szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A környezetvédő szervezet a fák védelme érdekében létrehozott egy olyan, dokumentumok tárolására szolgáló fájlformátumot, amely nem engedélyezi a nyomtatást, ezáltal kímélve a környezetet.

A Greenbiz.com környezetvédelmi témákkal foglalkozó oldal értesülései szerint a Természetvédelmi Világalap (World Wildlife Fund) még novemberben kezdte meg a .wwf dokumentum formátum terjesztését. A megoldással az Adobe által kifejlesztett PDF-formátumot szeretnék kiváltani, illetve elérni, hogy lehetőség szerint csak akkor folyamodjunk nyomtatáshoz, ha feltétlenül szükséges.

„Minden nap egész erdőket vágnak ki a papírgyártás érdekében” – hallható a .wwf formátumot promotáló videóban. „Az így előállított papírtra aztán gondolkodás nélkül nyomtatunk weboldalakat, leveleket, egész könyveket is, annak ellenére, hogy ezeket a dokumentumokat PDF-fájl formájában is elmenthetjük. Azonban még a PDF-eket is ki lehet nyomtatni, ezért, hogy elejét vegyük az értelmetlen papírpazarlásnak és felhívjuk a figyelmet a környezet védelmére, létrehoztuk az új, zöld fájlformátumot, a .wwf-et, amelyet nem lehet kinyomtatni. Egy ilyen egyszerű ötlet is megmentheti a fákat. Döntse el ön, hogy melyik dokumentumait nem szükséges kinyomtatni, és mentse el azokat .wwf-ként.

A formátum egyelőre csak az Apple MacOS operációs rendszerével használható, de már készül a Windows-kompatibilis verzió.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Két év múlva már véredényeket nyomtathatunk magunknak

2010-11 környékén már kereskedelmi változat is készülhet az Organovo 3D bionyomtatójából, írja a Singularity Hub híroldal. Szerveket nem tudunk vele nyomtatni, de véredényeket például készíthetünk vele, a remények szerint a távoli jövőben egy vérvétel után már új vesét is készíthetnek nekünk.

Bari Máriusz Tech

Már otthon is nyomtathatunk használati tárgyakat

Hosszú távon a fogyasztói társadalmat is teljesen átformálhatja az a 3D-nyomtató, amellyel használati tárgyakat gyárthatunk magunknak saját használatra. Az angol RepRap nyomtató fő érdekessége és különlegessége azonban az, hogy számtalanszor képes magát reprodukálni.

hvg.hu Tech

Nyomtatóval készülhetnek a mesterséges csontjaink

3D nyomtatóval készítették el egy férfi hüvelykujjcsontjának pontos másolatát Bernben. Az Insel kórház kutatócsoportja a remények szerint már a közeljövőben indíthatja a klinikai teszteket: a sebészorvosok a páciensek saját sejtjeiből pótolhatják a sérült vagy fertőzött csontokat, írja a New Scientist.

hvg.hu Tech

A könyvnyomtatás végét jelenti a forradalmi e-könyv?

Az egyik nagy szórakoztató-elektronikai cég piacra dobta a hagyományos könyvolvasás élményét a leginkább visszaadó készülékét. A keményfedeles kötetre hasonlító szerkezet egyszerre akár 160 művet is képes tárolni.

hvg.hu Tech

10 dolog, amit 10 év múlva már nem nyomtatunk ki

Lassan egész világunk digitalizált lesz – mikor küldtünk utoljára táviratot vagy hagyományos postai levelet valamelyik barátunknak? Egyre kevesebb csekket töltünk ki és a készpénzforgalom is csökken…

1820 új koronavírusos halálesetet jelentettek Nagy-Britanniában

1820 új koronavírusos halálesetet jelentettek Nagy-Britanniában

Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást

Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást

Zsámbéki Gábor: Lerombolása barbárság, és így marad meg az emlékezetben – Búcsú az Ódrytól

Zsámbéki Gábor: Lerombolása barbárság, és így marad meg az emlékezetben – Búcsú az Ódrytól