szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Henry Ford szerint: ha egy üzletember azzal akar pénzt spórolni, hogy kevesebbet költ reklámra, az ugyanolyan, mint...

 Henry Ford szerint: ha egy üzletember azzal akar pénzt spórolni, hogy kevesebbet költ reklámra, az ugyanolyan, mint ha azzal akarna időt spórolni, hogy megállítja a saját karóráját. Kicsit erőltetett ugyan, de az analógia a jelszómenedzser szoftverekre is igaz: ha kényelmesek vagyunk vagy csak spórolunk jelszavaink biztonságával/tárolásával, azzal nagyjából ugyanannyit érünk el, mint a szóban forgó üzletember. Miért is? Nos, főleg azért, mert bár a mindennapi használat során hajalmosak vagyunk elfeledkezni róla, attól a tény még tény: „digitális életünk” legfontosabb és legértékesebb szereplői különböző jelszavaink. Ha egy fájl elveszik, akkor segít a biztonsági másolat vagy a visszaállítás, ha a Windows tönkremegy, csak újrainstalláljuk, ha egy szoftver eltűnik a gépünkről, csak visszatelepítjük… De ha egy fontos jelszót elfelejtünk, esetleg ellopják… nos akkor nincs visszaút.

 Szerencsére remek jelszómenedzser szoftverek vannak, párat már mi is bemutattunk, sőt már listát is írtunk kedvenceinkről. Azóta azonban több év eltelt, új szoftverek és új verziószámok születtek, lássuk most az általunk leginkább kedveltek, immáron aktualizált listáját!

A KeePass ingyenes verziója immár az 1.17-es verziónál tart. Jó hír, hogy még mindig ingyenes (igaz, a professional verzió már fizetős), és még mindig az egyik legjobb ilyen jellegű szoftver. A szoftver teljesen hordozható, azaz nem kell telepíteni, akár egy USB kulcson is magunkkal vihetjük, és telepítés nélkül fut bármilyen windowsos gépen. Pár éve az 1.*-os ingyenes verzióknak még voltak gyerekbetegségei (néhány gépen el sem indult), az 1.1-es verzióval azonban már igazi remek kis freeware szoftverré nőtte ki magát.

 Több felhasználót is kezel, így akár mini-vagy kisvállalkozások esetében is jó megoldás lehet. A jelszólistát HTML, TXT, XMl formában is exportálhatjuk, a jelszavakat pedig áttekinthető kategóriákba rendezhetjük. A titkosítás is elég jó (AES, Rijndael), így ha nem akarunk pénzt költeni, de mégis biztonságban és rendszerezve szeretnénk jelszavainkat tárolni, akkor még mindig tökéletes választás.

Macintosh-felhasználók az immáron teljesen Leopard kompatibilis 1Password nevű szoftverrel járnak a legjobban (amúgy bétafázisban van már a program windowsos változata is). Igaz, Mac gépeken ott az operácós rendszer részét képező keychain, ez a virtuális kulcskarika azonban elég fapados, és funkcióban sem túl kiemelkedő. Az 1Password viszont mindent tud, amire csak szükségünk lehet, ráadásul a felülete is az egyik legátláthatóbb, legkezelhetőbb. Egy klikkelés eltárolt jelszavainkon, és máris elindul az „autofill”, azaz teljesen biztonságos módon tudjuk a weboldalakon (vagy akár internetbankon) beütni eltárolt jelszavainkat és adatainkat.

Saját iPhone verziójával is szinkronizálható a szoftver, így fontos jelszavainkat mindig magunknál tudhatjuk, természetesen titkosítva. A szoftver nem ingyenes, a próbaverzió 30 napos.

Ha Windowsra, Macre és mobilra is ugyanazt a jelszómenedzsert szeretnénk használni, akkor a SplashID-t érdemes kipróbálnunk. Windowsos és maces verzió is van, ráadásul mindkettő ugyanolyan (éljen a kényelem!), sőt mobil verziói is napvilágot láttak, PalmOS, iPhone, Blackberry, Android, Windows Mobile és S60 platformokra – ezek mindegyike automatikusan szinkronizál a desktop verzióval.

A titkosítás AES és Blowfish, tehát szuper biztonságos, ráadásul a szoftver felülete is elég barátságos. Saját ikonokat rendelhetünk különböző jelszavainkhoz, és természetesen itt is kategóriákba rendezhetjük őket. Ebben a szoftverben is van autofill funkció, Windows esetében Explorer alatt, Macen pedig Safarival működik együtt.

Viszonylag új szereplő a jelszómenedzser-piacon, ám máris nagyon népszerű a LastPass. Üzleti modellje egész érdekes: nem kell fizetnünk a szoftverért és a szolgáltatásért, sőt jelszavainkat is ingyen tárolhatjuk – ha azonban több, prémium funkciót akarunk havi egy dolláros „üzemeltetési” díjat kérnek tőlünk, amennyiben tényleg megtetszik a LastPass, és úgy döntünk, hogy használni fogjuk. Egy dollár havonta (durván kétszáz forint) igazán nem sok, (sőt az ingyenes verzió is elég jól használható) cserébe viszont nevéhez méltóan tényleg ez lesz a „last pass”, azaz az utolsó jelszó, amire emlékeznünk kell – az összes többit ugyanis már a szoftver rendszerezi és tárolja. De még hogy! 

A LastPass gyakorlatilag minden platformon (Win, Mac, Linux) működik, beleértve az asztali gépeket és az összes elképzelhető hordozható eszközt, minden böngészővel (Firefox, Opera, Chrome, Safari, stb.) együttműködik, és az automata backup gondoskodik róla, hogy soha ne legyen gondunk az adatvesztés miatti jelszó-eltűnésekkel.

Ha Windows felhasználók vagyunk, és egyszerűségre vágyunk, akkor pedig válasszuk a jó öreg, immár 6.9-es verziónál tartó Roboformot. A basic verzió ingyenes, igaz nem tud sokat, de otthonra tökéletesen megfelel.

A mobil verziókért (iPhone és iPodTouch változatok) sajnos már fizetnünk kell, és a szoftver is fapadosnak tűnhet versenytársaihoz képest, a külső azonban ne tévesszen meg senkit: igaz, nem lesznek olyan látványos ikonok jelszavainkhoz, mint az 1Password esetében, de AES, Blowfish, RC6 titkosítás, könyvjelzők és jelszavakhoz fűzhető megjegyzések és számos egyéb funkció található az ingyenes verzióban is, csak a poroszos felületet kell megszoknunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tejködben előzött az autós Körmendnél, amikor érkezett szemből a kamion - videó

Tejködben előzött az autós Körmendnél, amikor érkezett szemből a kamion - videó

14 órán át hánykolódott egy férfi a Csendes-óceánban

14 órán át hánykolódott egy férfi a Csendes-óceánban

Oktatófilmen mutatja be a Semmelweis Egyetem, hogyan edzhetjük a légzőizmainkat otthon

Oktatófilmen mutatja be a Semmelweis Egyetem, hogyan edzhetjük a légzőizmainkat otthon