szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napokban került nyilvánosságra az a módszer, amit a kártyacsalók már évek óta felfedeztek és amíg lehetett, ki is használtak. Elég hozzá egy ellopott bankkártya, illetve egy bárki által beszerezhető vékony lapka.

Feltörhetetlen technológia valószínűleg nem létezik, a kérdés mindig csak az, hogy mennyi időn belül sikerül kijátszani a biztonsági megoldásokat. A chipes bankkártya sokáig elég biztonságosnak tűnt, de a napokban fény derült rá, hogy már 2011 óta könnyedén ki lehetett játszani.

A bűnözők által négy éve ismert módszerre francia biztonságtechnikai kutatók jöttek rá, amikor megvizsgálták azokat a bankkártyákat, melyekkel 2011-ben és 2012-ben francia bűnözők 191 millió forintnyi pénzt loptak el. Viszonylag kis tételekkel dolgoztak, 40 ellopott kártyával több mint 7 ezer tranzakciót hajtottak végre, tehát jó eséllyel boltokban vásárolgattak a (volt) tulajdonosaik által le nem tiltott kártyákkal.

Az École Normale Supérieure egyetem és a CEA biztonságtechnológiai intézet munkatársai azt találták, hogy az érintett kártyákra ellopásuk után ráhegesztettek egy hobbi-felhasználók körében népszerű, FUNcard névre hallgató chipet, amit úgy programoztak, hogy bármilyen PIN-t elfogadjon.

A jobb oldali röntgenfelvételen a zöld rész a bankkártya eredeti chipje, a többi rajta a trükkös feltét
©

Ahogy a HWSW írja: a tranzakció során a hobbichip a kártya hitelesítését átengedte az eredeti chipnek, majd mikor az adott terminál a kártyához tartozó PIN-t kérte, a FUN lapka zöld utat adott a csaló által beütött tetszőleges számsornak. A folyamat végén, a tranzakció hitelesítésekor a hobbilapka csupán közvetítette az adatokat POS és a kártyán lévő chip között, így a kártyát kibocsátó bank felé a vásárlás befejeztével egy "valós" hitelesítési kérelmet tartalmazó kriptogramot küldött el. A csalásokat az tette lehetővé, hogy abban az időszakban a chipkártyákon a PIN-hitelesítés nem volt összekötve a tranzakciók jóváhagyásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Mondta Ádám: borda rendel, azóta küzd a végtelennel” – itt az új Pajor Tamás-klip

„Mondta Ádám: borda rendel, azóta küzd a végtelennel” – itt az új Pajor Tamás-klip

Orbán Viktor aláírta a rendeleteket

Orbán Viktor aláírta a rendeleteket

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít