szerző:
techline.hu

Semmi sem állhat már utunkba, ha óriási képeket, esetleg teljes galériákat akarunk megnézni vagy letölteni – és persze...

Semmi sem állhat már utunkba, ha óriási képeket, esetleg teljes galériákat akarunk megnézni vagy letölteni – és persze ellenkezőleg is: megosztani, közzétenni. De hová pakoljuk a képeinket? Nos, a legtöbben ezt úgy oldjuk meg, hogy a valamilyen, már létező közösségi szolgáltatás részeként „kapott” galériát használjuk (a Facebookra, a MySpace-re vagy az iWiW-re töltögetjük a fotóinkat, esetleg közvetlenül a Bloggerbe) – ez a megoldás egy darabig működik is, ha azonban nagyobb mennyiségű fotóról van szó, ráadásul egy kicsit kényelmesebb, profibb formában akarjuk közzétenni műveinket, akkor már érdemes egy igazi képmegosztó szolgáltatást nézni. Lássuk a legjobbakat!

Picasa
Az első és legkézenfekvőbb megoldás a Picasa – főleg ha eleve van egy Google-azonosítónk, mondjuk a Gmail miatt; ekkor egyetlen kattintással elérhetjük a szolgáltatást. A képek feltöltéséhez a Google egy kis képkereső/képnézegető és rendszerező szoftvert is készített, van PC- és Mac-verzió is belőle, de ennek a használata nélkül, csupán böngészőből is nagyon könnyen boldogulunk. Csak kattintsunk a „feltöltés” gombra, adjunk nevet az albumnak, és máris mehetnek fotóink a webre. A webes feltöltés elég kényelmes, igaz, csak ötös darabokban tudjuk megtenni. Ha nagyon sok képet akarunk megosztani, inkább töltsük le az ingyenes kis segédprogramot.

Feltöltés után egyetlen kattintással szerezhetünk a galériánkra mutató publikus linket vagy RSS linket, a képeink lehetnek publikusak vagy csak a barátok számára elérhetők. Tárhelyből 1 GB-ot kapunk, ami azért nem túl sok. A fotóinkat vagy az albumainkat később egy kattintással letölthetjük, így egyfajta online fotótárolónak sem rossz a Picasa, csak maradjunk az 1 GB-os korláton belül. 

Photobucket
Ha kicsit profibb eszközre vágyunk, és hajlamosak vagyunk elnézni a bonyolultabb kezelőfelületet, akkor a Photobucket remek megoldás lehet.

Képeinket itt is galériákba, csoportokba rendezhetjük, de ellentétben a Picasával, itt már normális és valóban használható TAG-elés is van, illetve részletes statisztikát kérhetünk fotóink látogatottságáról. Sőt van bulk-uploader is, azaz egyszerűen tölthetünk fel nagymennyiségű fotót (sőt akár videót is). A galériáinkat egy kattintással megoszthatjuk a Facebookon, a Myspace-en és a Twitteren. Egy kattintással elküldhetjük bármelyik képet mobiltelefonra is, igaz ez sajnos már nem ingyenes.

Imgzzz
Az Imgzzz speciális képmegosztó – itt ugyanis (elvileg) pénzt is kereshetünk fotóinkkal. Ha van Adsense azonosítónk, akkor össze tudjuk kapcsolni a galériáinkkal, így minél többen nézik meg a fotóinkat, annál több bevételünk lehet… elvileg.

Mivel azonban felnőtt és a jogvédett tartalom, illetve a paparazzi fotó nem engedélyezett (illetve feltehetjük, de rögtön leveszik), más jellegű képekkel pedig nagyjából a kizárt és a lehetetlen között ingadozik a nagyszámú látogató becsalogatása, a pénzkeresés a felhasználók legtöbbje számára hiú ábránd marad.  Egy próbát azonban megér, funkcióiban nagyjából ugyanazt nyújtja, mint a Photobucket.

FlickR
A FlickR az egyik legjobb képmegosztó szolgáltatás, a tárhely sajnos itt sem korlátlan, viszont funkcióiban az egyik legjobb, amit csak egy mániákus képmegosztó kívánhat. Akár teljes képernyős diavetítés, embedded kóddal, rengeteg letölthető segédprogram (pl. a Bulkr), képeinkre lehet szavazni, fűzhetnek hozzájuk kommenteket a látogatók, galériáinkat pedig többféle stílusban is megjeleníthetjük és megoszthatjuk.

Ráadásul a képeink későbbi letöltése is roppant kényelmes, sőt ehhez is van segédprogram.

TinyPic 
A Tinypic a Photobucket szolgáltatás egyik része, amolyan „kistestvér” – pontosan azoknak való, akik egyszerűen és gyorsan szeretnének fotókat tárolni és megosztani. A funkcióit tekintve nem nyújt sokat, a kezelése azonban nagyon egyszerű, a regisztráció gyors (és fájdalommentes)

Imgur
Ha még a Tinypicnél is egyszerűbb, sőt regisztráció nélkül használható képmegosztóra vágyunk, akkor az Imgur nekünk való. Ennél egyszerűbb képmegosztó valószínűleg nincs a világon – mindenféle állítgatás, regisztráció és személyes adatok megadása nélkül, egyszerűen válasszuk ki merevlemezünkről a feltölteni kívánt képeket, és készen is vagyunk. Feltöltés után kapunk közvetlen linket a képhez, illetve HTML kódokat blogok és saját oldalunk számára, és persze BB kódot is a fórumokban való képmegosztáshoz.

 Ráadásnak kapunk egy rakás ikont, így egy kattintás, és mehet a megosztás: Facebook, Digg, Reddit, Twitter stb. Egy-egy kép esetén nagyon kényelmes megoldás, teljes galériákhoz azonban már érdemes itt is azonosítót készíteni, hiszen jóval több funkciót kapunk. 
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szeretettel Nagy-Britanniából: Nem "mindenki Londonban mosogat"

Szeretettel Nagy-Britanniából: Nem "mindenki Londonban mosogat"

Ki a győri választás nyertese? Egyértelműen maga Orbán Viktor

Ki a győri választás nyertese? Egyértelműen maga Orbán Viktor

"Jobb lenne otthon, egyedül" – bemutatjuk Cz.K. Sebő új szólódalát

"Jobb lenne otthon, egyedül" – bemutatjuk Cz.K. Sebő új szólódalát

Már most betett a budapesti turizmusnak a koronavírus

Már most betett a budapesti turizmusnak a koronavírus

Nem az számít, amit Pokorni az áldozatokra emlékezők előtt mond, hanem amit a saját közönségének

Nem az számít, amit Pokorni az áldozatokra emlékezők előtt mond, hanem amit a saját közönségének

Komoly zöldségdrágulás jöhet

Komoly zöldségdrágulás jöhet