Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Újabb bástyát döntött le a Trump-adminisztráció az Obama-kormányzat vívmányai közül. A netsemlegesség amerikai eltörlése világszerte érezhető következményekkel járhat. Egyes elemzők szerint elköszönhetünk az internettől abban a formában, ahogy eddig ismertük.

A kommunikációs biztosok háromnegyed órán át olvasták fel érveléseiket, majd éppen a szavazás következett volna, amikor váratlanul rendőrök lepték el a termet. A helyiséget azonnal kiürítették, a biztosokat egy hátsó ajtón kísérték ki, majd a rendőrök bombakereső kutyák bevonásával vizsgálták át a sok vitát generáló szavazás helyszínét. Miután semmit nem találtak, a nagyjából tízperces kényszerszünet után a helyi média- és hírközlési hatóságként működő FCC végül eltörölte a netsemlegességről szóló amerikai szabályozást. A bizottság 3:2 arányban döntött így.

Az FCC élére élére ciklusa első napjaiban, januárban nevezte ki Donald Trump Ajit Pait, akit több amerikai lapban, például a Quartznál is "Trump katonájaként" emlegetnek, aki felforgathatja az egész internetet. Illetve, ahogy az az FCC mai ülésén, a javaslat bemutatásakor elhangzott: "visszaállítja az internet szabadságát". A netsemlegesség eltörlését ellenző demokrata képviselők szerint pedig Pai éppenhogy eltörli a web szabadságát.

Érdekesség, hogy a korábban az egyik legnagyobb amerikai telekommunikációs vállalatként működő Verizonnál is dolgozó Pai hozzáértését még ellenzői is elismerik. A gond az, mondják, hogy kinevezése után magáévá tette Donald Trump azon nézetét, miszerint minden fontos szabályt el kell törölni, melyet az Obama-elnökség alatt hoztak.

Ajit Pai FCC-elnök. 'Trump katonája'
©

Mással nem is magyarázhatnánk a mostani lépést, eltekintve persze néhány nagyvállalat lobbizásától. Politikai támogatottsága ugyanis nincs a netsemlegesség eltörlésének. A Marylandi Egyetem kutatásának napokban publikált eredménye szerint az amerikaiak 83 százaléka ellenezte az eddigi szabályozás felrúgását, még az eltörlést végrehajtó republikánus politikai erő szavazóinak háromnegyede is.

A komoly támogatottság már sejteti, hogy komoly témáról van szó, és a netsemlegesség betartatása vagy éppen a mostani eltörlése valóban befolyásolhatja az emberiség fejlődésének útját. A netsemlegesség elve kimondja, hogy az internetszolgáltatóknak pontosan ugyanolyan feltételek mellett kell biztosítaniuk bármilyen weboldal vagy szolgáltatás elérését. Nem preferálhatnak tehát bizonyos online szolgáltatásokat, nem tehetik meg például, hogy a YouTube-nak automatikusan nagyobb sávszélt adnak a hálózaton, míg a Vimeo nevű videomegosztónak kevesebbet. Még akkor sem, ha a YouTube mögött álló Google ezért fizetne. Ha nincs olyan szabály, ami kimondja a netsemlegességet, akkor viszont megtehetik az internetszolgálatók, hogy amelyik vállalat fizet nekik, annak a weboldalát gyorsabban érik el majd az előfizetők, amelyik vállalat nem tud fizetni, azét pedig lassabban tudják majd használni – hiába van nagysebességű internetcsomagjuk.

Mellette, ellene

Barbara van Schewick, a Stanford Egyetem jogászprofesszora korábban rámutatott: a nagyvállalatoknak elég pénzük lesz ahhoz, hogy fizessenek az internetszolgáltatóknak azért, hogy az ő weboldalaikat és webes szolgáltatásaikat gyorsabban biztosítsák a felhasználóknak, a kisebb cégek viszont nem fognak tudni annyit fizetni, így az ő oldalaikat nyűgösebb lesz elérni, ezért aztán kiszorulhatnak a versenyből – egy idő után senki nem fog tudni új szolgáltatást indítani, csak a nagyok.

©

Az internet atyjaként emlegetett Tim Berners-Lee a téma kapcsán két éve úgy fogalmazott: a nagyvállalatok korábbi magatartása alapján könnyen elképzelhető például a torrentezés vagy az ingyen telefonálást lehetővé tévő VoIP szolgáltatások (a fent említett Skype, Viber, Facebook Messenger hang- és videóhívós funkcióinak) korlátozása.

Tény ugyanakkor, hogy a netsemlegesség fenntartásának is lehetnének negatív következményei, melyeknek végül szintén mi, előfizetők ihatjuk meg a levét. Hogy pontosan mik ezek? Mi a helyzet most Magyarországon, és milyen hatással lehet a mostani, amerikai döntés ránk? Ezt itt foglaltuk össze önnek néhány kérdésben és közérthető válaszban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pavló Péter - Balogh Csaba Tech

Ön is használja, de mégsem tudhatja: kié igazából az internet?

Mindenki internetezik, de kié valójában az internet? A szolgáltatóké? A kormányzatoké? A felhasználóké? A válasz közel sem egyértelmű. Már csak azért sem, mert a web nemcsak az internetadó elleni tüntetések megszervezéséhez kiváló eszköz, hanem ugyanilyen hatékonysággal használhatja például az Iszlám Állam terrorszervezet is. Az internet szabályozása forró téma nemcsak @dajcstomi, hanem @BarackObama környezetében is. A tét pedig igen nagy, mind társadalmilag, mind gazdaságilag.

Balogh Csaba Tech

Ma gyökeresen megváltozhat, amit internetezésnek hívunk

Ma kerül az Európai Parlament elé az a rendelettervezet, amely a szakértők szerint jelen formájában komoly negatív következményekkel is járhat azzal kapcsolatban, amit ma Európában internetezésként ismerünk. Ha ebben a formában fogadják el, előfordulhat, hogy nem minden weboldalt tudunk majd ugyanúgy használni, lesznek egyenlők és egyenlőbbek.

A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly

A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly

Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell

Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell

Automatikusan jár az iparűzési adó felezése a kkv-knak

Automatikusan jár az iparűzési adó felezése a kkv-knak