1 órás ultimátumot kap az EU-tól a Facebook és a Google

1 órás ultimátumot kap az EU-tól a Facebook és a Google

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság legfrissebb ajánlása szerint az internetes kártékony tartalmak az első órákban fejtik ki a legerősebb hatásukat, ezért a megjelenésük után szinte azonnal le kell rájuk csapni. A technológiai cégeknek ehhez igazi moderátorhadsereget kell felállítaniuk.

A terrorizmus elleni küzdelem egyik legnehezebb része, hogy az erre buzdító bármilyen tartalmakat minden platformról a lehető leggyorsabban töröljék, és ne hagyják, hogy máshol esetleg felbukkanjon. Angela Merkelék például tavaly októberben lépétették életbe azt a törvényt, amely értelmében a közösségi szolgáltatásoknak 24 órájuk van arra, hogy a platformjukon megjelenő gyűlöletbeszédet töröljék, különben akkora bírságot zúdítanak rájuk, hogy az még a legnagyobbaknak is fájna. Ezúttal az Európai Bizottság lépett a tettek mezejére, igaz, egyelőre csak ajánlás szintjén.

A szervezet a napokban egy kiterjedt iránymutatást küldött a Google, a Facebook és más tech cégek számára a terrorozmussal kapcsolatos és minden más illegális tartalmak törlésére vonatkozóan. Az ajánlás ugyanúgy vonatkozik a gyűlöletbeszédre, mint a szerzői jogok megsértésére vagy épp a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos tartalmak terjesztésére.

©

Az Európai Bizottság szerint az online terrorista tartalmak különösen súlyos veszélyt jelentenek az európaiak biztonságára nézve, és széles körű elterjedésük sürgős fellépést igényel. Az ajánlás értelmében ezért a Google-nek, a Facebooknak és a többi nagy tech cégnek

a bejelentéstől számított egy órán belül

el kell távolítaniuk az ilyen tartalmakat. A szakemberek szerint az „egyórás szabályra” azért van szükség, mert a terrorista tartalmak online megjelenésük első óráiban a legkártékonyabbak.

Az Európai Bizottság alelnöke, Andrus Ansip szerint bár a legtöbb platformról az önszabályozásnak köszönhetően ma már sokkal hamarabb eltűnnek az ilyen tartalmak, mint korábban, még mindig van hova fejlődni.

©

A szervezet gyorsabb felderítést és hatékony eltávolítást szeretne, hogy a tartalmak ne jelenjenek meg újra a platformokon. A kisebb platformok támogatása érdekében a vállalkozásoknak meg kell osztaniuk egymással a megfelelő technológiai eszközöket, és ki kell dolgozniuk az illetékes hatóságokkal, többek között az Europollal való jobb együttműködéssel kapcsolatos működési szabályokat is.

Az Európai Bizottság ajánlásai egyelőre csupán irányadóak, ám a szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy ha egy bírósági tárgyalásra kerülne a sor, jogi hivatkozásként lehetne azt felhasználni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.