szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Egy-két bejegyzés átfutásához nagyon kényelmes a Wikipédia.

 Egy-két bejegyzés átfutásához nagyon kényelmes a Wikipédia. Ha azonban anyagot gyűjtünk, szakdolgozatra vagy disszertációra készülünk (esetleg regényírók vagyunk, és háttérkutatást végzünk), akkor könnyen beleszaladhatunk a jelenségbe: több tíz, esetleg száz oldalnyi Wiki bejegyzést kell elolvasnunk.

Megtehetjük, hogy egész egyszerűen kinyomtatjuk a Wiki-oldalakat böngészőből, a végeredmény azonban közel sem lesz tökéletes, és főleg nem lesz átlátható. Szerencsére a Wiki képes PDF-be exportálni, a szóban forgó funkciót azonban eléggé elrejtették; persze nem annyira, hogy mi most ne tudjuk megmutatni…

Bármelyik Wiki-bejegyzésről is legyen szó, bármilyen nyelvű Wikipédiában, a bal oldali menüsávban mindig találni forgunk egy Nyomtatás/Exportálás menüpontot (angol Wikiben „Print/Export”). Ha ezt a mellette levő nyilacskával lenyitjuk, akkor három hasznos funkciót is megláthatunk.
A nyomtatható verzió funkció önmagáért beszél – ezt használjuk akkor, ha böngészőből akarunk nyomtatni.

A „Letöltés mint PDF” már jóval érdekesebb: ha erre voksolunk, akkor a Wiki motorja némi renderelés (számolgatás) után egy gyönyörű, nyomtatásra is kiválóan alkalmas, képekkel és táblázatokkal együtt betördelt PDF verziót állít elő a szócikkből. Az elkészült PDF fájlt lementhetjük vagy böngészőből is megnyithatjuk/nyomtathatjuk.

A tördelt verzió annyira igényes, hogy sokan (köztük jelen sorok írója is) még akkor is ezt használjuk, ha csak olvasni akarjuk a Wikit. Sokkal kényelmesebb ugyanis a szemnek a hagyományos, „újságszerű” hasábos felépítés és tördelés.

Ha nagyobb terjedelmű anyagra van szükségünk, akkor jó megoldás lehet a Wiki E-könyv készítése. A már ismertetett menüben találhatjuk ezt a funkciót is, „Könyv készítése” (angolul „Create a book”) néven. A könyvkészítő elindítása után ugyanúgy olvashatjuk a Wikit mint eddig, a különbség annyi, hogy lesz pár új funkciónk a felső menüsávban.

Ezekből a két legfontosabb: „lap hozzáadása a könyvhöz” (ezzel értelemszerűen az éppen olvasott oldalt rakhatjuk bele virtuális könyvecskénkbe), a másik menüpont pedig a „könyv mutatása”. Ez utóbbiban áttekinthetjük, éppen hol tartunk.

Ha mindent összegyűjtöttünk, akkor a „könyv mutatása” link mögötti oldalon választhatunk, hogy PDF-ben vagy OpenTXT-ben szeretnénk viszontlátni az e-könyvet, de rendelhetünk nyomtatott verziót is. Szintén ezen az oldalon adhatunk címet a könyvnek, illetve kreálhatunk fejezeteket, alfejezeteket, amit csak akarunk.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Ki találta fel a linket?

,Az USB-s kulcsot Dov Moran találta ki, a spameket Gery Thuerk vezette be (bár ne tette volna…), az iPod-ot pedig Tony...

Radar360: Indul a parlamenti ősz, ismét polgármester lett a vadászházas fideszes

Radar360: Indul a parlamenti ősz, ismét polgármester lett a vadászházas fideszes

Hatalmas lesz a PlayStation 5, a most előkerült fotók bizonyítják

Hatalmas lesz a PlayStation 5, a most előkerült fotók bizonyítják

Tényleg minden biopamut, amit ezen a néven adnak el?

Tényleg minden biopamut, amit ezen a néven adnak el?