szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Aki ismeri a HTC okostelefonjait, tudja, hogy jól összerakott készülékekről van szó, amelyek többsége általában...

Aki ismeri a HTC okostelefonjait, tudja, hogy jól összerakott készülékekről van szó, amelyek többsége általában külsejét tekintve is jól sikerül, de a lényeg bennük általában nem pusztán a hardver, hanem a cég által átalakított, kibővített rendszer és a rajta futó extra alkalmazások is.
Ilyen lett a HTC Desire HD is, amely egy jól összerakott, ízléses kütyü, a nevéhez illően meglehetősen nagy méretben.
A hölgyek körében éppen ezért valószínűleg nem lesz népszerű, nagy marok kell hozzá, hogy kényelmesen és biztosan tartsuk, de cserébe egy szinte a teljes előlapot uraló, 4,3”-os kijelzőt kapunk, alatta az Androidos készülékeknél megszokott gombokkal.
A kijelző nem éppen AMOLED minőség és az iPhone 4 paneljétől is elmarad, de ettől függetlenül szép, napsütésben is jól látható képet ad, 800x480 pixeles felbontásban. A betekintési szög viszont rosszabb, mint egy AMOLED esetében.

Ami sokkal inkább zavaró tényező, az a képernyő alatti gombok érintős mivolta. Ez persze ízlés kérdése, de mi nem kedveljük ezt a megoldást, nagyon könnyen ér véletlenül hozzá az ember a gombokhoz, azok pedig rendkívül érzékenyek, azonnal reagálnak mindenre, arra is, amire amúgy nem kellett volna.

A többségtől eltérően itt alul találjuk a 3,5-es füles csatlakozót és a MicroUSB csatlakozót, jobb oldalra semmi, bal oldalra pedig a hangerőszabályzó gombok kerültek, felül a be-/kikapcsolásra szolgáló gomb árválkodik.
Hátul találunk egy 8 megapixeles kamerát két darab LED vaku kíséretében, a hátlap alsó részénél pedig egy külön levehető betétet, amely mögött a SIM kártya és a MicroSD/MicroSDHC kártya helye is megbújik. A műanyag betétek illesztése nem tökéletes, de azért nincs szétesős érzése az embernek, viszont kicsit elütnek a fém hátlaptól.

A készülék sebességére, működésére egy percig sem lehet panaszunk, az 1 Ghz-es Qualcomm Snapdragon QSD8255 processzor szépen visz mindent, a grafikus teljesítménye is kiváló. A beépített tárhely csak 1 GB, de természetesen MicroSD kártyával ez bővíthető.
Van 802.11n-es wifi, 2.1-es Bluetooth, A-GPS, összességében tehát hardver tekintetében hozza  a mostani elvárásokat a készülék. Persze filmek nézésekor a nagyméretű kijelző remek extra opció, s olvasni is remekül lehet rajta mindent, de igazán értékelni a Desire HD-ben a szoftvert fogjuk. Ez az, amibe azonnal bele lehet szeretni.

Szoftver: minden, ami kell
A készüléken az Android 2.2-es (Froyo) változatát találjuk, amely kiválóan fut, de az igazi pluszt a HTC-től megszokott HTC Sense kezelőfelület jelenti.
A Sense adott verziója magyar nyelven is használható és szinte a végsőkig testre szabható, olyannyira, hogy immár skinezési lehetőséget is kapunk, több előre telepített “bőr” közül választhatunk, változatos összeállításokban. Ha nem elég, le is tölthetünk ilyeneket. A felület átalakítása egyetlen mozdulat, ráadásul a főképernyőről is elérhető az alsó gombsorról: háttérképek, widgetek, előre definiált widget elrendezések, hangok, ikonok stb. Mindent úgy rendezünk el, ahogy kedvünk tartja. Ehhez hét virtuális asztalt kapunk, amelyekre kipakolhatjuk, ami fontos számunkra (az asztalok áttekintéséhez pedig elég két ujjal lekicsinyítenünk az aktuálisat, rögtön megjelenik mindegyik, és választhatunk közülük).

Extraként használhatjuk még a HTC Sense online szolgáltatásait a HTCSense.com oldalon, ahonnan rengeteg pluszt kapunk: témákat, csengőhangokat, háttérképeket, alkalmazásokat, a telefon távoli elérését stb.

Két skin a választékból

A futó alkalmazások közötti váltást is egyszerűsítették, a redőnyt lehúzva megjelenik egy olyasmi alkalmazásválasztó, mint amit az iOS 4-ben is láthatunk. Sajnos ez a háttérben futó alkalmazások bezárására viszont nem használható, erre a célra le kell töltenünk egy külön alkalmazást, ha szükségét érezzük.

Futó alkalmazások listája a redőnyön

Kellemes meglepetés, hogy jól használható navigációs szoftvert is kapunk a készülékkel!

A navigáció is megoldott

Minthogy telefonról van szó, fontos megemlíteni, hogy a hangminőséggel és a tárcsázóval, híváskezelővel aszolút elégedettek voltunk. Nagyobb címlista esetében is gyorsan és könnyen kikereshetjük a szükséges névjegyet, telefonszám vagy név alapján is.

Multimédia és internet
Videók lejátszásával, képek nézegetésével eleve nincs sok gondunk, bár ha különlegesebb formátumokat - amennyire annak nevezhetjük mondjuk a DivX-et - akarunk megnyitni, akkor azért nem árt beszeretni egy ingyenes lejátszóprogramot az Android Marketből (az Xvid ellenben alapból támogatott). A képgaléria - a szokásoknak megfelelően - nem csak a telefonon tárolt képeket éri el, hanem a Facebookos, Flickr-re feltöltött anyagainkat is.
Ez a közösségi összekapcsolás egyébként a PIM alkalmazásokra (naptár, címjegyzék) is áll.

Skinek kiválasztása

A fényképezőgép nem hoz kiemelkedő minőséget, viszont a szoftvere elég jól sikerült, gyors és rengeteg beállítási lehetőséget, realtime effektet biztosít. A videofelvétel minősége nem lenne rossz, de sajnos hajlamos az akadozásra felvétel közben, ami erősen rontja az élményt.

A kép nagyítható...
A kép nagyítható...
A kép nagyítható...

Zenelejátszóként megállja a helyét a készülék, a szoftver minden tud, van Dolby Mobile, SRS bővítés és a hangszínszabályzó segítségével állítgathatjuk kedvünkre a hangot, bár nekünk mindegyik megoldással egy kicsit “dobozosnak” tűnt (sajnos eredeti fülest nem kaptunk a tesztkészülékhez, így annak minőségéről fogalmunk sincs), de nem vészes a dolog. Van egyébként FM rádió (RDS) is.

Zene, zene, zene

Ugyancsak van internet tethering funkció is, modemként és wifi-routerként egyaránt használhatjuk a mobilt. Egyébként a netet böngészni kifejezetten élmény vele, gyors, van Flash támogatás is, a nagy kijelzőn pedig jól látható minden, illetve navigálni is kényelmesen lehet az oldalakon.

Élmény rajta internetezni

 

Mindent egybevetve a HTC Desire HD egy kifejezetten jól használható, jól alakítható rendszert és felületet tudhat magáénak. Szoftver tekintetében tényleg el vagyunk kényeztetve, még olyan apróságokba is belefuthatunk, mint a naptár napi nézeténél az időjárás mutatása, de például kapunk egy teljes verziós QuickOffice csomagot is, így nem csak megnézni, hanem szerkeszteni is tudunk Microsoft Office dokumentumokat.

Wi-fi hotspotként is használhatjuk

Eközben a készüléknek akadnak hardveres problémái, mint a gyengén teljesítő kamera vagy az, hogy gyenge akkut (1230 mAh) választottak hozzá a mérnökök, így ha tényleg kihasználjuk a multimédia a képességeket, néhány óra alatt “lezabálhatjuk” az energiát (átlagos használatnál kicsivel többet bír gy napnál). Ezt szintén szoftveres segítséggel igyekeznek amúgy ellensúlyozni a HTC-nél, nevezetesen egy adott töltöttségi szint elérésekor a rendszer felajánlja, hogy energiatakarékos működésre vált, s ha ezt elfogadjuk, úgy konfigurálja magát, hogy a lehető legtovább bírja az alap funkciókkal.

A készülék átlagára 150 ezer forint, de akciósan 130 ezer forintért is megvásárolhatjuk, ha valakinek a nagyméretű kijelző és a gördülékeny, testre szabható rendszer, hozzáadott szoftverek fontos szempontot jelentenek, jó vétel lehet!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott Szájer József

Lemondott Szájer József

Egyre népszerűbb az Edge böngésző, de vannak ennek árnyoldalai is

Egyre népszerűbb az Edge böngésző, de vannak ennek árnyoldalai is

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában