szerző:
hvg.hu

Nemrég az Alibaba és a Microsoft mesterséges intelligenciája is jobb eredményt nyújtott egy olvasási teszten, mint az emberek. Néhány szakértő felhívja rá a figyelmet: szerintük még mindig mi vagyunk a jobbak.

Amíg korábban csak scifi-kategóriának számított, hogy a robotok és a mesterséges intelligencia képes utolérni, vagy akár le is győzni bennünket, addig az elmúlt években ez egyre inkább valósággá vált. Két évvel ezelőtt igazi áttörést ért el a Google a mesterséges intelligenciában, tavaly májusban pedig már úgy győzött Góban, hogy meg sem erőltette magát. A fejlődés azonban itt nem áll meg, és úgy tűnik, újabb területen kerekedett az ember fölé a gép.

Az IFLScience beszámolója szerint a világon most először szövegértési tesztben is legyőzte a mesterséges intelligencia az embert. A természetes nyelvet feldolgozó algoritmus a világszerte használt Stanford Question Answering Dataset (SQuAD) nevű szövegértelmezési tesztben jobb pontszámot ért el az embernél. A SQuAD több mint 100 ezer kérdésből áll, amely több mint 500 Wikipédia-cikkhez tartozik, a teszt célja pedig kideríteni, hogy a gépi tanulás módszerével képes-e nagy mennyiségű adatot feldolgozni a mesterséges intelligencia úgy, hogy a neki feltett kérdésekre pontos választ adjon.

©

Az Alibaba Institute of Data Science of Technologie által fejlesztett algoritmus 82,440 pontot ért el a teszten, szemben az emberi teljesítményként meghúzott 82,305 ponttal. Ugyanakkor nemrég a Microsoft is bejelentette, hogy hasonló képességű mesterséges intelligenciát fejlesztett – az ő rendszerük 82,650 pontot ért el, ami még a mostani eredményt is felülmúlja. Mindezek ellenére az eredmények nem egészen azt jelentik, hogy a gép minden körülmények között jobban érti a szöveget, mint egy ember. (Kérdés persze, hogy konkrétan kiről beszélünk.)

A The Verge szerint bár a mesterséges intelligencia valóban felülmúlta az embert olvasásban, ez csak egy nagyon speciális esetben igaz. A teszt ugyanis csak azt vizsgálja, ki tud-e bizonyos adatokat gyűjteni a gép, nem pedig azt, hogy komplexitásában mennyire érti a szöveget.

©

A fentebb említett SQuAD ugyanis valójában egy adathalmaz, amit a Stanford Egyetem kutatói állítottak össze. Bár a kérdések különböző témaköröket – történelem, kémia, jog stb. – érintettek, a válaszokat mégis könnyű megadni. Ennek oka, hogy az ember és a gép is tudja, hogy a válasznak valahol a szövegben kell lennie – szinte szó szerinti megfogalmazásban. A kérdés, mely szerint "Luther tanai kinek a hatalma ellen irányultak?" első ránézésre nehéznek tűnhet, ám a szövegben szinte szó szerint szerepel a válasz: "[Luther] tanai a pápa hatalma és a pápai hivatal ellen szóltak". Vagyis nem kell megérteni, mit is jelent maga a "hatalom" szó, csupán alapvető nyelvtani összefüggéseket kell megtalálni.

A SQuAD készítői szerint ráadásul a gép könnyen összezavarható, ha egy kis extra információt adunk a szöveghez. Ha például valaki azt kérdezi, "Ki volt a XXXIII. Superbowl 38-as számú irányítója?", csupán meg kell állapítani, hogy a szövegben két irányító neve is szerepel, és a megfelelőt azonosítani kell a 38-as mezszámmal. A gép viszont ezt a feladatot nem tudja megoldani.

Ezzel együtt kár lenne eltagadni a gépi fejlődés eredményét. Alighanem mindig – vagy legalábbis még sokáig – találni fogunk minden gépi nyerés után egy olyan feltételt, ami a mi kiválóbbságunkat bizonyítja, a mostani "előzés" ezzel együtt egy fontos mérföldkő a mesterséges intelligencia fejlődésében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

Rihanna beintett a Super Bowl-nak a Kaepernick-ügy miatt

Rihanna beintett a Super Bowl-nak a Kaepernick-ügy miatt

Évek óta az ecuadori követségen él Julian Assange, de most beperli őket

Évek óta az ecuadori követségen él Julian Assange, de most beperli őket

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének

Hidegebb lesz és eshet is a hosszú hétvégén

Hidegebb lesz és eshet is a hosszú hétvégén

Jó helyen, rossz időben

Jó helyen, rossz időben