szerző:
techline.hu

Ha egy érdekes képre, grafikonra bukkanunk a neten, és azt el szeretnénk menteni, a hagyományos „képlopással”...

Ha egy érdekes képre, grafikonra bukkanunk a neten, és azt el szeretnénk menteni, a hagyományos „képlopással” viszonylag egyszerű a dolgunk: lenyomjuk a PrintScreen billentyűt, a legegyszerűbb esetben behívjuk a Windowshoz tartozó Paintet, bekopizzuk a képet (Ctrl+V), majd tetszőleges képformátumban elmentjük.
Létezik azonban ennél egyszerűbb módszer, pontosabban program is, aminek köszönhetően még csak a merevlemezünket sem kell terhelni az „ellopott” képekkel, ugyanis azokat egy szerver őrzi valahol a netvilág belsejében, egy online vágólapon. Ha azután a későbbiekben bármikor szükségünk lenne a képre, netán meg szeretnénk azt osztani valakivel, akkor nem a merevlemezünkről, hanem innen kell majd előhívnunk (hogy hogyan, arra később még kitérünk).

A program a szkennelt képekkel is remekül elboldogul

A mindezt lehetővé tévő ügyes kis program neve iClippy, és letölthető innen. A programnak három változata van, egy ingyenes és két fizetős. Ezek a netes vágólapra kerülő képek mennyiségében (100, 1000, 5000 kép), a fel- és letöltések számában (1000, 10 ezer, 50 ezer), illetve a megőrzött képek felbontásában (800x600, 1024x768, 1280x1024) térnek el egymástól. Ki-ki mérlegelje, hogy mire van szüksége, és ennek megfelelően válasszon a iClippy ingyenes, havi 5,99 dolláros vagy 14,99 dolláros változata közül.
Az .exe fájl letöltése után, a megszokott módon, egy telepítő varázsló vezet végig az installálás alig 1 perces folyamatán. Ha készen vagyunk, egy ablak jelenik meg, ahol többféle bejelentkezési lehetőség közül választhatunk, de ezek közül számunkra most csak egyetlen, a „Logon to iClippy web” a megfelelő (ugyanis egyelőre még nincsen szoftverkulcsunk). A továbbiakban azzal szembesülhetünk, hogy az iClippy bizony meglehetős szimbiózisban van a Gmaillel, hiszen a belépéshez Gmail-hozzáférésünkre lesz szükség (persze ilyen ma már szinte mindenkinek van, vagy ha még nincs, pillanatok alatt készíthető – higgyék el, nem járnak rosszul vele). Ha túl vagyunk a bejelentkezési procedúrán, máris megkapjuk egyedi szoftverkulcsunkat, amivel már valóban birtokba vehetjük az iClippy programot.
A program leglátványosabb jellemzője a képernyő jobb felén megjelenő oldalsáv, amelyen kis nézőképek formájában tarthatjuk szemmel, milyen „lopott” képeink vannak, illetve innen végezhetünk el néhány műveletet (képkeresés, webkamera képének lopása stb.)

A csapdába ejtett kép az oldalsávon is megjelenik

Ha tehát megtetszik egy kép, egy oldal netes böngészéseink során, akkor egyszerűen kattintsunk a PrintScreen billentyűre (vagy az oldalsáv bal szélső ikonjára), és a tálcánkon lévő ollós szimbólum máris mocorogni kezd, illetve megjelenik a Save Picture Info felirat. Erre kattintva egy új ablak nyílik fel, felül a választott kép, alul pedig a képhez tartozó leírásra, tag-elésre szolgáló mező (ez utóbbit ne hagyjuk el, később jól fog jönni, ha már tucatnyi képet őrzünk az online vágólapon). Ha csak a kép egy kis részletére van szükség, akkor a Crop gomb segítségével csapdába ejthetjük bármelyik képszeletet.

A minél gyorsabb találatok érdekében érdemes tag-elni a képeket

Ezután már nincs más dolgunk, mint az Upload gombra kattintani, s egy kis ablak jelzi, hogy a képünk mentve van, de persze ezt mi is látjuk a jobb szélső oldalsávon. A későbbiekben bármikor behívhatjuk a képet, elég csak rákattintanunk az oldalsávon a nézőképre, és ha alul megjelenik a „Ready to Paste” felirat, egyszerű Ctrl+V-vel bekopizhatjuk bárhova.

Képrészlet elmentve – jelenti a program

Ám ezzel még korántsem ért véget az iClippy tudása. A programot ugyanis OCR képességekkel is felruházták, így lehetőség van arra, hogy a képes-szöveges ábrákból kivonja a szövegeket. Sajnos az ingyenes változatnál a képfelbontás miatt nem tudja ugyanezt megtenni a csapdába ejtett képekkel (csak a beszkenneltekkel), de hát ne legyünk telhetetlenek. Az iClippyt egyébként arra is felkészítették, hogy rendszerezni tudjuk vele beszkennelt névjegyeinket, amelyek, lévén online tárolásról szó, feltehetően sosem fognak elveszni.
Mindent egybevetve elmondható, hogy egy igen ügyes képlopó programról van szó, amit nyugodt szívvel ajánlunk mindenkinek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felbomlott a Lungo Drom ellen létrejött koalíció

Felbomlott a Lungo Drom ellen létrejött koalíció

Leütöttek majd felakasztottak egy férfit egy kiskunhalasi tanyán

Leütöttek majd felakasztottak egy férfit egy kiskunhalasi tanyán

Egyre több a pályázat nélkül odaadott trafik, miközben nagyjából félezer faluban nem árulnak cigit

Egyre több a pályázat nélkül odaadott trafik, miközben nagyjából félezer faluban nem árulnak cigit

Touch ID és/vagy Face ID? Mi lesz velük az iPhone 12-ben?

Touch ID és/vagy Face ID? Mi lesz velük az iPhone 12-ben?

Harmincezernél is több vasutas kap pluszpénzt karácsony előtt

Harmincezernél is több vasutas kap pluszpénzt karácsony előtt

Földrengés volt Törökbálinton

Földrengés volt Törökbálinton