szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Peter Grünberg a nyolcvanas évek végén felfedezett egy fizikai jelenséget, amely lehetővé tette a merevlemezek miniatürizálását.

Elhunyt Peter Grünberg Nobel-díjas német fizikus, a számítógépes merevlemezek radikális miniatürizálásának egyik atyja. A tudós 78 évesen, a múlt héten halt meg – közölte hétfőn a Jülichi Kutatóközpont, ahol Grünberg dolgozott.

Peter Grünberg Albert Fert francia kutatóval megosztva kapta 2007-ben a fizikai Nobel-díjat annak a mágneses jelenségnek a felfedezéséért, amely nélkül ma már egyetlen winchester sem boldogulna.

Grünberg és Fert 1988-ban, egymástól függetlenül fedezte fel az óriás mágneses ellenállás (GMR) effektust, egy addig teljesen ismeretlen fizikai jelenséget, amelynek során a mágneses erőben beálló nagyon gyenge változások sokkal nagyobb változásokat generálnak az elektromos ellenállásban.

A mai számítógépek mágneses merevlemezén tárolt információkat ennek a hatásnak köszönhetően lehet a komputer által olvasható elektromos jelekké alakítani. Ez a felfedezés tette lehetővé a számítógépes merevlemezek radikális miniatürizálását, illetve a rajtuk tárolható információk mennyiségének jelentős növelését.

Peter Grünberg 1939-ben született Pilsenben, és 1972 óta dolgozott Németország egyik legnagyobb tudományos központjában, a Jülichi Kutatóközpont szilárdrészecske-kutató intézetében. A központ szerint haláláig aktív volt, főleg a tudása átadásában fiatalabb kollégáinak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon hasznos kódot tesz minden bélyegére a német posta

Nagyon hasznos kódot tesz minden bélyegére a német posta

Darázsfészkek alapján jöttek rá, hogy ez a sziklrarajz több mint 17 ezer évvel ezelőtt készült

Darázsfészkek alapján jöttek rá, hogy ez a sziklrarajz több mint 17 ezer évvel ezelőtt készült

Videó: Menekülni kezdett egy autós a Kacsóh Pongrác úton, miután kiintették a rendőrök

Videó: Menekülni kezdett egy autós a Kacsóh Pongrác úton, miután kiintették a rendőrök