Meghökkentő napelemes kütyük nyárra

Meghökkentő napelemes kütyük nyárra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

Napenergiáról hallva, a legtöbbeknek a családi házak tetején elhelyezett napkollektorok jutnak eszébe, holott...

Napenergiáról hallva, a legtöbbeknek a családi házak tetején elhelyezett napkollektorok jutnak eszébe, holott számtalan olyan apró, mindennapos használatra tervezett tárgy is van, ami napunk energiáját használja, hasznosítja.

Univerzális távirányító
Nincs annál bosszantóbb, mint amikor kimerül az elem a távirányítóban. A legtöbb háztartásban könnyen össze lehet szedni féltucatnyi távirányítót is, így azután óhatatlan, hogy rendszeresen felmondja valamelyik a szolgálatot. A  Powerplus Leopard Solar Powered Universal TV Remote Control valamennyi, ezzel kapcsolatos gondunkat megoldja. Ez az egy távirányító, a programozásának megfelelően, képes az összes otthoni szórakoztató elektronikai berendezésünket vezérelni. Egyetlen gombnyomással kiválaszthatjuk, hogy a  tévét, DVD-t, HiFi-t vagy a set-top-boxot akarjuk irányítani, ezt követően már a megszokott módon tudjuk a funkciókat használni. Az eszköz tetején egy napelem található, így amikor kimerül, csak ki kell tenni egy kis időre az ablakba (vagy egy erősebb lámpa alá).

Mindent és mindig irányítás alatt tarthatunk

USB memória és MP3-lejátszó
Az A-Data  Solar Disk USB elnevezésű eszköze egy kicsit nagyobb a megszokott pendrive-oknál, ennek azonban az az oka, hogy az egyik oldalán egy LCD kijelző és egy napelem is helyet kapott. Ez utóbbi szolgáltatja az energiát a kijelzőnek, amelyen így meg lehet jeleníteni az USB-n tárolt adatokat. Ezek lehetnek szöveges információk vagy akár képek is. Az LCD olyankor is hasznos lehet, ha nem tudjuk pontosan, mit tartalmaz a pendrive, ilyenkor ugyanis elég a képernyőn lekérni az állományok listáját.  
Hasonló ötletet kamatoztat az MSI MP3-lejátszója, aminek a napelemei a beépített akkumulátornak segítenek, hogy minél tovább hallgathassuk kedvenc zeneszámainkat. Csak annyi a dolgunk, hogy a nagyméretű napelem panelt ne takarjuk el egy séta vagy kirándulás közben.

Világító edény
A kirándulók, kempingezők vehetik hasznát a LightCap elnevezésű folyadéktárolónak, ami esténként világító eszközként is szolgál. Napközben a szabad ég alatt feltöltődnek a napelemek, és ezek üzemeltetik a rendkívül erős LED-eket. Ha több ilyen edényt is viszünk magunkkal a táborozáshoz, akkor ezekkel teljes egészében megoldhatjuk az éjszakai világítást, de például akkor is hasznos lehet, ha eltévedtünk és sötétben a térképen keressük a helyes utat. 

Ez a hi-tech világítás nem foglal külön helyet a hátizsákban

Sátor
Leggyakrabban kempingezés közben fordul elő, hogy elektromos energiára van szükségünk, de a közelben nincs ilyen csatlakozás. Kempingezéskor a sátrunk teteje a legnagyobb felület, amit fel lehet használni a napsugarak befogására. A napelemes tető kiegészítő tökéletesen illeszkedik a legtöbb sátorhoz és 4-8 órányi napsütéssel annyi energiát lehet gyűjteni, ami 2-4 órán keresztül meg tudja este világítani a sátor belsejét.

A legelhagyatottabb helyen sem maradunk sötétben éjszaka

Zeneközpont
A napraforgó emlékeztető megjelenésű Sunflower akár dísze is lehet otthonunknak vagy irodánknak. A készülék tetején helyezték el a mindig optimális szögbe fordítható napelemeket. Ezek gyűjtik napközben az energiát, amit a későbbi felhasználáshoz a beépített akkumulátorok tárolnak. A napraforgó fej belsejében kapott helyet a CD-lejátszó a készülék szárán találhatóak a kezelő gombok, a talpazat közelében pedig a hangsugárzók.  Már csak lemezekkel kell győznünk az éjjel-nappal, akár megállás nélkül, külső áramforrás nélkül üzemelő zeneközpontot.

Elegáns és környezetbarát CD-lejátszó

Kalap
Első hallásra furcsa lehet, miért van szükség napelemre egy kalapon. Mivel egy nyári viseletről van szó, amit természetesen akkor hordunk, amikor süt a nap és meg szeretnénk védeni a fejünket, ezért érthető, hogy a tervezők a fejfedőt érő napsugarakat szerették volna valami hasznos dologra fordítani. És ha már meleg van, bizony jól jön egy kis hűs levegő. A kalap karimájának elejére szerelt kis ventilátort látja el árammal a napelem. Így a szalmakalapon keresztül kellemes szellő is enyhíti a hőséget. Éjszaka nem sok hasznát vesszük a szerkezetnek, napközben azonban minél melegebb van, azaz minél jobban süt a nap, annál nagyobb fordulaton működik a ventilátor. 

Ha kisüt a nap, bekapcsol, ha beborul, kikapcsol a hűtés

Ez aztán a táska!
Talán nem a legdivatosabb ez a hölgyeknek készült táska, azonban jó szolgálatot tesz annak, aki sok hordozható eszközt hord magával. A  táska teljes külső felületét napelemekkel borították, így nincs szükség kifejezetten tűző napsütésre ahhoz, hogy feltöltsük a mobiltelefont, MP3-lejátszót, PDA-t vagy fényképezőgépet. A Power Purse belsejében USB-csatlakozó található, ezen keresztül tudjuk a különböző mobil eszközöket feltölteni út közben is.

Nem a legszebb, de a leghasznosabb utazótáska

Virágtartó
A napelemes virágtartó használatával ott is csodálatos növényeket nevelhetünk, ahol csak egy oldalról éri azokat a napfény. Tipikusan a házfalakra akasztott virágoknál fordul elő, hogy csak egyik oldalukat éri fény, napsütés. A tartóba épített napelem egy kis motort működtet, ami nagyon lassan forgatja a növényt. Naponta ötször fordul körbe a cserép, ez éppen elegendő ahhoz, hogy a benne lévő növény egyenletesen tudjon a fejlődni.

Hátizsák
Leginkább hideg, téli túrákon, havas körülmények közé tervezték azt a napenergia hasznosító hátizsákot, amelynek külső felületét nagyrészt napelemek borítják.  A készülék a napenergiát hőenergiává alakítja és ezt egy csővezetéken keresztül keringteti a hátizsákhoz tartozó speciális kabátban. A tökéletes szigetelés miatt nagyon kicsi lesz a hőveszteség, így a legzordabb körülmények között is hosszú ideig lehet kényelmesen gyalogolni. Feltéve persze, ha süt a nap, mert ez a rendszer csak napos időben működőképes.

Összegyűjti és a ruházatba vezeti a meleget a hátizsák

iPhone-töltő
Végezetül nem hagyhatjuk ki napjaink egyik legdivatosabb termékéhez kapcsolódó napelemes kiegészítőt, az iPhone-töltőt. Ennek használata rendkívül egyszerű: a töltőbe kell csúsztatni a készüléket, a nap energiájával feltölteni és 2 óra tiszta napsütéses töltés 30 perc beszélgetést biztosít 3G hálózaton, 60 percet 2G hálózaton. A speciális tok töltés közben az iPhone és iPod működését nem befolyásolja, a gyártó szerint az akkumulátor élettartamát 120%-ra növeli. Töltés után egy mozdulattal kicsúsztatható belőle az iPhone/iPod, nem kell a töltővel együtt tárolni vagy használni. A tokot használhatjuk pótakkuként is.

Divatos készülékhez divatos és hasznos kiegészítő
Hozzászólások