szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

A hvg.hu a helyszínen igyekezett tájékozódni a legnagyobb magyarországi vörösiszap-tározók állapotáról. A mosonmagyaróvári és az almásfüzitői lerakókat néztük meg, ma az előbbi tározóról szóló cikkünket olvashatják.

Pánikra semmi ok – összegezhetnénk a mosonmagyaróvári polgármester nyilatkozatát az ajkai katasztrófa után. Mint ismeretes, Mosonmagyaróváron van az egyik nagy hazai vörösiszap-lerakó, de Nagy István szerint náluk nincs az ajkaihoz hasonló veszély.

„Legfeljebb hat méter magas a mi gátunk, így onnan nem zúdulhat le olyan erővel a vörösiszap, mint ahogyan az a 20-30 méteres ajkai tározóból történt” – mondja Nagy István, Mosonmagyaróvár frissen megválasztott polgármestere a hvg.hu-nak. A város első embere a választások utáni első napot a 100 hektár kiterjedésű, összesen 8 millió tonna vörösiszapot tartalmazó tározónál kezdte – amely egyes hírekkel ellentétben nem a település centrumában van, hanem egy kertes övezetben, több kilométerre Mosonmagyaróvár központjától. (Mosonmagyaróváron a timföldgyártás 2002-ben szűnt meg, a máig ott működő Motim cég - amely Gyurcsány Ferenc cégeinek érdekeltségeibe tartozik - Ajkáról vásárolja sajtóhírek szerint azóta a timföldet.)

Nagy István az előtérben, az iszaptározó a háttérben
©

Folyamatosan vizsgálják a lerakót

Nagy István felvette a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel, és meghozták a szükséges intézkedéseket, amelyek a tározó ellenőrzését szolgálják. Jelenleg is folyamatosan vizsgálják a létesítményt, és a polgármester szeretné, ha hiteles mérésekkel bizonyítanák az illetékesek, nincs veszély a településükön.

Amikor a polgármesterrel együtt elmentünk a város határába, szembeötlő volt a különbség a Veszprém megyei és a mosoni tározó között. Egyrészt Mosonmagyaróváron már nincs folyadék a lerakó tetején, ehelyett olajfűzeket láttunk, amelyek benőtték a létesítmény egy részét. A mosonmagyaróvári lerakón ugyanis már fák nőnek, miután nyolc éve leállították a timföldgyártást és egy-két méteres vastagságban talajjal fedték be a tározót.

Birkák legelnek a tározó tövében – imádják a parlagfüvet
©

Olajfűzek

„Ez a humuszszerű talaj éppen megfelelő a fűzeknek” – magyarázza a polgármester, aki agrártudományokkal foglalkozik amúgy, de nem specialistája a kérdésnek, hiszen kisállattenyésztést tanít a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Nagy István szerint azért kedvező a helyzet Mosonmagyaróváron, mert a fűzek gyökerei nem hatolnak mélyre, sivatagi növények, és inkább afféle hálót képeznek, amely összetartja a tározófödémet.

Más vélemények szerint a fák gyökerei veszélyeztethetik a gátak szilárdságát, ezért más tározóknál inkább irtják a fákat, helyettük speciális fűkeverékkel és „sekély” gyökérzetű növényekkel telepítik be őket. Minderre válaszul a polgármester elmondta, hogy náluk nem is igazán gátakról van szó, hanem inkább csak egy halomról, amelybe az olajfűzek gyökerei legfeljebb 35-50 centi mélyen hatolnak be, viszont egyetlen fa is önmagában 35-40 négyzetméternyi területen fejleszt gyökérzetet, amolyan biológiai hálót.

A halom mögött van az iszap
©

A mosonmagyaróvári tározó le van zárva a látogatók elől, de persze a város utcáit járva azonnal találtunk egy kutyasétáltatót, aki tudja, hol lehet bejutni a lerakóba, és onnan vesszőket és csipkebogyót gyújt. A vesszőkből, a növények szárából seprűt készít, el is adja, ha tudja. A csipkebogyónak sincs semmi baja szerinte, nagyon jó is az, ami a vörösiszapon terem.

Szeméthegy a lerakó mellett

Mosonmagyaróvár első embere nem az olajfűzekkel és a csipkebogyóval bajlódik, hanem az iszaptározó mellett hatalmasra nőtt szemétheggyel, a rendszerváltás utolsó éveinek „melléktermékével”, aminek az iszaptározóhoz és a timföldhöz semmi köze. Az egykori Flexum cég ugyanis osztrák szemetet importált a város szélére a nyolcvanas években; most a hvg.hu fotósa erről a szeméthegyről tudta lefényképezni a közeli iszaptározót.

©

Mosonmagyaróvár utcáit járva a hvg.hu munkatársai nem tapasztaltak semmiféle pánikot a devecseri iszapömlés miatt. A helybeliek együttéreznek a Veszprém megyei katasztrófa áldozataival, de már megszokták az óvári vörösiszap-tározót. Az itt lakók még örülnek is annak, hogy az egy-két évtizeddel ezelőtti porszennyezés, a vörös por eltűnt az utcákról, miután a létesítményt növényekkel telepítették be. A fiatalabbak már a porszennyezésre sem emlékeznek, nem igazán aggódtak a vörösiszap miatt. A város temploma melletti sétálózónában ugyanakkor találtunk egy aggodalmaskodó járókelőt: az Ausztriából idelátogató idős asszony az osztrák tévére hivatkozva attól tartott, hogy Ausztria fölé száll a devecseri és kolontári vörös porból keletkezett felhő. Az idős hölgy lánya viszont csak a vállát vonogatta: ő nem nézi az osztrák tévét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Az LMP leállítaná a devecseriek és kolontáriak visszatelepítését

Az ajkai vörösiszap-tározó katasztrófája által sújtott településekre múlt héten megkezdték a lakosság visszatelepítését. A Zöld Baloldal és a Lehet Más a Politika szerint felelőtlenek az erre vonatkozó kormányzati intézkedések. A két hete bekövetkezett baleset óta a közvetlenül érintett településeken kívül, a vörösiszappal borított több mint tíz négyzetkilométeres területen még meg sem kezdődött a szennyezőanyag összegyűjtése és megfelelő elhelyezése.

hvg.hu Itthon

Újabb gát mögé zárnák a vörösiszapot

Új gátat kell építeni az ajkai zagytározó tízes kazettájának megrepedt védműve köré - mondta az InfoRádiónak a Parlamentben a környezetvédelmi államtitkár. Illés Zoltán a hétvégén osztrák hadmérnökökkel járta be a létesítményt.

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Világító hűtőrácsot kapott a 3-as BMW

Világító hűtőrácsot kapott a 3-as BMW

Így vonult a kifutón a 18 éves Michelle Pfeiffer - videó

Így vonult a kifutón a 18 éves Michelle Pfeiffer - videó