szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Kínában sokszor olcsóbb embereket használni gépek helyett, és a munkásokat úgy kezelik, mintha gépek lennének.

Kínában sokszor olcsóbb embereket használni gépek helyett, és a munkásokat úgy kezelik, mintha gépek lennének. Nap mint nap ugyanazokat a feladatokat végzik, túlóráznak, ha pedig összeomlanak, kidobják őket. Ha kínjukban öngyilkosságot követnek el, a gyár legfeljebb hálót rakat az épületre, hogy mások ne tudjanak leugrani.

Tragikus Apple
Az Apple nemrég publikált Supplier Responsibility riportja többek között a gyermekmunka témáját, a gyári mérgezéseket és egyéb konfliktusokat tárgyalja. Az Apple jelentése szerint felmondják a szerződést azokkal a beszállítókkal, akikről kiderül, gyermekmunkásokat foglalkoztatnak vagy vesztegetési ügyekbe keverednek. Egy teljes szakaszt szentel a Foxconn gyárban 2010-ben történt öngyilkosságoknak is – áll a cultofmac.com cikkében.
Az Apple legnagyobb beszállítójánál, a tajvani cég kínai telephelyén történt öngyilkosságok miatt egy évvel ezelőtt pattant ki a nemzetközi botrány. Tizenegy ember halt meg, mert kiugrott az ablakból vagy az erkélyről. (Többen is levetették magukat, de néhányan súlyos sérüléseket szerezve túlélték. A helyi sajtó - a Southern Weekly című dél-kínai hetilap - pedig a hatodik öngyilkosság után küldött oknyomozó riportert a helyszínre.)
Tim Cook, az Apple akkori operatív igazgatója 2010 júniusában elment  a Foxconn shenzheni gyárába. Két öngyilkossági szakértő is kísérte. Az Apple szerint független szakértők vizsgálták az öngyilkosságokat – több mint ezer munkást meginterjúvoltak, beszéltek a menedzsereikkel, kivizsgálták a helyzetet a gyárban és a munkásszállásokon. Arra az eredményre jutottak, hogy a Foxconn megoldotta a problémát a hálók kifeszítésével és a lelki segélyszolgálattal. Az Apple team szerint dicséretre méltó, hogy a Foxconn gyorsan reagált a problémára, és egyszerre több fronton is lépett, többek között tanácsadókat vettek fel, 24 órás lelki segélyszolgálatot szerveztek, és még hatalmas hálókat is felszereltek a gyárépületre, hogy megakadályozzák a hirtelen ötlettől vezérelt öngyilkosságokat. Arra jutottak, hogy mindezzel életeket mentett a vállalat.

Volt, aki túlélte az öngyilkosságot

De mit tanácsolt az Apple-csapat, hogy megakadályozzák a további öngyilkosságokat? Azt talán, hogy jobb munkafeltételeket teremtsenek? Vagy a túlórák számának szigorú szabályozását? Esetleg hogy vásároljanak gépeket az agyzsibbasztó feladatok elvégzésére emberi munkaerő használata helyett? Legyen a munkahét negyven órás? Alakítsanak szakszervezetet?
Nem. A meg nem nevezett „független” csapat azt kifogásolta csupán, hogy a lelki segélyszolgálaton dolgozókat képezni kellene és szigorúbban ellenőrizni.
A jelentés elkeni a legfontosabb tényt: a gyár embertelen körülmények között kizsákmányolja a fillérekért ott dolgozókat – véli a cultofmac.com újságírója.
A Foxconn Technology Group nemcsak az Apple iPhone-jait és iPadjeit szereli össze, de a cég több más elektronikai vállalatnak is szállít - ügyfele a Dell, a Hewlett-Packard, Motorola, a Nokia Panasonic és a Sony Ericsson is. Egyikük sem készített hasonló, a beszállító felelősségét firtató jelentést. De az Apple a vörös posztó – ikonikus vállalat, amelyik kiugróan magas profitot termel. Az Apple Inc. adózott eredménye éves szinten hetven százalékkal nőtt a 2010-es üzleti év utolsó negyedévében. A hivalkodó eredményt elsősorban a 20,3 milliárd dolláros bevétel egyharmadát kitevő iPhone-nak köszönheti.

A komikus Google
A Google mindent megtesz azért, hogy az „ összetartó kis csapat vagyunk, szabadidőnkben fejlesztünk”, laza és vicces imidzsét fenntartsa.
Vicces meglepetésekkel szolgál úton-útfélen: a Google Street Viewsban például a Google székháza előtt ott áll a teljes fejlesztőcsapat. Jeles dátumokon a szolgáltatás vezérlésére használt kis figura (Pegman) átalakul: Valentin-napon például egy szíven áll a kör helyett, télen hóember lesz belőle. Hasonlóképpen cserélgetik, mint a kereső főoldalán a logót. A Star Trek fanatikusok számára a Google keresője elérhető a sorozat számára kitalált klingon nyelven,  a kereső pedig vicces válaszokat ajánl fel az első kulcsszavak után – ha angolul kérdezzük meg, mi az élet értelme, akkor Douglas Adamst idézik, miszerint a Világmindenség Meg Minden nagy kérdésére a válasz 42.

A világ egyik legirigyeltebb munkahelye (forrás: uncoverage.net)

A Google-nek hamarosan saját tévéje is lesz a YouTube formájában: a videomegosztó portál százmillió dolláros ráncfelvarráson esik át. A The Wall Street Journal úgy tudja, húsz tematikus  csatorna próbálja majd elcsábítani a hagyományos tévétől a nézőket. 
A Google már rég nem a cool garázscég, ami egykor volt, ha volt egyáltalán valaha. A legendában valóban az szerepel, hogy a két alapító, Larry Page és Sergey Brin a Stanford egyetem egyik kollégiumi szobájában rendezte be az első irodáját. De azt már ritkábban hangoztatják, hogy a valós cégalapítás egymillió dolláros családi-baráti kölcsönből zajlott. (Állítólag az első csekkjük a még nem létező cég nevére szólt, először meg kellett alapítani a Google-t, hogy be tudják váltani a Sun Microsystems egyik alapítójától kapott százezer dolláros csekket.) Kérdés, hány garázscég tud hirtelenjében egymillió dollárt összegereblyézni rokonoktól és barátoktól...
Mára a Google pénzügyi eredményei is élesen ellentétesek ezzel az imágóval: 2010 negyedik negyedévében 8,4 milliárd dolláros forgalom mellett 2,54 milliárd dolláros profitot termeltek. Ez harmadával (pontosan 29 százalékkal) nagyobb, mint az egy évvel azelőtti hasonló időszakban.
2008-ban a Fortune szerint a Google volt a világ legjobb munkahelye , 2009-ben a negyedik helyre csúszott vissza, és ezen nem is változtatott 2010-ben sem. Persze nyilván sokan irigylik az ott dolgozókat a negyedik helyért is, nem gond, hogy már nincs vállalati sítúra vagy délutáni teázás.
Minden rejtett Google-humornál viccesebb mégis, hogy például céges szinten ünnepelték az adatvédelem napját idén januárban. Ehhez a korábbi vezérigazgató, Eric Schmidt azt találta mondani tavaly a CNN-nek, hogy aki nem akarja, hogy a Google Street View lefotózza a házát, költözzön el. Schmidt a Consumer Watchdog nevű fogyasztóvédelmi csoport szemében is szálka: a befolyásos szervezet gonosz adatvadászként ábrázolta a (ma már ex) vezérigazgatót egy videóban, amit New Yorkban, a Times Square-en kivetítőn többször is játszották fizetett hirdetésként.
A Google-ra sok felhasználó megorrolt, mert adatait önkényesen kiadta a vállalat. Egyikük, a 24 éves harvardi joghallgató Eva Hibnick egy professzora segítségével be is perelte a Google-t. A San José-i bíróságra ment, mert hiába választotta a "Nem érdekel, tovább a leveleimhez" opciót, a Buzz aktív maradt, és kiadta a kapcsolati hálóját. A Times Online arról ír, hogy a volt férjek például megtudhatják így, kivel tartja most a kapcsolatot exfeleségük, akit aztán zaklathatnak, ahogy ez Harriet Jacobs esetében meg is történt. A keresőóriás gyorsan módosította az alapbeállításokat, így most csak a felhasználó kérésére hozza nyilvánosságra a kapcsolati információkat. A Google 8,5 millió dollárt költött a perre. A tétel harmadát teszi ki a perköltség és az ügyvédi költség, valamint a céget perelő hét magánszemély fájdalomdíja, kétharmadát pedig adatvédő civil szervezetek támogatására fordították.
De amúgy sem könnyű a keresőóriás élete: keresetet nyújtott be ellene az Oracle (a licencdíjakat hiányolja), míg a Microsoft monopoltörekvésekkel vádolja, és trösztellenes vizsgálatot kér, az amerikai versenyügyi hivatal pedig a ITA Software hétszáz millió dolláros akvizíciója miatt támadja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!