szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tudta, hogy több mint 400 ezer repülőgép létezik a Földön? És azt, hogy a világ repülőgép-állományának csupán 21 százaléka utasszállító?

A repülés sokakat foglalkoztat, de kevesen ismerik a repülőgépeket, és főleg kevesen tudják, hogy milyen különleges szerkezetekkel kísérleteznek napjainkban. A National Geographic Channel pilóták és mérnökök segítségével, sok történeti és statisztikai érdekességgel mutatja be a legkülönlegesebb repülőgépeket. A vasárnap reggel 8-kor kezdődő 100% repülő című film apropóján íme néhány érdekesség.

©
  1. A világon jelenleg közel 400 ezer repülőgép van.
  2. A világ repülőgép-állományának mintegy 8 százalékát katonai gépek teszik ki, melyeknek csupán 50 százalékát vetik be tényleges csatákban.
  3. Az A10-es Warthog büszkélkedhet a világ legnagyobb repülő gépágyújával, és ezernél több lövedéket lő ki 18 másodperc alatt.
  4. A leggyakoribb katonai szállítógép a C130-as Herkules, amely szántóföldről, jégről, hóról és a sivatagból is képes felszállni. Legalább egy ilyen gép a nap minden percében a levegőben tartózkodik.
  5. Az U2-es kémrepülőgép a világűr határán, 21 kilométer magasan repül, a felderítő gépek közül a legmagasabban. A nagy repülési magasság miatt a pilótának űrhajós szkafanderbe kell öltöznie.
  6. A sportrepülőgépek 12 százaléka házilag készül. Több mint 40 ezer ultrakönnyű gép van a Földön, vagyis mintegy 40 ezer ember szerint jó mulatság felülni “egy papírsárkányra kötözött fűnyíróra”.
  7. Utasszállító repülőgépből már 80 ezernél is több van a Földön, ám ez is csupán 21 százaléka a világ összes repülőgépének.
  8. A Boeing 737 a legnépszerűbb utasszállító: minden ötödik másodpercben felszáll valahol egy, és minden percben legalább 1000 ilyen gép van a levegőben.
  9. A svédországi Arlanda repülőtéren található a Jumbo Hostel: az óriásgépet szállodává alakították át, melynek akár a pilótafülkéjében is alhatunk.
  10. A Solar Impulse kísérleti repülőgép földrészeket szelhet át üzemanyagfelvétel nélkül, ugyanis napelemek működtetik. 2012-ben Európából Afrikába repült, 2013-ban pedig átrepülte az Egyesült Államokat, mindezt napenergia használatával.

Ha érdeklik a repülőkkel, repüléssel kapcsolatos érdekességek, ide kattintva bőven talál még belőlük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bajba került a Trumpnak kedves YouTube-csatorna, miután hazugságot közölt a koronavírusról

Bajba került a Trumpnak kedves YouTube-csatorna, miután hazugságot közölt a koronavírusról

1019 km/h-val száguldott egy vonat Dél-Koreában

1019 km/h-val száguldott egy vonat Dél-Koreában

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál