szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon ritkán előforduló madárfaj bukkant fel a napokban a gemenci tájegység peremén: Baja közelében 18 batlát figyeltek meg.

A Duna-Dráva nemzeti park természetvédelmi őre szeptember 15-én találkozott a vonuló madarakkal, miközben egy lecsapolás alatt lévő halastóban kerestek apró halat és vízi rovarokat. 
 
A  megfigyelés azért jelentős, mert két meggyűrűzött madárról le tudták olvasni a gyűrűszámot. A madarak azonosításán jelenleg a magyarországi gyűrűző központ dolgozik.
  
Jelenlegi ismeretek szerint Algériában, Spanyolországban és Franciaországban jelölnek fekete íbisznek is nevezett batlákat, de előfordulhat, hogy máshol gyűrűzték őket. Az eredet meghatározása sokat jelenthet életmódjuk, vonulásuk kutatása számára - mondta a nemzeti park szakembere.
  
A gólya alakúak családjába ezen belül az íbiszfélék rendjébe tartozó batla (Plegadis Falcinellus) minden földrészen előfordul, Európában a Duna-menti alföldeket, Dél-Olaszországot, Spanyolországot kedveli.
  
A rendszertelen vonulású, jellegzetes görbülő csőrű, barna tollazatú madár Magyarországon kisebb példányszámban, szórványosan figyelhető meg, a Kis-Balatonnál találtak fészkelésre utaló jeleket. A batla fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Tönkreteszi a sört a klímaváltozás

Egy cseh klímakutató szerint a melegedő éghajlat megváltoztatja a komló minőségét, ezáltal befolyásolja az abból készülő alkoholos ital ízvilágát.

hvg.hu Tech

Tízezer évvel ezelőtt senkinek sem volt kék szeme

Mégsem úgy működik az emberi faj evolúciója, ahogy gondoltuk. Minél többen vagyunk, annál nagyobb az esély az előnyös mutációk kialakulására - mindez logikusnak tűnik. Az viszont már találgatásokra adhat okot, hogy az elmúlt több ezer évben miért az agy fejlődésével kapcsolatos genetikai változások élveznek előnyt a többihez képest - írja a Los Angeles Times.

BBC Világ

Idén nyáron szünetelt a sarkköri jégtakarók zsugorodása

Idén nyáron sokkal kevésbé zsugorodott össze a sarkköri jégpáncél, mint az utóbbi két évben – közölték az Egyesült Államok Nemzeti Jég és Hó Információs Központjának (NSIDC) kutatói, a jégtakaró őszi növelésének megindulása kapcsán folytatott vizsgálódásaik nyomán.

hvg.hu Tech

Fürdőszobánkban leselkedik ránk az új kór

Veszélyes lehet egészségünkre a tusolás, állítják a Coloradói Egyetem kutatói, a piszkos zuhanyfejekben ugyanis tüdőbetegségeket okozó baktériumok telepednek meg.