szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon például teljesen legális még egy teljes mozifilm letöltése is (ha nem másoljuk át másnak pénzért) –...

 Magyarországon például teljesen legális még egy teljes mozifilm letöltése is (ha nem másoljuk át másnak pénzért) – leszedhetjük, megnézhetjük, büntetlenül. Sőt, nálunk a zeneszámok magáncélú letöltése sem illegális, hiszen a lemezek, USB-s tárolók, fénymásolók, sőt még a nyomtatók árában is van egy (jelentős) százalék, amit az Artisjusnak fizetünk, ún. reprográfiai adó képében. Persze nálunk sem egyszerű a helyzet: a bíróságok úgy értelmezik a jogszabályokat „ahogy sikerül”, a legtöbb esetben attól is függ az elbírálás, hogy az eljáró bíró egyáltalán tudja-e, mi fán terem az MP3 vagy a DivX, sőt sokszor elfeledkeznek arról, hogy a felhasználók évente százmilliárdokat fizetnek kvázi „előre”, a majdani, esetleg letöltött MP3-akért.

Még kuszább a helyzet külföldön, konkrétan Amerikában. Olvasóink bizonyára tudják, hogy előszeretettel adunk hírt a legtöbb esetben tragikomikus, a „kalózkodás” megfékezése címszóval előadott próbálkozásokról.

Az év végére is maradt még egy komédia. A főszereplők egyike természetesen ezúttal is a legnagyobb amerikai jogvédő szervezet, a RIAA. A másik szereplő az itthon is sok felhasználó által ismert és kedvelt Megaupload – ők olyasmi szolgáltatást nyújtanak, mint a népszerű Rapidshare, vagy a magyar addat.hu, vagy data.hu.

A RIAA év végére úgy döntött, még egy kicsit „bekeményít”, és nagyon komolyan felszólították a Megauploadot, hogy ha nem tesznek valamit a rengeteg, szervereiken tárolt film/zene és egyéb jogvédett anyagok eltávolításának érdekében, akkor a RIAA a Mastercarddal közösen, jövőre megakadályozza, hogy a Megauploadnak hitelkártyával fizetett pénzek eljussanak a céghez. A Megaupload szolgáltatása ugyan ingyenes, ám néhány dollár fejében több sávszélességet kinálnal – ezt a bevételi forrást óhajtja most elzárni a RIAA és a Mastercard.

A legtöbb cég ilyen esetben valószínűleg riadtan keresné a megoldást vagy megegyezést – most azonban melléfogtak a jogvédők… A Megaupload ugyanis kiadott egy sajtónyilatkozatot, miszerint (nem szó szerinti fordítás): nem a RIAA és főleg nem egy hitelkártyacég dolga eldönteni, hogy mi legális és mi nem. Ráadásul a Megaupload és a Megavideo egy hongkongi székhelyű cég, így elég kevéssé vonatkoznak rájuk az amerikai jogszabályok. A közlemény végén a cég sajtósa, Bonnie Lam megjegyzi: nem igazán érdekli őket, mit csinál a Mastercard, bevételük így is a reklámokból származik, szóval meg sem fogják érezni, ha a Mastercard utalások elmaradnak. A szervereiken tárolt anyagokat pedig köszönik, nem babrálják – jó nekik, ahogy van…

Több mint napi 45 millió egyedi látogatóval és majdnem egymilliárd oldaletöltéssel érthető, hogy nem nagyon érdekli őket a fenyegetés: legfeljebb találnak más hitelkártyacéget vagy alternatív fizetési módot. 

Ha ez nem lenne elég, Bonnie a közlemény végén, még meg is „fenyegeti” a Mastercardot: „…[…] a Megaupload egy törvényesen működő cég – fotók, üzleti dokumentumok, backup fájlok és workfájlok is vannak a szervereken – több mint 500 óriáscég használja a Megaupload szolgáltatásait fájlmegosztásra. A copyright problémák esetében, a szóban forgó tartalom jogtulajdonosának kell a bíróságon bizonyítani, hogy a Megaupload jogsértést követett el – minden esetben külön-külön. Ez nem oldható meg egy csapásra, ezért érdekes ahogy a Mastercard (akinek semmi köze a copyright jogokhoz) cselekszik. Ha a Mastercard mégis lépni fog, akkor még hallanak majd rólunk…” – fejezi be Lam a közleményt. Puff! Ezt is megértük: végre valaki „visszafenyegette” az amerikai nagyfiúkat. 

Érdekesség, hogy a Megaupload fennállásának öt éve alatt, egyetlen film- vagy zene jogtulajdonosa (filmstúdiók, zeneszerzők) nem perelte be a céget jogsértés miatt. Hiába, napi 45 millió látogató, az bizony nagyon nagy reklámértékkel is bírhat…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miből sütjük a kenyeret a következő évtizedekben?

Miből sütjük a kenyeret a következő évtizedekben?

Egy PS5-ös konzolüzér közel 12 milliós hasznot csinált egyetlen hét alatt

Egy PS5-ös konzolüzér közel 12 milliós hasznot csinált egyetlen hét alatt

Kiheverte a magyar ipar a válság első hullámát

Kiheverte a magyar ipar a válság első hullámát