szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Semmi sem állhat már utunkba, ha óriási képeket, esetleg teljes galériákat akarunk megnézni vagy letölteni – és persze...

Semmi sem állhat már utunkba, ha óriási képeket, esetleg teljes galériákat akarunk megnézni vagy letölteni – és persze ellenkezőleg is: megosztani, közzétenni. De hová pakoljuk a képeinket? Nos, a legtöbben ezt úgy oldjuk meg, hogy a valamilyen, már létező közösségi szolgáltatás részeként „kapott” galériát használjuk (a Facebookra, a MySpace-re vagy az iWiW-re töltögetjük a fotóinkat, esetleg közvetlenül a Bloggerbe) – ez a megoldás egy darabig működik is, ha azonban nagyobb mennyiségű fotóról van szó, ráadásul egy kicsit kényelmesebb, profibb formában akarjuk közzétenni műveinket, akkor már érdemes egy igazi képmegosztó szolgáltatást nézni. Lássuk a legjobbakat!

Picasa
Az első és legkézenfekvőbb megoldás a Picasa – főleg ha eleve van egy Google-azonosítónk, mondjuk a Gmail miatt; ekkor egyetlen kattintással elérhetjük a szolgáltatást. A képek feltöltéséhez a Google egy kis képkereső/képnézegető és rendszerező szoftvert is készített, van PC- és Mac-verzió is belőle, de ennek a használata nélkül, csupán böngészőből is nagyon könnyen boldogulunk. Csak kattintsunk a „feltöltés” gombra, adjunk nevet az albumnak, és máris mehetnek fotóink a webre. A webes feltöltés elég kényelmes, igaz, csak ötös darabokban tudjuk megtenni. Ha nagyon sok képet akarunk megosztani, inkább töltsük le az ingyenes kis segédprogramot.

Feltöltés után egyetlen kattintással szerezhetünk a galériánkra mutató publikus linket vagy RSS linket, a képeink lehetnek publikusak vagy csak a barátok számára elérhetők. Tárhelyből 1 GB-ot kapunk, ami azért nem túl sok. A fotóinkat vagy az albumainkat később egy kattintással letölthetjük, így egyfajta online fotótárolónak sem rossz a Picasa, csak maradjunk az 1 GB-os korláton belül. 

Photobucket
Ha kicsit profibb eszközre vágyunk, és hajlamosak vagyunk elnézni a bonyolultabb kezelőfelületet, akkor a Photobucket remek megoldás lehet.

Képeinket itt is galériákba, csoportokba rendezhetjük, de ellentétben a Picasával, itt már normális és valóban használható TAG-elés is van, illetve részletes statisztikát kérhetünk fotóink látogatottságáról. Sőt van bulk-uploader is, azaz egyszerűen tölthetünk fel nagymennyiségű fotót (sőt akár videót is). A galériáinkat egy kattintással megoszthatjuk a Facebookon, a Myspace-en és a Twitteren. Egy kattintással elküldhetjük bármelyik képet mobiltelefonra is, igaz ez sajnos már nem ingyenes.

Imgzzz
Az Imgzzz speciális képmegosztó – itt ugyanis (elvileg) pénzt is kereshetünk fotóinkkal. Ha van Adsense azonosítónk, akkor össze tudjuk kapcsolni a galériáinkkal, így minél többen nézik meg a fotóinkat, annál több bevételünk lehet… elvileg.

Mivel azonban felnőtt és a jogvédett tartalom, illetve a paparazzi fotó nem engedélyezett (illetve feltehetjük, de rögtön leveszik), más jellegű képekkel pedig nagyjából a kizárt és a lehetetlen között ingadozik a nagyszámú látogató becsalogatása, a pénzkeresés a felhasználók legtöbbje számára hiú ábránd marad.  Egy próbát azonban megér, funkcióiban nagyjából ugyanazt nyújtja, mint a Photobucket.

FlickR
A FlickR az egyik legjobb képmegosztó szolgáltatás, a tárhely sajnos itt sem korlátlan, viszont funkcióiban az egyik legjobb, amit csak egy mániákus képmegosztó kívánhat. Akár teljes képernyős diavetítés, embedded kóddal, rengeteg letölthető segédprogram (pl. a Bulkr), képeinkre lehet szavazni, fűzhetnek hozzájuk kommenteket a látogatók, galériáinkat pedig többféle stílusban is megjeleníthetjük és megoszthatjuk.

Ráadásul a képeink későbbi letöltése is roppant kényelmes, sőt ehhez is van segédprogram.

TinyPic 
A Tinypic a Photobucket szolgáltatás egyik része, amolyan „kistestvér” – pontosan azoknak való, akik egyszerűen és gyorsan szeretnének fotókat tárolni és megosztani. A funkcióit tekintve nem nyújt sokat, a kezelése azonban nagyon egyszerű, a regisztráció gyors (és fájdalommentes)

Imgur
Ha még a Tinypicnél is egyszerűbb, sőt regisztráció nélkül használható képmegosztóra vágyunk, akkor az Imgur nekünk való. Ennél egyszerűbb képmegosztó valószínűleg nincs a világon – mindenféle állítgatás, regisztráció és személyes adatok megadása nélkül, egyszerűen válasszuk ki merevlemezünkről a feltölteni kívánt képeket, és készen is vagyunk. Feltöltés után kapunk közvetlen linket a képhez, illetve HTML kódokat blogok és saját oldalunk számára, és persze BB kódot is a fórumokban való képmegosztáshoz.

 Ráadásnak kapunk egy rakás ikont, így egy kattintás, és mehet a megosztás: Facebook, Digg, Reddit, Twitter stb. Egy-egy kép esetén nagyon kényelmes megoldás, teljes galériákhoz azonban már érdemes itt is azonosítót készíteni, hiszen jóval több funkciót kapunk. 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?

Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?

Online is bemutatják a Grecsó Krisztián regényéből készült darabot

Online is bemutatják a Grecsó Krisztián regényéből készült darabot

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének