szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Amerikai régészek Róma közelében egy ókori város feltárása közben 1700 éves majd fél tonna súlyú ólomkoporsót találtak.

Tavaly nyáron kezdődtek a Rómától 18 kilométerre keletre fekvő ókori Gabii feltárásai. Az ásatás, amelyben 75 egyesült államokbeli archeológus vesz részt, 2013-ban fejeződnek be, ez az utóbbi félévszázad legnagyobb amerikai régészeti projektje Itáliában - olvasható az e!Science News című tudományos hírportálon.

"Rendkívül izgalmas leletről van szó"  - vélekedett az ásatásokat irányító Nicola Terrenato, a Michigani Egyetem professzora. Magyarázata szerint a rómaiaknál igen ritka volt a koporsós temetés, de akkor is fából készítettek ilyet. Alig néhány, a Kr. u. II-IV. századból származó temetkezés ismert Olaszországban, ahol ólomkoporsóban helyezték örök nyugalomra a halottakat.

"Ami különleges ebben az esetben, az a koporsó súlya. A szarkofágot 2,5 centiméteres ólomlemezből készítették. Abban az időben 453 kilogramm fém óriási vagyont jelentett, s meglehetősen szokatlan dolog volt, hogy ekkora értéket eltemessenek" - hangsúlyozta Nicola Terrenato.

Püspök vagy gladiátor?

A professzor szerint nehéz megjósolni, hogy ki alussza örök álmát a koporsóban: egy veterán katona vagy gladiátor, esetleg egy keresztény püspök. A választ a vizsgálatok adják majd meg.

Mint kifejtette, az ólomkoporsók általában jó állapotban őrzik meg az elhunytak földi maradványait. A tudósok nem akarják felnyitni a koporsót, mivel így esetleg megsérülhet a tartalma, helyette a termográfia és az endoszkópia módszerét alkalmazzák. Előbbi eljárás során a  koporsót lassan néhány fokkal felmelegítik, s vizsgálják az így nyert hőtérképet, ugyanis a csontok vagy a sírmellékletek más "választ" adnak, mint az ólom. Az endoszkópia során parányi kamerát vezetnek a koporsóba, az eljárás eredményessége azonban attól függ, hogy mennyi piszok került be az évszázadok során. Amennyiben a tudósok kudarcot vallanak, nem marad más hátra, mint a mágneses rezonanciavizsgálat (MRI), ez az eljárás azonban meglehetősen drága, s a majd fél tonnás koporsót valamelyik kórházba kell szállítani.

Gabii a római kort megelőzően fontos város volt Latium (mai Lazio) térségében, ám a birodalom felemelkedésével párhuzamosan jelentősége csökkent, a Kr. u. III. század után pedig a település neve gyakorlatilag nem szerepel a feljegyzésekben. Nicola Terrenato szerint Gabii tanulmányozása betekintést enged a Róma előtti idők életébe, egyúttal adatokkal szolgál arra nézve, hogy miként fejlődtek a korai itáliai városok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Római ékszerek titkai: gagát, üvegpaszta és granuláció

Tucatárunak számítottak a római korban az ékszerek, a különleges darabok azonban ma is sokat érhetnek - véli egy szakértő, aki a hvg.hu-nak nyilatkozott. A római kori törvénygyűjtemények egyébként megszabták, hogy mi számít ékszernek. Erre elsősorban örökösödési eljárások miatt volt szükség.

hvg.hu Tech

Víz alatti várost találtak Líbiában

Egy Krisztus utáni második században virágzó, római kori városra bukkantak olasz tengeri régészek egy líbiai partszakaszon, a Földközi-tenger mentén.

MTI Tech

Újabb római kori sírt tártak fel Dombóváron

Újabb római kori sírt tártak fel szekszárdi régészek Dombóváron, a köztemetőben előkerült leletegyüttes a város késő római kori történetéhez szolgálhat adalékokkal.

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

220 lóerő talán már elég lesz a kis Fiat 500-asban

220 lóerő talán már elég lesz a kis Fiat 500-asban

Radar360: Jöhet a kínai vakcina

Radar360: Jöhet a kínai vakcina