szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hivatalosan is megkezdődtek a kínai űrállomás építési munkálatai: az ember irányította, "viszonylag nagy" állomás a tervek szerint 2020-ra fog elkészülni.

Az űrállomás megépítése egy sikeres, háromlépcsős űrprogram megvalósítását és a megfelelő technikák fejlődését, új szintre lépését jelzi. Az űrlaboratórium első modulját még 2016 előtt szeretné fellőni Kína. Építésekor az űrhajósok életkörülményeit nagymértékben javító áttörő megoldásokra és újszerű kutatási technológiákra helyezik a hangsúlyt. Egy másik kutatómodult és a központi egységet 2020 környékén állítják majd Föld körüli pályára, és az űrben keringve fejlesztik majd ember irányította űrállomássá.

Kína eddig két, legénységet is szállító űrhajót juttatott fel az űrbe: a Sencson-5-öt 2003-ban és a Sencson-6-ot 2006-ban. Ez volt az űrhajósprogram első lépcsője, a második etap, a Tienkung-1 és a Sencson-8 fellövésének előkészítése jelenleg is folyik, és 2011 első felében valósul meg várhatóan. Ez a két egység az ország első űrkikötője lesz, ami kulcsfontosságú a 2020-ra tervezett űrállomás szempontjából. Tienkung-1-et, avagy Mennyei Palotát később szeretnék szintén emberi vezérlésűvé alakítani, miután végrehajtott pár próbadokkolást a Sencsou-8, a Sencsou-9 és a Sencsou-10 űrhajókkal, amelyekből legalább kettő 2-3 fős legénységet is visz majd a fedélzetén.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Európának rá kell startolnia az űrkutatásra

Kiélezett a verseny a műholdas Föld-megfigyelési rendszerek kiépítése terén, de Európa lemaradhat, ha nem dönt időben az űrprogramja finanszírozásáról – hangoztatta Herczog Edit (MSZP) EP-képviselő az Európai Parlament új űrpolitikát szorgalmazó brüsszeli konferenciáján kedden.

MTI Tech

Majdnem ütközött a Nemzetközi Űrállomás

A Nemzetközi Űrállomás kedden az eddiginél 700 méterrel magasabb Föld körüli pályára emelkedett, hogy elkerülje az ütközést egy ismeretlen eredetű űrhulladék-darabbal.