szerző:
MTI

A világszerte növekvő hőmérséklet csökkenti az erdők hűtőhatását - bizonyították német kutatók kísérletekkel. Forróság esetén a fák kevesebb lebegő részecskét, más néven aeroszolt bocsátanak ki, amelyek a vízgőz kondenzációs magjaiként szolgálnak. Amennyiben túl kevés termelődik, kevesebb felhő képződik, a földet pedig több napsütés éri.

A fák kipárolgása úgynevezett monoterpéneket tartalmaz, amelyek - többek között - a tipikus erdőillatról gondoskodnak. Az illékony vegyületek kulcsfontosságúak az aeroszolok képződéséhez. Magasabb hőmérséklet esetén több monoterpén keletkezik, ezért eddig azt feltételezték, hogy a nagyobb hőség kedvez a felhőképződésnek.

A németországi jülichi kutatóintézet munkatársai, Astrid Kiendler-Scharr vezetésével most kiderítették, hogy egy másik, szintén a fák által kibocsátott molekula, az izoprén ellentétes hatással van a folyamatra. Ez az anyag szintén fokozottan képződik hő hatására, és bizonyos gyököket megköt a levegőből. E gyökök nélkül azonban a monoterpének kevesebb aeroszolt alkotnak, a felhőképződés pedig alábbhagy, a hűtőhatással együtt - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.

A hőmérséklet emelkedésével az izoprén kipárolgása jóval meghaladja a monoterpénekét - magyarázza a kutatócsapat a Nature című folyóiratban. Ennek következtében az aeroszolképződés 2010-ig ötödével fog csökkenni a maihoz képest. A felhők hűtőhatása így 12 százalékkal lesz kisebb.

A kutatók kísérleteiket egy speciális növénykamrában hajtották végre, amelybe kevés izoprént kibocsátó fákat ültettek - például nyírt, bükköt, luc- és erdei fenyőt. Így a kamra izoprénkoncentrációját szabályozhatták, hogy megnézhessék az aeroszolképződésre gyakorolt hatását. Amikor a kamrába helyeztek egy tölgyfát, amely nagy mennyiségű izoprént bocsát ki, csaknem teljesen abbamaradt az aeroszolképződés.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Az éghajlatváltozás tizedeli a fekete bárányokat

A fokozódó felmelegedés ausztrál kutatók szerint nemcsak a juhok méretét csökkenti, hanem a fekete példányok életét is megnehezíti. A vizsgált skót vadjuhok ugyanis ma már nem csupán kisebbek, mint régen, hanem világosabbak is lettek.

MTI Gazdaság

A klímaváltozással javulhat a magyar vörösborok minősége

A korábbinál kedvezőbb feltételeket teremthet a klímaváltozás a minőségi vörösborok készítéséhez Magyarországon Teszlák Péter, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint, aki erről a napokban rendezett szőlőtermesztési szakmai napon beszélt a baranyai megyeszékhelyen.

hvg.hu Itthon

Hogyan lehetne kánikulában is élhető város Budapest?

Aki nagyvárosban él, azt mindenki másnál előbb vágja fejbe a hőhullám, különösen, ha olyan oktondi módon építkező lakhelye van, mint Budapest. Olvadozik a Rákóczi út aszfaltja a lábunk alatt, és sokan már az ötlettől is hőgutát kapnak, hogy ki kell szállniuk autójukból. Pedig számtalan hosszú távú megoldás lenne arra, hogy városunkat klimatizált helységgé tegyük.

hvg.hu Tech

Tönkreteszi a sört a klímaváltozás

Egy cseh klímakutató szerint a melegedő éghajlat megváltoztatja a komló minőségét, ezáltal befolyásolja az abból készülő alkoholos ital ízvilágát.

hvg.hu Plázs

Az ivóvíz miatt aggódik az egész világ

Egy átfogó nemzetközi közvélemény-kutatás eredményei szerint a világ legégetőbb környezetvédelmi problémája a vízszennyezés. A kutatás során megkérdezett tizenöt ország válaszadói ugyanis úgy vélték, ez a probléma aggasztóbb, mint például a levegőszennyezés, a klímaváltozás vagy a természeti kincsek pusztulása.

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Újra műteni kell Khedirát

Újra műteni kell Khedirát

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

400 millió jegykiadókra

400 millió jegykiadókra

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Két hét múlva érkezik Budapestre Matteo Salvini

Két hét múlva érkezik Budapestre Matteo Salvini