szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Troll már börtönbe is került, mert egy elhunyt tizenévest gúnyolt különböző fórumokon. Közszereplők, hírességek is gyakran a heccelődő „hivatalos beszólók” áldozatai. Rosszul értelmezett szólásszabadság, kontrollvesztés, antiszemitizmus – néhány lehetséges magyarázat a jelenségre.

A trollok a skandináv mesékben misztikus óriások, a J. R. R. Tolkien által alkotott fiktív Középfölde-univerzumban hatalmas, buta és gonosz  teremtmények. Másoknak a trollingról a villantós horgászat ugrik be, de a chatszobákban, fórumokon és blogokon a provokatív, heccelődő, kötekedő „hivatalos beszólók” titulusa. Amit csinálnak, nem játék – a vandálok, a sírgyalázók virtuális megfelelői, mint akik belerúgnak a földön fekvő emberbe is – vélik a BBC cikkének szerzői.

A trollkodás általános jelenség: az utóbbi években világszerte végigsöpört a weboldalakon. Fórumok, Facebook-oldalak, internetes újságok hozzászólásait árasztják el sértésekkel, fenyegetésekkel, provokációkkal. Aki mellettük érvel, azt mondja, vicc az egész, vitatkozni egyébként is élvezetes – és a szólásszabadság nevében joguk van hozzá. De a többség számára ez gyűlöletbeszéd, visszaélés az ember törékenységével.

©

Szélsőséges esetben bűncselekmény

Szeptember közepén Sean Duffyt 18 hét börtönbüntetésre ítélték, miután sértő üzeneteket és videókat posztolt egy öngyilkos fiatal lány emlékére létrehozott weboldalon. A 15 éves Natasha MacBryde egy vonat elé vetette magát. Az ő emlékére létrehozott Facebook-oldalon azt írta a troll: „Elaludtam a pályán (értsd: vonatvezetés közben) lolz”. (A lolz a LOL egyik verziója, jelentése: hangosan nevetek.) Duffy a második troll, akit börtönre ítéltek Nagy-Britanniában. Tavaly Colm Cosst ítélték börtönre, mert a Jade Goody tribute-oldalon üzent aljas dolgokat.

Nemzetközi jelenség

Nagy horderejű ügyek
• Natasha MacBryde – Sean Duffyt 18 hét börtönbüntetésre ítélték közösségi oldalakon posztolt hozzászólásai miatt, miután a 15 évesen öngyilkosságot elkövető lányon gúnyolódott.

• Hayley Bates – MP Karen Bradley trollkodása a brit parlamentig jutott, miután a Facebookon az autóbalesetben elhunyt 17 évesen gúnyolódott.

• Jade Goody – Colm Cosst 18 hét börtönbüntetésre ítélték, miután obszcén üzeneteket küldött az elhunyt Big Brother-sztár emlékére létrehozott Facebook-oldalon, és több más, elhunytak emlékére készült közösségi oldalon.

A trollkodás nemzetközi jelenség és kimeríti a zaklatás fogalmát. Az egyik első nagy horderejű ügy az USA Missouri államában pattant ki 2006-ban, amikor a 13 éves Megan Meier öngyilkos lett, miután online terrorizálták. Zaklatója, Lori Drew egy MySpace-profilt hozott létre, melyen fiatal fiúnak adta ki magát. A depresszióval kezelt Megan Meier nem bírta az ugratásokat – a szomszédasszony egyébként bosszúból piszkálta, miután Megan Meier összeveszett az ő lányával, akivel korábban barátnők voltak. A középkorú asszonyt végül felmentették. A szólásszabadság védelme annyira fontos érték Amerikában, hogy rendkívül nehéz megbüntetni azokat, akik támadó üzeneteket posztolnak az interneten. De egyre több kétség merül fel azzal kapcsolatban, hogy ez helyes-e.

A Facebook volt marketing igazgatója, Randi Zuckerberg, valamint a Google vezetője, Eric Schmidt egyaránt azt javasolta, hogy a névtelen posztolást fokozatosan meg kell szüntetni.

Az anonimitás megszüntetése nem megoldás

Az egyik nehézség az, hogy a trollkodás meglehetősen tág fogalom, a szemtelenkedéstől kezdve a provokáción át az erőszakos fenyegetésekig széles a skála. És a motiváció is nagyon különböző, leginkább éppen a „miért csinál ilyet valaki” kérdés ejti zavarba a szakértőket.

Az interneten emberek úgy érzik, névtelenül gátlástalanabbak lehetnek – magyarázza Mark Griffiths professzor, a Nottingham Trent Egyetem Nemzetközi Játékkutató Intézetének igazgatója. Csekélyebb az érzelmi önkontroll, a pillanat hevében a troll reaktív és proaktív is lehet. Általában fiatal felnőtt férfiak szórakoztatják így magukat, unalom ellen és bosszúvágyból.

Arthur Cassidy közösségi média pszichológus szerint minden internetező, aki online profilt készít magáról, a trollok potenciális áldozata lehet. Kevesen rejtőzködnek már, mert túlságosan csábító a Facebook kínálta önreklám, ami viszont megnyitja az utat ahhoz, hogy nevetségessé tegyék az illetőt, hogy féltékenység vagy árulás miatt áldozattá váljék.

Mindez történik ráadásul egy olyan világban, ahol a hírességek egyre többször céltáblává válnak virtuálisan is. Ennek eredményeképpen a trollkodás gyakorlatilag ellenőrizhetetlen, hacsak hivatalosan nem kötelezik a közösségi oldalt, hogy lekapcsolja a trollt.

Ráadásul bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen trollá változik: túl nagy a kísértés, és sokszor túl sok érzelmet visznek bele a vitákba az emberek.

A trollok etetése tilos

Minden szakértő, aki valaha megszólalt a témában, hangsúlyozza, hogy a trollok elleni legjobb védekezés, ha senki nem reagál a gonoszkodó megjegyzésekre. Aki viszont nem bírja az állandó támadásokat, választhatja azt a megoldást is, amit Stephen Fry vagy Miranda Hart – ideiglenesen elhagyták a Twittert, amikor össztűz alá kerültek. Más – mint Dom Joly komikus is – úgy véli, üldözni kell a trollokat – és nyilvánosan megszégyeníteni őket, ha lehet a családtagjaik előtt. Főleg, ha komolyra fordul az ügy. Mint erről a Sophos blogjában is beszámolnak, a Trigger Happy TV sztárja egy alkalommal például lenyomoztatott egy Twitter-azonosítót, mert az illető azt üzenete (a munkahelyi Twitter-azonosítójáról), hogy reméli, a komikus gyerekei rákban halnak meg. Az illetőt kirúgták az ügy miatt. „Nem éreztem lelkiismeret-furdalást, börtönbe kellett volna mennie” – mondja a tévés személyiség.

Máskor rájött, hogy az egyik illető, aki folyamatosan fenyegette, és kilenc különböző online profilt hozott létre – valójában egy 14 éves lány. A trollok sem mindig csavaros észjárásúak – teszi hozzá.

A megoldás, hogy elegendő moderátor dolgozik a fórumokon és az online újságoknál. Az online névtelenség teljes eltörlése egy sor másként gondolkodónak problémát okozna, ezért ez nem járható út – véli Jeff Jarvis, a Public Parts című könyv szerzője.

A Sophos bloggere szerint minden úton-módon el kell érni azt is, hogy blokkolják a zaklatót. Egy alkalommal például, amikor photoshopolt képekkel fenyegették a blogger családját, és már semmi sem segített a közösségi oldal üzemeltetőinél, végül azzal érvelt, hogy a képek, amiket a támadó használ, szerzői jogot sértenek, így sikerült az illetőt eltávolítani a rendszerből.

A biztonsági cég bloggere is ugyanoda tér vissza, mint a legtöbb szakértő – a trollok etetése tilos. De ami még ennél is fontosabb: senki ne legyen troll, ne keserítse mások életét.

Scarlett Johansson
©

Heccelődő hackerek

Az internetes heccelődésnek egy technikásabb változata, amikor egyes hackerek puszta rosszindulatból publikálnak nem a nagyközönségnek szánt információkat, felvételeket – általában hírességekről.

A legutóbbi ilyen ügyben már az FBI is nyomoz – egyre több sztárról kerülnek fel ugyanis olyan intim fotók az internetre, amelyeket állítólag a telefonjaikról, számítógépeikről loptak el a hackerek. Nemrég bejárták a világot Scarlett Johansson színésznő meztelen fotói, de tavasz óta megszerezték és publikálták Miley Cyrus, Ashley Greene Joey Fatone telefonszámát, illetve Tom Cruise, Jessica Alba, Christina Aguilera és Vanessa Hudgens is a hackercsoport áldozatául esett. A  hackerek azt állítják, a WikiLeaks mintájára hozták létre a "Hollywood Leaks"-et. A hollywoodi sztárok elleni támadásokra antiszemita magyarázattal álltak elő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Hálózat

Egymást cinkelik a hackerek

A magukat A-Teamnek nevező hackerek hosszú listát állítottak össze egy másik hackercsoport tagjainak személyes adataiból, majd mindezt közszemlére is tették az interneten. A listán egymás után sorakoznak a szereplők nevei, álnevei, lakcímük, telefonszámuk, sőt, az is, hogy milyenek a családi viszonyaik, kik a barátaik vagy barátnőik.

hvg.hu Hálózat

Hollywoodi sztárokat támadtak a hackerek

Hírességek telefonszámát, email-címét, kompromittáló fotóit lopták el és tették nyilvánossá hackerek. Egy még be nem mutatott film forgatókönyvét is kitették a netre – viccből, puszta kárörömből.

hvg.hu Tech

Hackercsoport fenyegeti megtorlással a Blackberryt

A Team Poison hackercsoport a Blackberryt támadta, és azzal fenyegetőzik, hogy céginformációkat publikál, ha a Blackberry ígéretéhez híven segít a rendőrségnek a londoni randalírozókat elfogni.

hvg.hu Napi merítés

A Facebook is fizet az etikus hackereknek

A Google és a Mozilla után egy újabb internet-óriás döntött úgy, hogy anyagilag is elismeri a szolgáltatásaiban hibákat kereső, és azokat etikusan kezelő hackerek munkáját.

MTI Hálózat

Több százezer iráni után kémkedtek hackerek

Mintegy háromszázezer iráni internetező után kémkedett augusztusban egy vagy több hacker, aki ezt úgy tudta megtenni, hogy ellopta egy holland IT-cég biztonsági tanúsítványait - közölte egy hétfőn kiadott jelentésében a holland kormány.

Műholdról vigyáznának az amazóniai erdőre a brazilok

Műholdról vigyáznának az amazóniai erdőre a brazilok

Terroristákat is dicsőítő rapper bebörtönzése borította lángba Barcelonát

Terroristákat is dicsőítő rapper bebörtönzése borította lángba Barcelonát

Hibrid Golden Globe ide vagy oda, a káprázatos szettek idén sem maradtak el

Hibrid Golden Globe ide vagy oda, a káprázatos szettek idén sem maradtak el