szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Itt az első okos virágcserép, mely már nemcsak figyeli, hanem gondozza is szeretett növényeinket - horrorisztikus ára miatt viszont aligha fog igazán elterjedni.

Tavaly nyáron teszteltük a Parrot Flower Power nevű kütyüjét. A leginkább csúzlihoz hasonlító eszközt egyszerűen be kell szúrni a megfigyelni kívánt növényünk mellé, a földjébe, azután folyamatosan információt kapunk annak élettani jellemzőiről. A mobilunkon megjelenő adatok alapján pedig a növény számára legjobb döntéseket hozhatjuk meg. A most szóban forgó Pot már túlmutat a Flower Power tudásán, ugyanis ezúttal nem egy virágcserép-okosítóhoz, hanem egy valódi okos virágcseréphez van szerencsénk.

©

Beleolvad a környezetébe

A 31 centiméter magas és 20 centiméter átmérőjű készülék 1,5 kilogrammot nyom a mérlegen, vagyis nagyobb az átlagos virágcserepeknél. A teljes egészében műanyagból készült eszköz elvileg minden további nélkül ellenáll a környezeti behatásoknak, vagyis sem egy tavaszi zápor, sem pedig az erőteljes nyári napsütés nem tehet kárt benne. (Ezek közül néhány nap alatt egyiket sem volt alkalmunk kipróbálni, de az anyagminőség alapján hajlunk arra, hogy higgyünk a gyártónak.) A háromféle színben kapható Parrot Potról nem rí le messziről, hogy nem egy átlagos (értsd: buta) virágcserép, és így talán kinti elhelyezés esetén sem lesz kapásból a tolvajok könnyű prédája. Közelebbről persze már gyanús, hogy mit keres egy apró LED-jelzőfény a peremén, és mégis mi célt szolgál a mellette található néhány apró fúvóka.

Kezdeti lépések

A beüzemelés rendkívül egyszerű. Első lépésben a helyére kell tenni a működéshez energiát szolgáltató négy darab AA elemet, melyek a gyári alapfelszereltség részét képezik. (És adott esetben nagy kapacitású akkumulátorokra is lecserélhetők.) Az üzemidő a gyártó közlése szerint körülbelül egy esztendő, tehát nem kell a havonkénti elemcserétől tartani. Hálózati áramra nem lehet rákötni a készüléket.

©

A következő lépésben megfelelő minőségű földdel kell megtölteni a cserepet, melynél csak arra kell odafigyelni, hogy a maximális jelölést ne lépjük túl a föld mennyiségével (legfeljebb 2,4 liter). Végül már csak annyi a dolgunk, hogy a cserép felső pereménél elhelyezett szűrőn keresztül feltöltsük vízzel a 2,2 literes víztartályt. Igen-igen, ez az automatikus locsoláshoz kell.

Egy virágcserép, amit konfigurálni kell

A Parrot Flower Power alkalmazás a mobilunk vagy tabletünk Bluetooth 4.0 vezeték nélküli kapcsolata révén kommunikál a cseréppel, vagyis a beállításkor nem árt 10 méteres távolságban maradnunk. Az egyszerűen kezelhető és barátságos kezelőfelületű szoftverben egy 8000 növényt tartalmazó, fotókkal gazdagon illusztrált adatbázisból tudjuk kiválasztani a mi kis növénykénket. Innentől kezdve a személyre, pontosabban növényre szabott gondoskodás adott.

©

A növénynek nevet adhatunk, fotót készíthetünk róla, és definiálhatjuk, hogy beltéri vagy kültéri elhelyezésről van-e szó. (Utóbbi esetében csak arra kell odafigyelni, hogy 0 Celsius fok alatt szétfagyhat a vízzel teli eszköz. Nyáron viszont még az 55 Celsius fokos kánikula sem okozhat kárt.)

Érdekesség, hogy app és okostelefon nélkül is használható az okoscserép, mely ilyenkor egy képzeletbeli alapértelmezett növényt próbál meg minél jobb körülmények mellett tartani.

Szenzorokból nincs hiány

A kapacitív elven működő földnedvességérzékelő által biztosított adatokra épül például az önműködő locsolás, de a víztartály aktuális töltöttségi szintjét is folyamatosan monitorozza a rendszer. A fényérzékelő segít abban, hogy se nem túl árnyékos, se nem túl napos tudjuk nevelni növényeinket, ezenkívül pedig a föld tápanyagszintjét és a levegő hőmérsékletét is folyamatosan figyeli az okoscserép.

©

A szenzorok adatait a csatlakoztatott androidos vagy iOS-es készülékeken kísérhetjük figyelemmel, és akár grafikonos megjelenítést is bekapcsolhatunk. És van még egy fontos vizuális elem: a már említett LED zöld fénnyel jelzi a víztartályban fellépő vízhiányt, vörössel pedig az elemek alacsony töltöttségét.

Locsolás gombnyomásra – vagy éppen anélkül

Vicces, illetve enyhén techfetisisztán ható dolog, hogy egy, az alkalmazásban lévő virtuális gomb lenyomásával megoldható a locsolás, amikor is a négy kis fúvókákból egyszerre érkezik az éltető nedvesség. Gombnyomkodásra azonban nincs szükség, ugyanis ideális esetben az okoscserép automatikusan elvégzi a locsolást. Perfect Drop módban mindig a kellő időben és a kellő mennyiségű folyadékot kapja meg a növény, Plant Sitter módban pedig csökkentett mennyiségű vizet, de akár 50 százalékkal hosszabb ideig szolgáltat a rendszer. Utóbbit használva akár egy 1 hónapos útra is bátran elindulhatunk, a víz elvileg ki kell hogy tartson, de arra a gyártó is felhívja a figyelmet, hogy ilyenkor a kevesebb víz miatt lassabban nő a növény, mint normál körülmények mellett.

©

Mire nem jó és mi hiányzik belőle?

Kevés olyan növény van, mellyel a Parrot Pot ne lenne kompatibilis, de azért akad néhány. Ilyen például az orchidea, mely nem normál földben, hanem olyan közegben érzi jól magát, ami nem tartja jól a vizet, ezenkívül pedig bonszai neveléshez sem jó választás az okoscserép. Egy Pothoz egy növény rendelhető hozzá, de a virtuális (és egyben valódi) kertünkben természetesen több Pot is működhet egymás mellett, és mindegyik adataihoz könnyen hozzáférhetünk.

Ha az olcsóbb Bluetooth helyett a némileg drágább wifinek szavazott volna bizalmat a gyártó, akkor nemcsak a közelből, hanem a világ bármely pontjáról ellenőrizhetnénk a növényünk állapotát. Erre most csak egy olyan, nem túl életszerű áthidaló megoldás létezik, miszerint egy az appot futtató régi okostelefonunkat fixen a cserép mellett tároljuk, és a mindig nálunk lévő mobilon lévő alkalmazással ugyanabba a felhasználói fiókba bejelentkezve akár a távolból is ránézhetünk a növényre. De hát valljuk be, ez erősen barkácsolás, amit nem biztos, hogy meg szeretnénk tenni akkor, ha már ennyi pénzt kiadunk egy virágcserépre.

©

Konklúzió

+: nem hivalkodó külcsín, egyszerű beüzemelés, többféle érzékelő, automatikus locsolás, akár 1 hónapra elég víz, növényápolási tippek.

: távolról nehézkes hozzáférés, nagyon drága.

Merthogy a Parrot Pot drága. Persze virágcserép eddig még sosem volt olyan okos, ehhez kétség sem férhet. A szenzoros növényápolás támogatás önmagában véve nem újdonság, azonban ebben mindez egy intelligens és teljesen automatikus öntözési megoldással is ki van egészítve. Tehát garantált, hogy még a rendkívül hanyag és/vagy feledékeny felhasználók háztartásában lévő növények sem száradnak ki, már amennyiben persze az okoscserép tartályában van némi víz. De nem is húzzuk tovább, ezért a gépi odafigyelésért cserébe hazánkban mintegy 50 ezer forintot kérnek el. Ebbe az összegbe már nem fért bele az, hogy elektromos- vagy vízhálózatra lehessen kötni az eszközt, illetve a már említt wifi sem – ezekkel pedig sokkal jobb lehetne a robotcserép.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bezzeg aki nem a KRÉTA-t használta, annak valódi online órája volt

Bezzeg aki nem a KRÉTA-t használta, annak valódi online órája volt

Győrfi Páltól azt is megkérdezték, miért irtja ki a magyar népet

Győrfi Páltól azt is megkérdezték, miért irtja ki a magyar népet

Megszólalt a Klebelsberg Központ a KRÉTA-rendszer összeomlásáról

Megszólalt a Klebelsberg Központ a KRÉTA-rendszer összeomlásáról