szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az okostelefonok és táblagépek nagy képernyője kínálja a lehetőséget, hogy univerzális és nagyon sok extra...

Az okostelefonok és táblagépek nagy képernyője kínálja a lehetőséget, hogy univerzális és nagyon sok extra szolgáltatást nyújtó távvezérlőként használjuk, és az is természetes igény, hogy a rajtuk tárolt zenét, képet, videót megnézhessük tévénken vagy meghallgathassuk erősítőn keresztül. Megmutatjuk, hogyan lehet kezelni a hálózati zenelejátszókat, hogyan lehet az otthoni hálózaton tárolt multimédia tartalmakat tetszőleges lejátszóra továbbítani, internetes tartalmakat a televízióra küldeni vagy akár távolról is beállítani egy műsor felvételét.

Házimozi távvezérlés
Az Onkyo hálózati szolgáltatásokat nyújtó házimozi rádióerősítői az első olyan szórakoztató elektronikai eszközök, amelyeket iPhone-ról vagy iPod Touchról lehet távvezérelni. A Remote Control App távvezérlő-alkalmazás teljes funkciós, érintőképernyős távvezérlési lehetőséget kínál az új generációs rádióerősítőkhöz és a régebbi „Networked” modellekhez.

Az Onkyo több készülékét is lehet okostelefonnal vezérelni

Az alkalmazással elérhető a hangerő- és balansz-szabályozás, a némítás, a bemenetválasztás és a hangzás módok kiválasztása. Érintőképernyős vezérléssel és kényelmes görgetéssel lehet kiválasztani, mit szeretnénk lejátszani az internetes rádiók vagy az otthoni hálózaton tárolt tartalmak közül. Az alkalmazást támogató Onkyo házimozi receivereket Ethernet porton keresztül kell ahhoz a routerhez kötni, amelyikhez wifin keresztül kapcsolódik a vezérlésre használt eszköz.

Légből kapott szórakozás
Az Apple iOS-t használó készülékei, az Apple TV és külső gyártók erre alkalmas eszközei az AirPlay segítségével tudják vezeték nélkül megosztani egymással a hang- és videoállományokat.  Az AirPlay nem más, mint egy Bonjour alapon működő audió/videó streaming.  Ez azt jelenti, hogy ha például egy iPhone-on vagy iPaden tárolunk egy zeneszámot vagy egy mozifilmet, akkor azt vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, minden további beállítás nélkül az Apple TV-re és onnan a tévére vagy a hifire tudjuk küldeni. A kisméretű Apple TV-n egy HDMI, egy micro USB, egy optikai audiokimenet és egy gigabit Ethernet aljzat található. A belsejében b/g/n-es WiFi és Bluetooth 2.1 gondoskodik a csatlakozásokról. A mozgóalkatrész-mentes eszközben Apple A4 ARM processzor és a streaming tartalom puffereléséhez 8 Gbájt memória van.

Multimédia állományok a tévére vagy az iPhone-ra, vezeték nélkül

A rendszer egyre népszerűbb, mert nyitott technológiákra épül, így a szórakoztató elektronikai eszközök gyártói is beépíthetik készülékeikbe, illetve nemcsak Apple eszközökre lehet küldő/fogadó szoftvereket készíteni.  A fogadó eszközök csak megjelenítik a nekik sugárzott tartalmat, nem végeznek rajtuk semmiféle feldolgozást, átalakítás.
A hivatalos AirPlay alkalmazások mellett a hackerek is sokat tettek a technológia széles körű elterjedéséért. Elkészült egy AirPlayer nevű alkalmazást, mely a Macintosh számítógépeket alakítja fogadó állomássá, és az AirFlick, ami tetszőleges iTunes kompatibilis videofolyamot tud küldeni.
Az Apple TV-t a hozzá adott távirányítón kívül az iOS eszközökön futó ingyenes Apple Remote alkalmazással lehet nagyon kényelmesen kezelni. Egyszerre több számítógépünk iTunes könyvtárában is böngészhetünk, az egész gyűjteményünket pillanatok alatt elérhetjük. Ha ezt a szoftveres vezérlőt használjuk, akkor zenelejátszáskor be sem kell kapcsolni a tévét, a teljes menürendszert elérjük iPhone-ról vagy iPadről. 
Az iOS 4.2 támogatja mobil eszközeinkről is az Apple TV-re való audio- és videolejátszást. Az ezeken tárolt zenéket, videókat, Pandora, last.fm és egyéb internetes rádió alkalmazások hangját tudjuk az Apple TV-n keresztül a hangfalaink és a tévénk felé küldeni.
A megoldás az iPhotóban tárolt fényképeink nézegetésére is alkalmas, sőt ezeket a képeket képernyővédőnek is használhatjuk a zenelejátszás alatt.

Digitális tévé
Az AVerMedia HD HomeFree Duett eszköze a helyi hálózaton IP-alapon továbbít akár egyszerre két tévéműsor-csatornát. A megoldás lehetővé teszi, hogy PC-ről, laptopról vagy iPadről tévézhessünk akár wifin keresztül.

A HomeFree Duet csatlakozik az otthoni digitális tévé antennájához és a vezeték nélküli routerhez, így digitális multimédiás jelfolyamként továbbítja a kiválasztott digitális tévécsatornákat. Az iPadre fejlesztett  HomeFree Player alkalmazás segítségével egyidejűleg két iPad-használó nézheti a különböző adásokat. A hardver Full HD minőségben is képes továbbítani a műsort, de ezt jelenleg csak számítógépről lehet kihasználni, mert az iPad hivatalosan csak az SD minőségű megjelenítést támogatja. A HomeFree Player érintőkijelzős felülete teljes csatorna- és programinformációt nyújt az iPad-felhasználók részére, kiegészítve elektronikus programújsággal (EPG). Egyszerűen lehet csatornát váltani az iPad kijelző rázásával és simításával. A lejátszó pillanatképet tud rögzíteni az éppen nézett televíziós programból, és lehetővé teszi, hogy ezeket a képeket feltöltsük és megosszuk barátainkkal a közösségi oldalakon.
 

Az iPad és a TiVo
A címben szereplő iPad már a hazai vásárlók előtt sem ismeretlen, sajnos azonban a TiVo Európában eddig még nem tudta tartósan megvetni a lábát. A két eszköz összekapcsolásáról mégis érdemes szót ejteni, mert gyakorlatilag semmi akadálya, hogy a hazai set top boxot használó digitálistévé-szolgáltatók hasonló funkciókkal rendelkező alkalmazást fejlesszenek ki az okostelefonokra és táblagépekre.
A TiVo nem más, mint egy digitális videofelvevő készülék, amelynek legújabb változatánál már az interneten keresztül is be lehet állítani a felvételeket.

A nézői szokások alapján ajánlatokat kapunk új műsorokról

A szolgáltatások távolról androidos telefonokkal, iPhone-nal és már iPadről is elérhetőek.  A TiVo nemcsak azokat a tartalmakat rögzíti, amit a néző megad, hanem olyanokat is, amelyeket valószínűleg kedvelni fog. Ezt a néző szokásai alapján jósolja meg.
Az internet csatlakozáson keresztül a hálózatról is le tud tölteni tartalmakat. Kapcsolódik többek között a YouTube-hoz, a Picasa Web Albumhoz, a Photobuckethoz, a Rhapsodyhoz, a Netflix Instanthoz, az Amazon On Demandhoz, a Twitterhez és a  Facebookhoz.
Mindezekhez az iPad-tulajdonosok a nagy képernyőn, egyszerű érintésekkel és gesztusokkal tudnak hozzáférni. Nemcsak a műsorújságban tudnak keresni, hanem internetről letöltött háttér-információkat is elérhetnek, és belenézhetnek a műsorokba. Ha valami megtetszik, akkor egyetlen érintéssel a tévére irányíthatják az adást, de akár az iPaden is megnézhetik.

Elektronikus műsorújság Androidra
Vezérelni ugyan nem lehet vele a tévét, de a műsorokról nagyon sok hasznos információhoz lehet jutni egy magyar fejlesztésű Android-alkalmazással. A “TV Most” widget az elektronikus műsorújságból kéri le a friss információkat a magyarországi kábel- és műholdon elérhető tévécsatornák műsoráról.

Beállíthatjuk, hogy milyen adók érdekelnek

 Az EPG természetesen azt is jelenti, hogy nemcsak egyszerű műsorfüzetet kapunk, hanem rövid összefoglalókat is ad a filmekről, műsorokról. A tévécsatornákon kívül a legnépszerűbb magyar rádióállomások is szerepelnek az adatbázisban, és ezek műsorkínálatát is megnézhetjük a telefonról.

Ha további érdekességeket szeretne megtudni az okostelefonok és táblagépek világáról, szeretne megismerkedni kezelésük fortélyaival, mindenképpen lapozzon bele a techline.hu szakmai támogatásával készült Smartphone & tablet Plusz 2011 című kiadványba, amelyet megvásárolhat az újságárusoknál vagy megrendelhet itt

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!