szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Barack Obama amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban fogadta az Apollo-11 asztronautáit a Holdra szállás 40. évfordulója tiszteletére tartott ünnepségek keretében.

"Tudósok és mérnökök egész nemzedékét ösztönözték, akik forradalmasították az innovációt, az energiát, a vállalkozói kedvet és a kreativitást itt a Földön" - mondta az amerikai elnök a 78 éves Neil Amstrongot és Michael Collinst, valamint a 79 éves Edwin E. Aldrint fogadva az Ovális Irodában.

Az Apollo-11 űrhajó negyven éve, 1969. július 16-án 14 óra 34 perckor indult útnak a fedélzetén Neil A. Armstrong parancsnokkal, Michael Collins és Edwin E. Aldrin űrhajóssal a Holdra. Armstrong és Aldrin a Sas (Eagle) névre keresztelt Holdkomppal szállt le Holdra. Armstrong személyében az első ember 1969. július 20-án, vasárnap este 10 óra 56 perckor (közép-európai idő) szerint 21-én 3 óra 56 perckor) idegen égitest felszínére.

Az Egyesült Államok 1969 és 1972 között hat expedíciót indított a Holdra, majd kifejlesztette az űrsiklókat és részt vett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) megépítésében. Washington a tervek szerint jövőre fejezi be a 16 ország részvétével épülő, 100 milliárd dolláros ISS munkálatait, és vonja ki a forgalomból az űrsiklóflottát. A 2004-ben George Bush által indított Constallation (Csillagkép) űrprogram keretében Washington 2020-ra szeretné űrhajósait a Holdra juttatni, és a távolabbi tervek között szerepel a Mars meghódítása is.

Edwin E. Buzz Aldrin, Michael Collins, Neil Armstrong a 44. amerikai elnökkel találkoztak
© MTI

Az Egyesült Államok 1969-es árfolyamon számítva 25 milliárd dollárt költött a Apollo-programra. A szövetségi költségvetés 4 százalékát kitevő beruházás az űrhajósok szerint többszörösen megtérült.

"A beruházás a következő 30 év alatt megtérült. Olyan technológiai fejlődést eredményezett, amelynek köszönhetően a világ vezető gazdasági erejévé váltunk" - mondta az Apollo-program hét egykori űrhajósának sajtótájékoztatóján Walter Cunningham, az Apollo-7 ausztronautája.

"Vissza kell tértünk a Holdra. (...) Többet kell megtudnunk róla, bázisokat kell létrehoznunk, új teleszkópokat kell a Holdra telepítenünk, és elő kell készítenünk a Mars-utazást, hiszen a végső cél a Mars" - mondta a 75 éves Eugene Cernan, az utolsó ember, aki az Apollo-17 utasaként 1972-ben a Holdon járt.

Az évforduló alkalmából a NASA honlapján számos új dokumentumot tett közzé: az Apollo-11 küldetéséről készült, restaurált videofelvételeket, az asztronauták beszélgetéseiről készült hangfelvételeket, és a hat Holdra szállás helyszínéről a június 18-án indított LRO-űrszonda által készített felvételeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tech

A Holdra szállás magyar tálalása

Az amerikai hadicélok állandó felemlegetésével, illetve a Luna–15 szovjet holdszonda reklámozásával igyekezett „helyre tenni” 40 éve a magyar sajtó az Apollo–11 sikerét.

hvg.hu Tech

Öt tény, ami bizonyítja, hogy a holdra szállás valódi volt

Bár emberek milliói figyelték lélegzetvisszafojtva, amikor Neil Armstrong negyven évvel ezelőtt a Hold felszínére lépett, hamar megjelentek a kétkedő hangok, és az összeesküvés-elméletek, melyek szerint a holdraszállás sosem történt meg. Az AskMen.com oldal öt olyan tényt sorol fel, amelyek ennek az ellenkezőjét támasztják alá.

hvg.hu Tech

Holdra szállás 40 éve: hétfőn este tízkor landol a virtuális Apollo-11

Neil Armstrong és Buzz Aldrin történelmi tette után négy évtizeddel a szakértők megosztottak: egyesek a Mars, mások a Hold újbóli meghódítását tartják fontosabbnak. Egy biztos: a Föld kísérőjének felfedezéséhez kapcsolódó történetek a mai napig lebilincselik a tudomány és az űrkutatás iránt érdeklődőket. A jubileumra összegyűjtöttük a holdra szállással és az égitesttel foglalkozó beszámolóinkat, valamint néhány újdonságot.

MTI/hvg.hu Tech

Megérkeztek az első új fotók a Holdról

A Felhők Tengeréről, a Mare Nubium területéről küldte első felvételeit a NASA új holdszondája, a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), amely fényben fürdő területeket és mélységes sötétség uralta régiókat jelenített meg a képeken.

ATV Tech

Ki járt először a Holdon? - Eddig nem hallott hangfelvételt publikáltak

Kis híján elhappolta a dicsőséget az Apollo 11 küldetése elől egy szovjet szonda, amelynek célja az volt, hogy az amerikaiaknál előbb szállítson vissza kőzetmintákat a Holdról. Az esetről eddig is lehetett tudni, most azonban soha nem hallott hangfelvételeket hoztak nyilvánosságra, amelyen a Jodrell Bank obszervatórium tudósai hallhatóak, akik a holdraszállás közben figyelemmel kísérték a szovjet szonda útját is.