szerző:
techline.hu

A Verbatim neve minden bizonnyal nagyon ismerős mindenkinek, aki már foglalkozott CD- és DVD-írással.

A Verbatim neve minden bizonnyal nagyon ismerős mindenkinek, aki már foglalkozott CD- és DVD-írással. Ám a cég azért jóval több termékkel van jelen a piacon, így például UB memóriákkal és külső merevlemezekkel is.

Verbatim InSight
Kezdjük talán a kisebb darabbal, amely az igazán jól csengő InSight névre hallgat. Ez a hordozható merevlemezek kategóriájába tartozuk, vagyis elsősorban notebook mellé backupnak, vagy adatok hurcolására érdemes használni, de persze mindenki arra a célra fogja be, amire szüksége van. Már ránézésre is különbözik a megszokott USB-s merevlemezektől, inkább valamilyen kis digitális mérlegre hasonlít, a lakkozott felületével és az egyik oldalon enyhe hullámra emlékeztető formájával, amelyben egy kis LCD kijelzőre emlékeztető valami van. Nos, ez valójában egy 21x128 pixeles koleszterikus folyadékkristályos kijelző (ChLCD), amelynek lényege, hogy a mervelemez - pontosabban a kötetcímke - nevét és aktuális szabad kapacitását képes mutatni, akkor is, ha a készülék éppen nincs csatlakoztatva semmihez. A dolog kicsit hasonlít az korábban nálunk is bemutatott e-book olvasók eInk technológiájához, vagyis a kijelző "megjegyzi" az utolsó adatokat, egészen addig, amíg újra nem frissítjük a tartalmát. Így energiafelhasználás nélkül, állandóan látható, hogy még mennyi anyagot pakolhatunk majd rá.

Minden egyéb vonatkozásban egy "hétköznapi", mobil USB-s háttrétárral van dolgunk, vagyis egy 5400 rpm-es, 8 MB-os gyorsítótárral rendelkező notebook merevlemezt tartalmaz, amelyet USB 2.0-s csatlakozóval kapcsolhatunk a géphez. A kütyü viszonylag csendben dolgozik, s menet közben egy kis kék LED tájékoztat minket, ha írási, olvasási műveleteket végez.

Extraként még megkapjuk a Nero BackItUp Essentials szoftvert is (ez titkosításra is használható), így a biztonsági mentések készítéséhez az ég világon minden a rendelkezésünkre áll, beleértve alapból 500 GB-nyi (mínusz az ajándék szoftver) tárhelyet. A merevlemezt 32 ezer forint körüli áron vásárolhatjuk meg. PC-vel és Mac gépekkel egyaránt használható (persze Mac esetén a Nerónak nem vesszük hasznát, de ott úgyis ott a Time Machine vagy az iBackup). A dobozban kapunk egy elegáns fekete tokot is a készülékhez, a meghajtón pedig magyar nyelvű kézikönyvet is találunk, PDF formátumban.

1/0/BIG...
A másik kütyü egy kétlemezes külső RAID meghajtó, amely összesen 2 TB tárhelyet biztosít a számunkra, már amennyiben ezt a "BIG" felhasználási módot választjuk.  Ilyenkor a két darab, 1 TB-os merevlemez egyetlen, összefüggő adathordozónak látszik, szóval meglehetősen sok anyagot menthetünk rá, kényelmesen. Ilyenkor a készülék megtölti előbb az egyik merevlemezt, s ha az megtelt, kezd csak el menteni a másodikra.
Ha a RAID 0 beállítást választjuk, akkor szintén egy meghajtónak láthatjuk a teljes tárhelyet, de az adatokat a rendszer egyenlően osztja el a két háttértáron, ami gyorsabbá teszi az adatelérést (és kicsit rizikósabbá a tárolást, de ez más kérdés).

Ha viszont egy kis extra biztonságért cserébe beérjük 1 TB tárhellyel, akkor érdemes a RAID 1 módot választani, ekkor ugyanis az egyik merevlemez tartalmát a rendszer automatikusan tükrözi a másikra, így ha az egyik a mentéshez használt merevlemez egyszer csak elszállna - például valamilyen fizikai hibával -, az adatainkat még mindig meg fogjuk találni biztonságban, a másikon. Azért 1 TB már nem kis tárterület, így ha fontos anyagokról készítünk backupot, érdemes elgondolkozni a dolgon.
A készülék érdekessége, hogy az USB 2.0 csatlakozás mellett eSATA csatolót is kapott (mindkettőhöz kapjuk a kábelt is a dobozban), ami akár hatszor gyorsabb -  3 GB/s - adatelérést biztosíthat az USB 2.0-hoz képest (ma már egész sok notebookban találunk ilyen csatlakozást alapból).
Ehhez is kapjuk a Nero backup szoftverét, de értelemszerűen ez a megoldás inkább asztali gépekhez, vagy otthoni backuphoz javasolt, hurcolni nem szerencsés és amúgy is kényelmetlen lenne.

A készülék elfoglaltságáról az elején világító kék LED ad visszajelzést, a RAID módok közötti váltást pedig teljes kényelemben, a hátoldali kapcsolóval állítgathatjuk. Értelemszerűen ha átváltunk egyik opcióról a másikra, akkor előtte érdemes lementeni mindent róla, különben elveszítjük a árolt adatokat. Szóval csak úgy vaktában nem érdemes váltani, de az ember az ilyen dolgokat amúgy is eldönti előre, jól megfontoltan (véletlenül esélytelen átállítani a kapcsolót, mert kellően "mélyre" helyezték.
A készülék minimális zajjal működik, s visszafogott külsejével remekül illeszkedik irodai és otthoni környezetbe egyaránt.
A termék ára elég komoly, közel 60 ezer forintos bruttó áron juthatunk hozzá, de adott esetben a biztonság, illetve az eSATA csatlakozóval elérhető gyorsaság kárpótolhat minket amiért kissé mélyebbre kell nyúlnunk a zsebünkbe.

 

 

 

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kettős magyar siker a Liu fivérektől 1000 méteren a korcsolya Eb-n

Kettős magyar siker a Liu fivérektől 1000 méteren a korcsolya Eb-n

Liu Shaoang aranyérmet szerzett a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya-Eb-n

Liu Shaoang aranyérmet szerzett a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya-Eb-n

Doku360: "Nincs olyan nap, amikor ne imádkoznék az Úrhoz, hogy túléljem ezt a napot"

Doku360: "Nincs olyan nap, amikor ne imádkoznék az Úrhoz, hogy túléljem ezt a napot"

A közel-keleti keresztények sorsáról tárgyalt Ferenc pápa az iraki elnökkel

A közel-keleti keresztények sorsáról tárgyalt Ferenc pápa az iraki elnökkel

Győzelem a vízilabda-Eb-n: "Azt mondtuk: nem akarhatják nálunk jobban ezt az aranyérmet"

Győzelem a vízilabda-Eb-n: "Azt mondtuk: nem akarhatják nálunk jobban ezt az aranyérmet"

Leégett egy kétszintes családi ház Budapesten

Leégett egy kétszintes családi ház Budapesten