szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A vállalkozó kedvűek tehát egészen jövő márciusig ingyen tesztelhetik a...

A vállalkozó kedvűek tehát egészen jövő márciusig ingyen tesztelhetik a Microsoft készülő operációs rendszerét (hivatalosan júniusig működik, de márciustól már „macerásan”) , ami tulajdonképpen nem rövid idő, nyugodtan bele lehet kezdeni a próbálgatásba.
Az már az eddigiek alapján is látszik, hogy sokkal barátságosabb és főként rugalmasabb lesz a Windows 7, mint amilyen a Vista volt, s e pozitív fogadtatás hatására az érdeklődés is megnőtt az új Windows iránt. Lássuk, mire érdemes figyelni, mielőtt feltesszük a gépünkre!

Megfelel-e a gépem a Windows 7-nek?
A Windows 7 rendszerigénye nem különösebben nagy, beéri egy 1 GHz-es processzorral és 1 Gbájt RAM-mal, viszont szüksége van 16 Gbájtnyi szabad helyre a merevlemezen (ha 64 bites rendszerünk van, akkor 20 Gbájt kell neki). Emellett nem árt, ha van minimum egy DirectX 9 kompatibilis videokártyánk. 

Ellenőrizhetjük, bírná-e a gépünk

Természetesen minél erősebb gépre tesszük, annál jobb, de mi próbaképpen feltelepítettük egy 2,8 GHz-es P4-esre, 1 Gbájt RAM társaságában, egy alsó kategóriás ATI Radeonnal, és csodásan működött benne minden. Aki biztosra akar menni, segítségül hívhatja a Microsoft Windows 7 Upgrade Advisor segédprogramját, amely „megmondja”, hogy a gépben található eszközök és szoftverek ismerősek lesznek-e a Windows 7-nek. Ha minden rendben, nekiláthatunk a telepítésnek.

Letöltés
A Windows 7 RC változatának letöltéséhez szükségünk lesz egy Windows Live ID elérésre (amit az MSN Messengerhez is használnak). 
Miután a http://www.microsoft.com/windows/windows-7/download.aspx oldalon kiválasztottuk, hogy a 32 bites vagy 64 bites változatra van-e szükségünk, be kell jelentkeznünk, majd megkapjuk az aktiváláshoz szükséges kulcsot és a letöltési linket. Aktiválás nélkül a rendszer csak 30 napig használható! A letöltött, több mint 2 Gbájtos ISO fájl DVD-re írása után már indulhat is a telepítés…

Telepítés
A Windows 7 RC-t több módszerrel is a gépünkre varázsolhatjuk. Ha csak a funkciókat szeretnénk kipróbálni, feltehetjük akár virtuális gépként is, így semmit sem kockáztatunk, megmarad minden az eredetiben a gépen, de virtuálisan futtathatjuk a Windows 7-est is.
A legkényelmesebb módszer persze az, ha a gépet teljes egészében átengedjük a Windows 7-nek. Ez ugyan több kockázattal jár, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a gép „elviszi” az új rendszert, de a Windows 7 használata szempontjából ez az ideális.
Ha van már egy XP a gépünkön és e mellé tennénk fel a Windows 7-est, akkor  korábbi cikkünk alapján viszonylag könnyen és gyorsan megtehetjük ezt (a cikk a Windows 7 beta alapján készült még, de az RC esetében is használható).
Ha pedig egy Intel processzoros Macintosh előtt ülünk és kíváncsiak vagyunk a Windows 7-re, a Boot Camp segítségével gond nélkül kipróbálhatjuk (az OS X Leopard telepítőlemezén található Boot Campes driverek használhatók a Windows 7-hez is, de érdemes őket egyenként telepíteni, és csak ahhoz az eszközhöz, amit a Windows nem ismert fel automatikusan). A másik megoldás, ha Parallelsbe vagy VMWare-be tesszük a Windows 7-est.
Bármely módszert válasszuk is, mielőtt nekiesünk a telepítésnek, partícionálásnak, feltétlenül készítsünk biztonsági másolatot az aktuális rendszerben tárolt fontos adatainkról, zenéinkről, videóinkról, dokumentumainkról stb. E nélkül megkockáztatjuk, hogy a próbálkozás végére sem a Windows 7, sem a fontos anyagaink nem lesznek meg a gépen.

Az első simítások
A Windows 7 számtalan extra funkciót és alkalmazást tartalmaz, amelyekre azonban nem minden gépen van szükség (például a Tábla PC funkcióknak sem veszi hasznát mindenki). Ezeket a Control Panel /All Control Panel Items/Programs and features részében tudjuk ki- vagy bekapcsolni a Turn Windows features on or off linkre kattintva. A megjelenő listában egyszerűen kikapcsolhatjuk a számunkra felesleges funkciókat.

Amire nincs szükségünk, kikapcsolhatjuk

A Windows 7 újdonságairól  olvashatnak korábbi cikkeinkben, amelyekben konkrét tippekkel is szolgáltunk bizonyos funkciók használatához.
A Windows 7 egyik –nem biztos, hogy a végleges rendszerben is helyet kapó – funkciója az XP mód, amelynek a segítségével tulajdonképpen egy virtuális gépen futtathatunk egy Windows XP-t, és a Windows 7-tel nem kompatibilis XP-s alkalmazásokat. Használatához viszont előfeltétel, hogy a gépünk hardverszinten támogassa a virtualizációt! Ha ez adott, akkor először telepítenünk kell a Microsoft Virtual PC bétáját (KB 958559). Ennek telepítése és egy újraindítás után a Start menüben megjelenő Windows Virtual PC/Virtual Windows XP menüponttal indíthatjuk el virtuális gépünk konfigurálását (ez még egy közel  450 Mbájtos csomag letöltését is jelenti, ezután hozhatjuk létre virtuális gépünket).

Telepítsünk virtuális XP-t a Windows 7-be

A virtuális XP külön rendszerként működik, vagyis saját védelmi szoftverekre is szüksége van, így véleményünk szerint csak akkor érdemes telepíteni, ha valóban van olyan programunk, amely nem hajlandó összebarátkozni a Windows 7-tel. Mindenesetre praktikus gondolat a Microsoft részéről.
Ha problémába ütközünk a Windows 7 konfigurálásakor, a hardverek telepítésekor vagy alkalmazásaink használatakor, jó hasznát vehetjük a rendszer beépített hibaelhárítójának, amelyet a Control Panel/Troubleshooting ikonjára kattintva érhetünk el.

Hibaelhárítás

Itt szabhatjuk meg, hogy mely alkalmazásaink fussanak kompatibilitási módban (ez nem keverendő össze a Virtuális XP-vel, mindössze az XP/Vistában is meglévő korábbi Windows verziókhoz való alkalmazkodást szolgáló opció). Ugyancsak itt próbálhatunk megoldást találni ha egy-két hardverelemet nem ismert volna fel a rendszer és nem találtunk drivert máshol sem. A biztonsági és a hálózati beállításokat, illetve az Aero effektek testre szabását is elvégezhetjük innen.

Vírusvédelem a Windows 7-hez
A készülő új Windows továbbra is igényel vírusirtókat, és persze ezek már készülnek is gőzerővel. Ezek közül mi egyelőre a Kaspersky Anti-Virus 8.0 bétáját tudjuk javasolni, amely komplett védelmet kínál (antivírus, tűzfal, spamszűrő stb.), és a tapasztalataink szerint megbízhatóan működik már most is a Windows 7-en (nem fogja vissza a rendszert és a felülete is egészen felhasználóbarát). Ez viszont csak novemberig használható.

Bevetésen a Kaspersky

Új billentyűkombinációk a Windows 7-ben
A számtalan új és megújult alkalmazás mellett – vagy éppen ezek miatt - új billentyűkombinációkat is kapott a Windows 7, amelyeket érdemes megismerni és használni. Ezeket itt gyűjtöttük össze, de most kiemelünk közülük néhány érdekesebbet.
Az Alt + + kombicnáióval bekapcsolhatjuk a rendszer nagyítóját, így bármire ránagyíthatunk a képernyőn (több fokozatban). Az Alt + - értelemszerűen a nagyítás mértékének  csökkentésére szolgál.
A Windows + felfelé kurzormozgató kombinációval teljes képernyőre tehetjük az aktuális ablakot, a Windows + lefelé kurzormozgató billentyűkkel pedig visszaállíthatjuk eredeti méretüket.
A Windows + Shift + felfelé kurzormozgató ezzel szemben csak az ablak magasságát maximalizálja.
A Windows + jobbra kurzormozgató, illetve a Windows + balra kurzormozgató billentyűkkel az Asztal jobb vagy bal oldalára rendezhetjük az éppen aktív alkalmazást.
Természetesen a Windows 7 újdonságai nem merülnek ki néhány új kombinációban, vagy egy átalakított Paintben. Oldalunkon folyamatosan bemutatjuk majd a rendszer újdonságait. Addig is érdemes ismerkedni vele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fusizás, osztálypénz, unokázós csalás – így csökkentené az államadósságot a Duma Aktuál

Fusizás, osztálypénz, unokázós csalás – így csökkentené az államadósságot a Duma Aktuál

Lobenwein Norbert: „Nem gondolom, hogy az idei év a fesztiválokról fog szólni”

Lobenwein Norbert: „Nem gondolom, hogy az idei év a fesztiválokról fog szólni”

Már a műholdképeken is látni a London méretű jéghegyet, ami leszakadt az Antarktiszról

Már a műholdképeken is látni a London méretű jéghegyet, ami leszakadt az Antarktiszról