szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Merkúrt, a Naprendszerünk legbelső és legkisebb bolygóját könnyebb lesz megfigyelni a következő két hétben, amikor szokatlanul közel kerül a Vénuszhoz. Az év folyamán ez lesz a bolygó legkedvezőbb esti láthatósága.

Az Esthajnalcsillag a legfényesebb objektum az éjszakai égbolton, vagyis segítségével könnyebb megtalálni a többnyire "rejtőzködő" Merkúrt. Az utóbbi felfedezéséhez egy órával a naplemente után meg kell keresni a Vénuszt a nyugati ég alján, majd lejjebb és jobbra tekinteni. A Merkúr és a Vénusz együttállása április 10-ig tart, de 3-4-én lesz a két bolygó a legközelebb egymáshoz. 

A Merkúr Mercuriusról, az istenek követéről, az utazók és kereskedők istenéről kapta a nevét. A bolygó megfigyeléséről szóló első feljegyzések a Kr. e. I. ezredfordulóig nyúlnak vissza. A IV. század előtt a görög csillagászok két bolygónak gondolták aszerint, hogy napkeltekor vagy napnyugtakor volt látható: előbbi  Apollón, utóbbi a Hermész nevet kapta. A későbbiekben Püthagorasz ismerte föl, hogy a két bolygó egy és ugyanaz. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Összement a Merkúr bolygó

Léte során egy mérfölddel, vagyis jó másfél kilométerrel összezsugorodott a Merkúr - számították ki kutatók a bolygó mellett januárban elhaladt Messenger amerikai űrszonda felvételei alapján

MTI Tech

Meglepő felvételeket küldött a Merkúrról a Messenger űrszonda

Az amerikai űrszonda, amely két hete haladt el először a Naprendszer legbelsőbb bolygója, a Merkúr mellett, és küldött a földi irányítóközpontba fényképeket, máris meglepetésekkel szolgált a kutatók számára - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Kevés szabálytalanságot találtak az újranyitott boltoknál

Kevés szabálytalanságot találtak az újranyitott boltoknál

Jogerős börtönt kapott a kutyáját éheztető veszprémi férfi

Jogerős börtönt kapott a kutyáját éheztető veszprémi férfi

Foci-Eb: hétvégéig nyilatkozhat három város, hány nézőt enged be a meccseire

Foci-Eb: hétvégéig nyilatkozhat három város, hány nézőt enged be a meccseire