szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft nagy bevásárlásának valódi okát egyelőre még nem igazán sikerült kiderítenie senkinek, Redmondban azonban...

A Microsoft nagy bevásárlásának valódi okát egyelőre még nem igazán sikerült kiderítenie senkinek, Redmondban azonban minden bizonnyal tudják, mit miért tesznek. Korábbi cikkünkben megpróbáltuk mi is kitalálni, mi lehet a Skype jövője, de ez nem éppen egyszerű feladat. Az interneten mindenesetre sokan keresgélnek alternatívákat, ami azért kicsit talán paranoiásnak tűnhet, hiszen nem feltétlenül negatív dolog az, hogy a Skype a Microsofthoz került. Ám ha valaki mégis mindenképpen másik megoldás után szeretne nézni a videohívások lebonyolítására, mi az alábbiakat tudjuk javasolni. Előre szólunk: a Skype lehetőségeit szinte egyetlen alternatív szolgáltatás sem tudja jó minőségben pótolni egymaga (miközben akadnak olyan funkciók, amelyeket a konkurencia valósított meg használhatóbban). A telefonhívás lehetőség például az alábbi megoldásokból javarészt hiányzik, így elsősorban a chat, illetve a videohívás funkciók kiváltására használhatók.
A kérdés persze az, ismerőseink miként vélekednek a témáról, hiszen az egy dolog, ha mi merő felindulásból videochat szoftvert váltunk, de az sem árt, ha van kivel használni... :)

ooVoo
Kezdjük egy cross-platform megoldással, amely Macen, PC-n és okostelefonon is használatba vehető. Az ooVoo segítségével akár több személyes videokonferenciát is összehozhatunk, ingyen. A használata egyszerű, és simán tudja pótolni a Skype-ot, ha szöveges eszmecseréről vagy videós hívásokról van szó.

Ha valakinek fontos a mobil-elérhetőség is, az ooVoo-ból már van androidos változat, és készül az iPhone-os is. Sőt, az ooVoo fizetős szolgáltatásként a Skype-hoz hasonló “telefonálási” lehetőséget is nyújt.

Google Talk
A Google megoldása szintén használható videocsevegésre is. A Gmailbe beépülő plug-in mellett külön alkalmazásként is telepíthetjük Windowsra, illetve androidos mobilra.

Mind a plug-int, mind a szoftvert letölthetjük a Google Talk oldalról.

CamFrog
A CamFrog egy kevésbé közismert szolgáltatás, és sok szempontból korlátozott, mégis jó választás lehet. Ülhetünk windowsos, linuxos, OS X-es gép előtt, vagy lehet a kezünkben iPhone, iPad, esetleg Windows Mobile-os okostelefon, a CamFrog bevethető.

Sajnos az iOS alatti változat a Pro kategóriába sorolódott, így nem ingyenes, 5 dollárt kell fizetnünk érte. A Pro lehetőségek (videokonferencia, állítható méretű kép, effektek stb.) az asztali verzióknál is pénzbe kerülnek, de az alapfunkciókat, így például a két fél közötti videocsevegést ingyen használhatjuk.

iChat/FaceTime
Végül ha valaki teljesen az Apple termékeire specializálódott, és ismerősi körében is javarészt Mac előtt ülnek, illetve iPhone és iPadet használnak, akkor az iChat és a FaceTime a legkézenfekvőbb megoldás.

A kettő hasonló, de nem ugyanaz, ízlés kérdése, ki melyiket választja. Az iChat előnye, hogy a Google Talk, AIM vagy Jabber accountunkkal is bejelentkezhetünk.

A FaceTime viszont kifejezetten videocsevegésre hivatott, és ott csücsül az iPhone 4-en, az iPad 2-n, illetve az újabb Mac gépeken is (a régiekre letölthető a Mac App Store-ból, 1 dolláros áron).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Chatelés böngészőből

A legtöbbször több ilyen rendszer is fut egyszerre a gépünkön, hogy lássuk...

Ezer villanybiciklire még idén küldhetik az állami támogatást

Ezer villanybiciklire még idén küldhetik az állami támogatást

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

Orbán: Németország pénzt keres az uniós tagságunkon

Orbán: Németország pénzt keres az uniós tagságunkon