szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy közelmúltban befejezett kutatás szerint kritikus biztonsági rések tátonganak olyan online szolgáltatásokban, mint a Twitter mikroblog, a Facebook közösségi oldal, a Flickr képegosztó, vagy a Hotmail ingyenes levelezőrendszer.

A Digital Trends értesülései szerint a Digital Society vizsgálta 11 népszerű weboldal alapvető biztonsági funkcióit, majd az amerikai oktatási rendszerben megszokott A-F érdemjegyekkel minősítették a kapott eredményeket. A nem túl hízelgő eredmények szerint a Facebook (F) és a Twitter (F) is megbukott informatikai biztonságból.

A kutatás leginkább az úgynevezett SSL (Secure Sockets Layer) védelemre koncentrált. Az SSL-lel védett weboldalakat onnan ismerhetjük fel a legkönnyebben, ha a böngésző címsorában a megszokott http:// helyett https:// látható. Ha ezt nem látjuk, olyan oldalon járunk, amely nem titkosítja a felhasználó és a szerver közti információáramlást. A Twitter és a Facebook ez utóbbi kategóriába tartozik.

A hackerek számos módszert alkalmazhatnak a gyanútlan internetezők támadására. A részleges oldaleltérítés (partial sidejacking) esetén a támadó hozzáfér az áldozatot azonosító adatcsomagokhoz (cookie) és részlegesen el tudja érni az adott felhasználói profilt. A cookie-k olyan fájlok, amelyek a helyi számítógépen tárolódnak, lehetővé téve, hogy az adott felhasználó újbóli bejelentkezés nélkül lépjen be kedvenc oldalaira. (Olyan, mint egy névjegy, amelyet a gépünk „felmutat”, azonosítva magát helyettünk.) A részleges oldaleltérítésnél a támadó bizonyos információkat megtekinthet a módszer alkalmazásával, ám nem tudja teljes mértékben átvenni a hatalmat a PC felett.

Teljes oldaleltérítésnél már bármit csinálhat az oldalunkkal, azonban nem fér hozzá felhasználónevünkhöz és jelszavunkhoz. Ezeket – jó esetben – megváltoztatni sem tudja, mivel a legtöbb oldalon ehhez be kell gépelni a régi jelszót is. Azonban ha a Hotmail-fiókunk esetében folyamodnak teljes oldaleltérítéshez, az összes levelünket képesek lesznek elolvasni.

A teljes „gépeltérítésnél” (full hijacking) a támadó azonban már mindent elér, felhasználónevünket, jelszavunkat is. Az SSL-védelmet nem használó oldalak pedig lehetőséget nyújtanak erre.

Az egyetlen, amit tehetünk, ha óvatosan használjuk ezeket a közösségi oldalakat, és egyáltalán nem lépünk be ezekre az oldalakra nyilvános, jelszóval nem védett wifi-hálózatról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A tévémaci lenyomja Radnótit a Facebookon

A közösségi oldal statisztikáit eddig csak egyetlen oldalon lehetett követni, nemrégiben azonban létrejött egy kifejezetten a magyar Facebook-felhasználók viselkedését vizsgáló oldal is. A Facebooker nevű oldalról megtudhatjuk, hogy a magyarok szerint melyik a legnépszerűbb márka, közéleti személyiség, vagy éppen rajzfilmfigura a közösségi oldalon.

Tech

Internet Hungary 2010: „a Facebook bűvöletében élünk”

A 11. alkalommal megrendezett szakmai konferencia és előadássorozat idén rendhagyó módon a Balaton északi partjáról Siófokra költözött, az előadások és kerekasztalok beszélgetései azonban a már megszokott témák - közösségi hálózatok, keresőoptimalizálás, személyiségi jogok, adatvédelem - körül forogtak. Míg az egyik teremben az internet egyénre gyakorolt hatásait fejtegették az előadók, néhány méterrel arrébb a fogyasztók behálózásának kérdéseivel foglalkoztak a meghívott vendégek. Néhány jelenlévő szakértő segítségével igyekeztünk betekintést nyerni az éppen uralkodó trendekbe, ami internetes életünk jelenét és jövőjét illeti.