szerző:
hvg.hu

Számos olyan kép került fel idén a netre, amit valódinak állítottak be, de valójában egy olcsó hamisítvány volt. Ennek ellenére az egyik még díjat is nyert.

Az év végéhez közeledve most már nagy bizonyosságal jelenthetjük ki, hogy 2016 a megtévesztések éve volt. Az amerikai elnökválasztás kapcsán hihetetlen mennyiségű kamu hírrel árasztották el a közösségi oldalakat, legfőképpen a Facebookot. De nemcsak a hírek, a fotók terén is rengeteg volt a hamisítás.

1. Az a bizonyos repülőgép

Már az év is elég erősen indult, a Nikon amatőröknek kiírt fotópályázatán ugyanis maga a zsűri is amatőr volt. Kiderült ugyanis, hogy a kép, amit győztesnek hoztak ki, nem más, mint egy photoshopolt felvétel, amit nem ők, hanem az internet népe szúrt ki szinte azonnal.

©

Sokan háborodtak fel (joggal) a döntésen, sokan viszont poénra vették a dolgot, és mémet csináltak a rettenetes képből.

2. Együtt bulizó dívák

Amy Winehouse 2011-ben bekövetkezett halála óta időről időre feltűnik egy-egy olyan kép, amit soha nemlátott felvételként akar valaki a nyilvánosság elé tárni. Ilyenkor még izgalmasabb, ha egy másik híresség is „van” a felvételen, és ugyan ki lenne erre ennél alkalmasabb, mint napjaink egyik legkedveltebb énekese, Lana Del Rey? A helyzet viszont az, hogy ez sem igazi.

©

A Lana Del Reyről készült fotót 2012-ben készítették, amikor épp egy Red Hot Chili Peppers koncertre igyekezett, Amy Winehouse-t pedig 2011 márciusban fotózták le – néhány hónappal a halála előtt. A fotóról nemcsak a kép készültének dátuma miatt lehet megmondani, hogy kamu, az is tisztán kivehető, hogy Lana Del Rey képét megtükrözték, hogy megfelelő irányba álljon. Mindez az általa viselt pólón olvasható fordított AC/DC feliraton figyelhető meg.

3. A Hubble és a Föld

Az idei év egyik (szerintünk) legátlátszóbb próbálkozása átverés-fronton az alábbi fotó volt, amiről azt próbálták meg elhitetni a terjesztői, hogy a Hubble-teleszkóp felvétele a Földről. A helyzet viszont az, hogy olyannyira nem, hogy a kép eredetije a Shutterstock adatbázisában is megtalálható.

©

Az eredetijét Mike Kiev készítette, és más több különböző változata is felbukkant az interneten, így az is lehet, hogy nem az ő képét használták fel ehhez. Mindegy is, a Föld ugyanis így néz ki a világűrből (és ezt tényleg a Hubble készítette, még 2011-ben).

©

4. Már 1995-ben is volt kamerás mobil?

Nyilvánvalóan nem, és erre mi is pontosan emlékezhetünk. Az idei évben azonban előkerült egy videófelvétel Mike Tyson egy 1995-ös mérkőzéséről, ahol úgy tűnik, mintha a közönség soraiban ülve valaki a mai okostelefonokhoz hasonló eszközt tartana a kezében, és azzal fotózná Tysont. Hogy a felvétel még hitelesebb legyen, még egy villanás is látszik, ami olyan hatást kelt, mintha a mobil vakuja villant volna.

A Snopes szerint valójában egy egyszerű kameráról volt szó, amiből többféle is létezett már abban az évben.

©

5. Az év fotója? Totál hamis

Az elmúlt hetekben Facebookon és Twitteren is terjedt egy fotó egy tengerből kiugró cápáról, amiről azt állították, ezt választotta a National Geographic az Év fotójának. Valójában azonban nem is fényképről, csak egy ügyesen megszerkesztett képről van szó. A végeredményt több másik fotóból állították össze. De a National Geographic neve, valamint egy látványos kép már elég ahhoz, hogy az emberek higgyenek az átverésnek.

©

A 69-es lista további képei ezen a linken érhetők el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!