szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Hogy melyik felhasználót mi idegesíti fel jobban netezés közben, az természetesen változó.

Hogy melyik felhasználót mi idegesíti fel jobban netezés közben, az természetesen változó. Van azonban pár dolog, ahol egészen nagy az átfedés. Ezeket mindannyian kellemetlennek találjuk, esetleg a falra mászunk tőlük. De mik is ezek, és főleg: hogyan tudunk úrrá lenni rajtuk?

Ronda weboldalak
Hogy mi ronda az persze szubjektív; mókásan fogalmazva: van azonban egy szint, ahol már inkább tény. Mi a teendő, ha egy tartalmilag számunkra érdekes oldalt szinte fájdalmas használni, annyira csúnya/nehezen kezelhető/átláthatatlan? Nos, alakítsuk át!  A Userstyles szolgáltatásának segítségével rengeteg oldalra ráhúzhatjuk a nekünk megfelelő „bőrt” és navigációt (tulajdonképpen egy saját CSS mellé tölti be az oldalt). Nem működik minden oldallal, de már így is több mint harmincezer site-ot „szkineztek” át a felhasználók, és ezek számra napról-napra növekszik (vannak magyar oldalak is). Szükre Youtube? Rószaszín Facebook, túlzsúfoltság nélkül? Kevésbé bonyolult Index főlap? Mindenre van megoldás! A Userstyles Firefox és Chrome alatt működik.

Szürkére alakított Youtube - van akit zavar a fehér...

Formok és adatlapok, jelszavak és azonosítók
Ha csak egy böngészőt (és egy gépet) használunk, akkor annyira nem is vészes a helyzet: a böngésző megjegyzi az adatainkat, így később az mindenféle „autofill” funkciók segítségével az adatlapok kitöltése viszonylag fájdalommentessé válik. Valójában elég kevesen használunk csak egy böngészőt… Ilyen esetekben már tényleg idegesítő, amikor a századik kitöltendő adatlappal vagy bejelentkező képernyővel találkozunk… Mi is volt a jelszó? Ezt most a Firefox jegyezte meg vagy a Chrome? Regisztráltam itt, vagy még nem? Megint be kell írnom a címemet, adataimat?

Szerencsére van megoldás: csak tároljuk el a fontos adatokat egy külön szoftverben (ne a böngészőkben, ők nem igazán erre vannak kitalálva). Erre a feladatra rengeteg ingyenes szoftver áll rendelkezésünkre: ebből az összeállításunkból jó párat megismerhet.

Új azonosítók kreálása
Ha már szóba jöttek a formok és a regisztráció: sok esetben bizony nem is akarjuk megadni személyes adatainkat, e-mail címünket. Egy fórumra való regisztráláskor vagy valamilyen akciós, hírleveles oldalra belépéshez, esetleg egy-egy szolgáltatás kipróbálásához nem is érdemes (a végén még eláraszt minket a spam). Szerencsére a neten találhatunk létező felhasználó/jelszó kombinációkat – nem kell megijedni, ez teljesen legális, a legtöbb oldal maga is készít ilyen „publikus” login információkat. Az egyik legjobb módszer az ilyen azonosítók beszerzéséhez, a BugMeNot - a link mögött részletesen megmutatjuk, hogyan működik.

Regisztrálni senki nem szeret - főleg valós adatokkal nem...

Lassú, idegesítő, esetleg lefagyó flash
A flash remek dolog – néha azonban kezd az embernek olyan érzése lenni, hogy kicsit túlzásba viszik használatát a webfejlesztők! Jó példa erre, amikor egy bannerben apró játék van (játék a reklámon belül! Biztos kell ez?), esetleg még a tetejébe beszél is, a hozzávaló aláfestő zenével és a belekódolt apró videóval… Bár a flash és a böngészők egyre stabilabbak, még mindig előfordulhat, hogy egy-egy „jól sikerült” ilyen flash-bomba kiakasztja az egész böngészőt, de legalábbis lelassítja (minket pedig zavar a munkában/netezésben). Szerencsére van megoldás: a Flashblock segítségével ki-/bekapcsolhatjuk ezek megjelenését. Mac-felhasználók (nekik főleg hasznos, hiszen a Macintosh és a flash köztudottan nem jó párosítás…) megtehetik ugyanezt a FlashFrozen segítségével

Az áttekinthetetlen szociális háló
Facebook, Twitter, LinkedIn. Blogspot, Tumblr és Delisious; a végtelenségig lehetne sorolni a különböző közösségi oldalakat és szolgáltatásokat. A használatukat kikerülni nem nagyon lehet, és nem is érdemes, hiszen remek szolgáltatások ezek; csak éppen túl sok van belőlük! Nem csoda, ha elveszítjük a fonalat!

A megoldás: próbáljuk meg menedzselhető formában tartani szociális hálónkat! Az egyik legnépszerűbb megoldás a Nutshell, illetve ha komolyabb megoldás, egyfajta „virtuális személyi asszisztens” kell a rengeteg szolgáltatás és funkció kezeléséhez, akkor ott az ingyenes FellowUp. A nagyon fanatikus szociálismédia-felhasználóknak rendelkezésére áll az általunk is bemutatott Yoono


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,8 milliárdot ad a kormány a japán TDK szombathelyi fejlesztésére

1,8 milliárdot ad a kormány a japán TDK szombathelyi fejlesztésére

A röhögéstől a drámáig ível ez a különleges apróhirdetés-gyűjtemény

A röhögéstől a drámáig ível ez a különleges apróhirdetés-gyűjtemény

Bayer: Volt nekünk pedofil "harcostársunk" is, Szájer meg nem az

Bayer: Volt nekünk pedofil "harcostársunk" is, Szájer meg nem az