szerző:
László Ferenc

Kipróbáltuk a Canon legfrissebb digitális fényképezőgépét, mely kompakt formában vonultat fel a jó képminőségre garanciát jelentő nagyméretű szenzort, illetve a távolabbi dolgok fotózásához szükséges igen komoly zoomátfogást.

Melyek azok a kívánalmak, melyek digitális fényképezőgép vásárlásakor a legtöbbünk fején azonnal átvillannak? Legelsőként általában arra szoktunk gondolni, hogy a kiszemelt példány ne legyen túlságosan nagy méretű, vagyis jó lenne, ha a gépet nem kellene folyton külön táskában cipelni. Aztán persze jogos elvárás, hogy a képminőség legyen rendben, illetve az sem hátrány, ha az optikai zoom akkora, hogy még a távolabbi fotótémákat is könnyedén közelebb tudja hozni. Ezúttal egy olyan Canon-újdonságot veszünk górcső alá, mely ezen három feladat mindegyikét sikerrel abszolválja.

©

Mit válasszunk?

A travelzoom, vagyis utazózoom kategóriás fényképezőgépek általában nagyon kicsik, és akár 30x-os nagyításra is képesek, de a képminőségük a relatíve kis méretű szenzor miatt sokszor nem éppen ideális. Az úgynevezett bridge masinákban akár 83x-os optikai zoom is lehet, viszont ezekben a gépekben szintén kicsi a szenzor, arról nem is beszélve, hogy ezek a modellek általában igen méretesek. Még nagyobbak és nehezebbek a tükörreflexes példányok, melyek képminősége ugyan teljesen rendben van, viszont a rájuk applikálható objektívek maximum 15x-ös zoommal bírnak. Erre most itt a Canon PowerShot G3 X, mely jóval kisebb egy DSLR-nél, sokkal nagyobb a szenzora, mint egy normál kompakt gépnek, az objektíve pedig ebben a kategóriában új rekordot állít fel zoomátfogás fronton.

©

Elfér a zsebünkben?

A G3 X mindössze 123 milliméter széles, 77 milliméter magas és 105 milliméter hosszú. Tehát a legkisebb kompakt fényképezőgépeknél értelemszerűen nagyobb, zsebre vágni csak nehézkesen lehet a készüléket, a nyakban történő hordásnak viszont semmi akadálya. A leginkább a tükör nélküli cserélhető objektíves fotómasinákhoz (MILC) hasonló méretű G3 X kiváló minőségű magnéziumvázat kapott, és mivel ugyanolyan szigetelései vannak, mint a Canon EOS 70D haladó tükrös gépnek, akár esőben is minden további nélkül fotózhatunk vele. Az ergonómia terén egyetlen rossz szavunk sem lehet: az elülső markolat pont jó méretű és kellemes textúrájú, a hátoldal jobb felső részén lévő kis kitüremkedésen pedig remek fogást talál a nagyujjunk.

Könnyen kezelhető?

©

A felső élen lévő üzemmódválasztó tárcsát automata módra állítva még az abszolút kezdő fotósok is remek felvételeket készíthetnek. A haladók persze azonnal valamelyik félautomata vagy teljesen manuális üzemmódra, illetve RAW-formátumra fognak váltani, ezek révén ugyanis bárki kiélheti a kreativitását. Szabadon állítható többek közt a zársebesség és a rekeszérték, és ezen műveletek elvégzéséhez természetesen nem kell elvesznünk a különböző almenükben: a forgatható tárcsák és az érintőkijelzős kezelőfelület segítségével minden beállítás gyorsan elvégezhető, sőt kedvenc funkcióinkat a nekünk legszimpatikusabb kezelőszervekre programozhatjuk.

Egy apró kis csúszka elhúzását követően felvágódik az integrált vaku, melynek előnye, hogy kezünkkel akár a plafonra is irányíthatjuk a fényét. Ha esetleg nem elég a beépített villanó fényereje, akkor a felső élen lévő vakupapucsba akár a tükörreflexes Canonokhoz szánt külső vakukat is egyszerűen becsúsztathatjuk.

©

Milyen a képminősége?

A képminőség egyik leginkább meghatározó tényezője a jó öreg filmet helyettesítő képérzékelő, mely röviden annál jobb, minél nagyobb méretű. Míg a legtöbb kompakt gépben általában 28 négyzetmilliméteres szenzor található, addig a G3 X ezen alkotóeleme 116 négyzetmilliméteres, vagyis e tekintetben több mint háromszoros növekményről beszélhetünk. (No persze ezen túl is van élet, hiszen a DSLR-ekben akár 330-860 négyzetmilliméteres képérzékelők is lehetnek. De ez már a full profi kategória sajátja.)

Tesztalanyunk szenzora 20 millió képpontot számlál, és amennyiben ténylegesen 20 megapixeles fotókat szeretnénk lőni, akkor 3:2-es képarányt kell választanunk, hiszen például 16:9 mellett már "csak" 17 megapixelt kapunk. Tesztünk során a képminőséggel teljesen elégedettek voltunk, zavaró képzajjal csak jelentősen megemelt fényérzékenység esetén találkozhatunk, egyébként pedig ISO125 és ISO25600 közötti tartomány áll rendelkezésünkre.

©

Tényleg jó az objektív?

Kikapcsolt állapotban 65 millimétert áll ki a fényképezőgép síkjából az objektív, mely bekapcsolt állapotban alaphelyzetben 85 milliméteres, ha pedig teljesen rátoljuk a zoomot, akkor már egy 130 milliméteres miniágyút formál.

Gyújtótávolság tekintetében a 24 milliméteres wide állás remek társunk, ha például szűk beltérben fotózunk, és senkit sem szeretnénk lehagyni a szülinapi fotóról. A másik végletet a 600 milliméteres fókusztávolság jelenti: a 25x-ös optikai zoom igen komoly lehetőségeket rejt magában, és ily módon még a legtávolabbi témákra is gyorsan ráközelíthetünk.

©

A nem kívánt bemozdulások ellen öttengelyes optikai képstabilizátor véd, az objektíven lévő széles tárcsára pedig különféle funkciókat, így akár például a fényérzékenység, illetve zársebesség/rekesz állítást is ráprogramozhatjuk. A villámgyors élességállításra ultrahangos meghajtású autofókusz jelent garanciát.

Milyen extra funkciói vannak?

A 3,2 colos képátlójú kijelzőt felfelé akár 180 fokkal, lefelé pedig 45 fokkal lehet dönteni – ez mind a szelfizést, mind pedig a fejünk fölötti, illetve békaperspektívás fotózást hatékonyan segíti. (De az igazi azért egy nemcsak dönthető, hanem teljesen szabadon forgatható megoldás lenne.) Az érintésérzékenység hasznos extra, és a kijelző felbontására, fényerejére sem panaszkodhatunk. Természetesen nem hiányozhat a fedélzetről a mosolydetektálás és a pislogásérzékelés, bár ezeknél sokkal több hasznát vesszük a HDR üzemmódnak. Ilyenkor a gép három felvételt készít gyors egymásutánban és ezekből készít egyetlen nagy dinamikaátfogású felvételt.

A wifi- és NFC-támogatás révén pillanatok alatt össze lehet párosítani a fotómasinát az okostelefonunkkal, ezt követően pedig a mobilunkon is láthatók a fényképezőgép SD-kártyáján lévő tartalmak, illetve a telefonról is távvezérelhető a G3 X.

©

Min lehetne javítani?

Egy feltöltéssel mintegy 300-400 fotót lehet készíteni, ami alapvetően nem kevés, de azért messze van a tükrös gépek akár 1000 felvételes képességétől. A fogyasztást leginkább a kijelző kikapcsolásával lehetne csökkenteni, de elektronikus képkereső sajnos nincs a gépben, így ezt a kikapcsolást csak akkor ejthetjük meg, ha megvásároljuk az opcionális kiegészítő keresőt – kapaszkodjon meg – 80 ezer forintért.

Bár a Digic 6 processzoros G3 X alapvetően igen fürge, a HDR képeket csak nagyon lassan képes elmenteni, ezenkívül pedig a maximum 6 képkocka/másodperces sorozatfelvevő sem hozza a riválisok 12-14 fps-es szintjét. A videófelvevő számára az 1920x1080 pixeles Full HD jelenti a felbontásbeli plafont, és bár a képminőség kiváló, 2015-ben egy ilyen készüléket már igazán illett volna felkészíteni az Ultra HD felbontásra.

©

Verdikt

300 ezer forint nem kevés pénz, a Canon PowerShot G3 X-ért pedig pontosan ennyit kérnek el a hazai kereskedések. Erre gyorsan rá lehet vágni, hogy ilyen összeg ellenében akár már kiváló tükörreflexes gépet is lehet kapni, ami igaz is, azonban a G3 X másról szól: relatíve kompakt formában vonultat fel a kompakt gépekénél sokkal jobb minőségű képérzékelőt, amit ráadásul még megfejel egy hatalmas zoomátfogású objektívvel. Gyors sorozatlövőknek és 4K-fetisisztáknak nem igazán ajánljuk a gépet, minden más célra viszont tökéletesen megfelel, a folyamatos objektívcserélgetés ellenzőinek pedig nagyon is ajánlott, akár egy profi DSLR mellé második fényképezőgépnek.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Outlookot használ? Jön a fekete verzió

Outlookot használ? Jön a fekete verzió

Ismét drágulásra ébredhetnek az autósok

Ismét drágulásra ébredhetnek az autósok

Szennyezett kőolaj: elfogták az ügy egyik gyanúsítottját

Szennyezett kőolaj: elfogták az ügy egyik gyanúsítottját

Épül a cuki NER: a Takarékbank vezetője a főzési szokásairól vallott a Mindmegette.hu-n

Épül a cuki NER: a Takarékbank vezetője a főzési szokásairól vallott a Mindmegette.hu-n

Látványos volt az esti holdfogyatkozás (képek)

Látványos volt az esti holdfogyatkozás (képek)

Hogy kaphatta meg a diktátor a Mercedesét, miközben Észak-Koreát fojtogatják a szankciók ?

Hogy kaphatta meg a diktátor a Mercedesét, miközben Észak-Koreát fojtogatják a szankciók ?