Balogh Csaba
Balogh Csaba

A fejlesztőket és alkalmazásaikat méltató videóval indult az Apple idei, 25. fejlesztői konferenciája. Aztán (majdnem) mindent vitt a felhasználói élmény: a cég asztali és mobilos operációs rendszeréből is új verziót mutatott be. A Mac- és az iPhone-felhasználók is örülhetnek, ősszel mindkét csoport kap egy adagot a jóból.

A cég az iOS tavalyi megújításához hasonlóan idén az asztali operációs rendszerét is újraszabta. Az újragondoló ezúttal is Jony Ive volt, az irány pedig ezúttal is a “flat” néven emlegetett letisztult, minimalista út. Az iOS 7-hez hasonlóan az új OS X Yosemite is jóval világosabb és élénkebb színű lesz, mint eddig. Az viszont már kifejezetten az asztali környezet sajátja, hogy sok felületi elemnél (pl. menük) tűnik majd fel a áttetszőség, ami akár a Windows Vistából is ismerős lehet.

©

A hétfői bejelentés szerint az Apple saját térképes megoldását és az iCloud felhős tárhelyét is az eddigieknél komolyabban integrálja majd az OS X-be. Sőt, ez utóbbit, tehát a felhős tárhely kezelésére való új, iCloud Drive-ot külön alkalmazásként windowsos számítógépekre is elérhetővé teszik, a fájlok pedig természetesen minden eszköz között szinkronban lesznek tartva. (Hasonlóan, mint a Dropboxban.)

Szintén megújul a Safari böngésző és a Mail levelezőkliens. A böngésző inkább csak felzárkózik majd a piac többi szereplőjéhez, említésre méltó újdonság az emailes szoftverben lesz: a MailDrop névre hallgató új funkciónak köszönhetően a nagy fájlokat ezután nem csatolmányként, hanem felhőben tárolva, linkként küldi majd el a program.

©

Ha a lényeg érdekli, innen olvassa

Ezeknél sokkal érdekesebb a Handoff. Az Apple eszközei észlelik majd egymás közelségét, és egy egészen újszerű módon működnek majd együtt. Ha például a MacBookon belekezdünk egy e-mailbe, majd kimegyünk a konyhába ránézni a sütőre, a nálunk lévő iPhone Mail kliensét egyetlen érintéssel rávehetjük majd, hogy onnan folytathassuk rajta a levél írását, ahol asztali gépünkön abbahagytuk.

Ami még ennél is érdekesebb: ugyanilyen közelségérzékelés alapján a Mac gépeken olvashatjuk és írhatjuk majd az iPhone-unkra érkező SMS-eket (nem csak iMessage üzeneteket), sőt telefonálhatunk is. Tehát ha a Mac és az iPhone egy helyen tartózkodnak, akkor a Mac is ugyanúgy használható telefonként, hívásokat fogadhatunk vagy éppen indíthatunk rajta.

Telefonálás iPhone-on át, Mac géppel
©

Az OS X Yosemite az elmúlt néhány év gyakorlatához hasonlóan ingyenes lesz. Ami béta verzió kipróbálásához idén az első egymillió érdeklődőnek már nem lesz szükség fejlesztői fiókra, az OS X Preview oldalon (a lap alján) bárki jelezheti szándékát.

iOS 8: egy kis felzárkózás és egy kis előrelépés

Tim Cook bejelentése szerint az Apple eddig 800 millió iOS eszközt adtak el, ebből 100 millió iPod touch, 200 millió iPad és több mint 500 millió iPhone. Persze sokan iEszközt cserélnek újabb iEszközre, legalábbis egy nemrégi kutatás szerint. Talán éppen ezért tartotta Tim Cook fontosnak megjegyezni: tavaly 130 millió új Apple-felhasználó érkezett az iOS platformra.

Cook szerint az új apple-sök közül sokan Androidról váltottak, aminek a vezérigazgató szerint egyik oka, hogy hiába kerülnek új funkciók a Google mobilos oprendszerébe, nagyon kevesen tudják valóban kihasználni őket. Míg az iOS-nél nagyjából 90 százalékos a legújabb, hetes verzió elterjedtsége, az Androidnál éppen fordítva van az arány: az aktív készülékek mindössze 9 százalékán fut a legfrissebb kiadás. A többiek, emelte ki Cook, többek között a fontos biztonsági frissítéseket sem kapják meg.

Minden valószínűség szerint a WWDC fejlesztői konferencián bejelentett iOS 8 is hasonlóan terjed majd az iPhone-osok és iPadesek körében, már csak azért is, mert tényleg hasznos funkciók lesznek benne. Közülük a legfontosabb az interaktívvá váló értesítési rendszer: az új üzenetről szóló értesítésre, egy naptármeghívásra (stb.) anélkül reagálhatunk majd, hogy elhagynánk az éppen nyitott alkalmazást. Hasonlóan, mint az androidosok tehetik – legalábbis azok, akiknek már újabb Android-verzió fut a mobiljukon.

QuickType az iOS 8-ban
©

Szintén hasznos újítás az érintőképernyőt megkönnyítő QuickType, ami az Apple prediktív szövegbeviteli megoldása. Bár ilyen megoldással szinte mindenki rendelkezik már, az Apple némi intelligenciával dobja fel a dolgot: a QuickType önfejlesztő és kontextusérzékeny lesz. Egy gyakorlati példával érzékeltetve ez azt jelenti, hogy ha például észleli, hogy egy esti program tervezéséről van szó (plan, tonight), akkor nem az “r” és az “e” karakterek lenyomása után nem a “recycle” (újrahasznosítás) szót ajánlja majd fel, hanem a “restaurant” (étterem) kifejezést. Magyarul viszont első körben sajnos/természetesen nem fog működni.

Az iOS beépített üzenetkezelő alkalmazása a Facebook Messengerhez hasonló újdonságokat kap: egyszerűbb lesz a hang- és videóüzenetek küldése, valamint a csoportos üzengetésünket is egyetlen, jól kezelhető beszélgetésként mutatják majd az iPhone-ok, iPadek.

Walkie-talkie funkció is lesz az Üzenetekben
©

Az iOS 8-ban ezek mellé természetesen az OS X-nél már ismertetett iCloud Drive és Handoff megoldások is bekerülnek. A további újdonságok közt van még a vállalati felhasználás komolyabb támogatása (eszközfelügyelet, dokumentum- és emailkezelés), a mostanában divatos egészséggel kapcsolatos alkalmazások által szolgáltatott eredmények egyetlen helyre (HealthKit) való összefésülése, a jobb fotókezelés (fejlettebb szerkesztés és a kép korábbi változatainak elérése a felhőből) valamint a hat családtagig alkalmazható Family Sharing (közös bankkártya használata az iTunes és App Store tartalmakra, szülői engedélyezés a gyerekek letöltéseihez).

Fejlesztői újítások, amiknek a felhasználók is örülni fognak

Megújul az App Store is, és ennek fejlesztők és a felhasználók is örülhetnek. Hogy a képek mellé az appot bemutató videókat is enged majd az Apple, az inkább felzárkózásnak tekinthető, ahogy a legjobb alkalmazások mellé kitett “Editor’s choice” felirat is. Az viszont egyértelmű újítás, hogy a fejlesztőknek lehetőségük lesz akciós csomagok összeállítására. Tehát mondhatják azt, hogy az x, az y és a z alkalmazások külön-külön 0, 89 euróba kerül, de ha valaki mindhármat megveszi, akkor csak 1,59 eurót kell fizetnie a csomagért.

A fejlesztői környezet átszabásának köszönhetően az alkalmazások hozzáférhetnek majd egymáshoz, lehetővé téve, hogy bizonyos funkcióikat felhasználhassák más appok is. Sőt, widgetjeik is lehetnek majd az alkalmazásoknak, de ezek nem az Androidból ismerhető helyükön (a kezdőképernyőn), hanem csak az értesítési központban jelenhetnek majd meg.

A widgeteknél talán csak a harmadik fél által fejlesztett billentyűzetek beengedése meglepőbb: az androidos mobilok tulajdonosaihoz hasonlóan az iOS-felhasználóknak is lehetőségük lesz az Apple saját billentyűzetének lecserélésére, ha egy okosabb vagy szebb billentyűzet megtetszik nekik.

Ami viszont egyáltalán nem meglepő: a tavalyi évben bevezetett Touch ID-t megnyitják a fejlesztők felé, így nem csak az Apple szolgáltatásaiban azonosíthatjuk majd magunkat ujjlenyomattal, hanem a harmadik fél által fejlesztett alkalmazásokban is.

A felhasználók szeretik az ujjlenyomatos azonosítást
©

Az okos otthonos terepre egyelőre csak óvatosan lép az Apple: az iOS 8-hoz bejelentett HomeKittel egy helyre összefésülve kezelhetjük majd a kompatibilis zárakat, lámpákat, ajtókat, konnektorokat és termosztátokat. Saját eszközt viszont nem ad ki az Apple, egyelőre tehát csak platformot kínálnak másoknak, némi okosítással: ha például a Siri meghallja a hamarosan aktuális alvást előjelző “Get ready for bed” parancsot, akkor bezárja az okos zárakat és leveszi a világítás fényerejét is.

A játékfejlesztők az eddigieknél látványosabb játékokat készíthetnek majd, Objective-C helyett akár az Apple által fejlesztett Swift programnyelven is.

©

Melyik mikor?

A fentebb felsorolt újításokig azért párat kell még aludniuk a felhasználóknak. Az iOS 8 a fejlesztői fiókkal rendelkezőknek béta formában már mostantól elérhető, de végső verziója ősszel – várhatóan az új iPhone-nal együtt – jelenik majd meg, ahogy az OS X Yosemite végleges kiadása is csak nyár után lesz telepíthető.

Ha kíváncsi hasonló cikkekre, akkor nem kell őszig várnia vele, hogy lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tapa tájfun: Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Japánban

Tapa tájfun: Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Japánban

Négy városban is ellenőrzésre számíthatnak az autósok a héten

Négy városban is ellenőrzésre számíthatnak az autósok a héten

Kimondták: jogsértő kiadványban kampányolt a II. kerület Láng Zsolt mellett

Kimondták: jogsértő kiadványban kampányolt a II. kerület Láng Zsolt mellett

Telekom: csak az ügyfeleinket védtük a korlátlan net időnkénti lassításával

Telekom: csak az ügyfeleinket védtük a korlátlan net időnkénti lassításával

Az olasz külügyminiszter azt üzente Orbánnak, hogy ne avatkozzon be az olasz politikába

Az olasz külügyminiszter azt üzente Orbánnak, hogy ne avatkozzon be az olasz politikába

Új zsinagógát avattak Újlipótvárosban vasárnap

Új zsinagógát avattak Újlipótvárosban vasárnap