szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magas vérnyomás annyi embert érint, hogy szinte külön kutatási terület. Most összeszedte egy oldal a tudósok tippjeit: mit lehet enni és inni, és mit kell kerülni, hogy alacsonyabb értékeink legyenek.

Az optimális 120/80-as vérnyomástól sokan eltérnek, és a legtöbben a magas értékektől szenvednek, vagy nem is érzik ezt, de ettől még alaposan növelik a szív- és érrendszeri betegségek, vagy éppen a stroke kialakulásának kockázatát. Ezért hívta fel a figyelmet az IFLScience oldala az eddigi legfrissebb tudományos kutatásokra. Soroljuk tehát, hogy mit nagyon ajánlott fogyasztani, és milyen ételt és italt kerüljünk, hogy optimális legyen a vérnyomásunk.

Nagyon ajánlott rendszeresen fogyasztani…

1, …zabpelyhet, ami napi 60 gramm esetén mérhetően csökkenti a vérnyomást.

2, …céklát, melynek szervetlen nitrátjai emésztés során nitrogén-monoxiddá alakulnak, ami az érelmeszesedés, a szívinkfarktus, az agyi érkatasztrófák elleni folyamatokban kulcsszereplő, és természetesen a vérnyomás csökkentésében is.

3, …C-vitamint, amelynek például egy napi 500 mg-os adagja – ezt többféle multivitamin is biztosítani tudja – látványosan csökkenteni tudja a vérnyomást.

A magas vérnyomásúaknak kerülniük kell a...

1, …túlzott sófogyasztást, amelynek a napi ajánlott mennyisége (1,2–2,4 gramm) feletti rendszeres fogyasztása bármilyen egészséges étrend és életvitel mellett képes mérhetően növelni a vérnyomást.

2, …rendszeres alkoholfogyasztást, a kutatások szerint főként a férfiak vérnyomására hat ez igazán rosszul.

3, …koffeinfogyasztást (kávé, tea, kóla és energiaitalok is ide értendők). A legtöbb embernél ennek kerülése a legproblémásabb, így a kutatók hangsúlyozzák: csak az erős, tehát magas koffeintartalmú italoknál fontos, hogy ne fogyasszuk őket rendszeresen, az ilyenekből napi 1-2 csészényi is árt a vérnyomásnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!