szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fény Albert Einstein által "kísérteties távoli hatásként" leírt tulajdonságát kutató izraeli tudósoknak sikerült minden eddiginél több - szám szerint öt - foton állapotát összekapcsolniuk.

A Weizmann Intézet fizikusai a Science tudományos magazin pénteken megjelent számában tették közzé tanulmányukat az egyidejűleg két stabil kvantumállapotban létező fotonok előállításáról.

A kvantumteleportálásnak nevezett jelenséget például szupergyors kvantumszámítógépek készítésére lehet majd használni, igen gyors adatátvitel és feltörhetetlen titkosítás érhető el segítségével.

Jaron Silberger kutatásvezető a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy jelenleg még komoly akadály van az összekapcsolt kvantumállapotok létének demonstrálása és a gyakorlati alkalmazás között, mert ezek az állapotok igen törékenyek. A fotonok kvantumállapota ugyanis bármely külső beavatkozástól megváltozik.

A kutatócsoport Science-beli tanulmányban rámutatott, hogy korábban három volt a legtöbb foton, amelyeknél sikerült egyidejű összekapcsoltságot igazolni a vizsgálatok során.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

IBM: jönnek az olcsó fényelemek?

Az IBM bejelentette: feltalálták az olcsó fényelemek gyártási technológiáját, amellyel az elektromos energia várhatóan jóval olcsóbb lesz az áramhálózatoktól most megvásárolhatónál.

MTI Shake

Fényelemes retikül

Tonino Lamborghini legfrissebb újdonsága, a SolarBag (naptáska) nemcsak trendi, hanem technikailag is érdekes. A hasonló, fényelemes bőröndöknél sokkal kisebb, vállra akasztva, sőt kézben is hordható. Emellett különös gondozást sem kíván.

Milan Kunderáé idén a Franz Kafka-díj

Milan Kunderáé idén a Franz Kafka-díj

Egyes tudósok szerint medúzát kellene halak és tenger gyümölcsei helyett ennünk

Egyes tudósok szerint medúzát kellene halak és tenger gyümölcsei helyett ennünk

Több fontos kérdés is felmerül az Orbán által bejelentett hitelmoratórium kapcsán

Több fontos kérdés is felmerül az Orbán által bejelentett hitelmoratórium kapcsán