szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemrég fejezték be annak az atlasznak a felújíátását, ami 60 oldalon keresztül ábrázolta az 1587-ben ismert világot.

Urbano Monte nevét és személyét sem sokan ismerik, a 16. századi Milánóban élt térképészről meglehetősen keveset tudni. Azt azonban igen, hogy ő készítette azt a térképet, ami az akkor ismert világot ábrázolja, és ami máig az egyik legnagyobb ilyen, az eddig ismert, fennmaradt térképek közül.

A kézzel rajzolt, 60 oldalas atlasz 431 évvel ezelőtt készült, amit a gyűjtőként ismert David Rumsey, valamint unokaöccse újítottak fel. Az eredmény igen meggyőző lett.

©

A világtérképet az Északi-sarkról nézve ábrázolta, ami szokatlannak számított 1587-ben. Érdekes ugyanakkor, hogy Japánt minden, hasonló korabeli térképhez képest részletesebben, jóval több településnévvel rajzolta meg. A felújítást végző szakemberek szerint minden bizonnyal azért, mert 1585-ben, vagyis a térkép elkészülte előtt két évvel egy japán delegáció járt Milánóban, akikkel Monte is beszélgethetett.

A térképen persze vannak pontatlanságok, a Déli-sarkot például torzítva ábrázolta. Mindez annak köszönhető, hogy a gömbfelületen elhelyezkedő területeket 2D-ben akarta ábrázolni.

A térkép azonban nemcsak emiatt fontos, hanem azért is, mert bepillantást enged abba, hogyan is gondolkodtak az 1500-as évek végén élők a világról. Vannak rajta a hajósokra leselkedő víziszörnyek, kentaur, unikornis és elefántot elragadó óriási madár is.

©
©
©
©

A térkép helyreállítását végző David Rumsey blogján még több képet talál, nagyobb felbontásban is. Sőt, vásárolhat is a helyreállított világtérkép lenyomatából.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy magyar kórházigazgató szerint a koronavírus-fertőzésen átesetteket valószínűleg nem kell beoltani

Egy magyar kórházigazgató szerint a koronavírus-fertőzésen átesetteket valószínűleg nem kell beoltani

Elkezdték felújítani az utat, előkerült 400 sír

Elkezdték felújítani az utat, előkerült 400 sír

Titkos jelek után vizsgálódtak Leonardo da Vinci alkotásain, mikroélőlényekre bukkantak

Titkos jelek után vizsgálódtak Leonardo da Vinci alkotásain, mikroélőlényekre bukkantak