még csak most jön

Elítélték a volt horvát kormányfőt és a Mol-Ina per még csak most jön

30 éve volt az utolsó október 23-a, amikor a pártállam még ki tudta mutatni a foga fehérjét

30 éve volt az utolsó október 23-a, amikor a pártállam még ki tudta mutatni a foga fehérjét

Hadházy nem akarja, hogy az LMP-ből Vágó Gábor szólaljon fel az október 23-i tüntetésen

Hadházy nem akarja, hogy az LMP-ből Vágó Gábor szólaljon fel az október 23-i tüntetésen