szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kiberháborúról nem hallunk annyit a híradókban, mint a terrorizmusról, pedig előbbi fenyegetés már hivatalosan is nagyobb veszélyként van kezelve az Egyesült Államokban, mint az utóbbi. Létezik egy oldal, amely az USA mellett az egész világ hackertámadásait mutatja, méghozzá élőben.

A kibertámadások és a kibernetikai kémkedés megelőzte a terrorizmust az Egyesült Államokat fenyegető kockázatok toplistáján - derült ki tavaly az amerikai hírszerző szerveknek a globális kockázatokról készített éves felméréséből. A hackerek támadásait tehát az USA-ban nagyon komolyan veszik, de nem csak ott, az egész világon óriási károkat okoz, még akkor is, ha erről kevesebbet hallunk a híradásokban.

Ez a fajta háború pedig 0-24 órában zajlik a világ több pontján, a támadásokat pedig természetesen mindig regisztrálják. Az ebből kinyert adatokat vizualizálja a map.ipviking.com oldal, amely a világtérképen látványos formában és élőben mutatja, hogy hol dolgoznak és hol csapnak le a hackerek. Az oldalon az elkövető és elszenvedő országok toplistáját is lehet látni, általában mindkét táblázaton az USA áll első helyen, de Ázsiában, főként Kínában is nagy a digitális fegyverkezés.

Az oldal alsó táblázatában fel van sorolva az összes támadás fontos adata, bár egyszerre nyolc látszik a képernyőn, ami nagyon kevés, a folyamatos támadások miatt alig lehet átolvasni az információkat.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!