szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai holdprogram demceberben válik igazán izgalmassá, de addig sem unatkozhatunk. A május végén felbocsátott egyik mikroszatelit most három gyönyörű képet küldött a Földre.

Alig egy hónappal ezelőtt, május 21-én bocsátották fel a kínaiak azt a műholdat, amely a távol-keleti ország holdprogramjának egy igen fontos része lehet. A segítségével ugyanis a világon elsőként ők szállhatnak le egy holdjáróval a Hold sötét oldalán, a Csüecsiao (Queqiao) pedig a kommunikációs csatornát teremti majd meg a holdjáró és a földi irányítás között. A műhold egy mikroszatelittel, a Longjiang–2-vel állt Hold körüli pályára, utóbbi pedig már vissza is küldött néhány lélegzetelállító képet a Földről.

©

Az alig 50 centiméteres műholdra egy Szaúd-Arábia által készített kamerát szereltek, amely három fotót készített. Ezek közül az egyiken a Hold Mare Imbrium (Esők tengere) nevű része látható.

©

A kínai holdprogram következő része, hogy teszteljék a Csüecsiao mintegy 4 méter átmérőjű antennáját, amelynek mintegy 500 ezer km-es távolságból kell majd átjátszania a Föld felé a Hold túloldaláról érkező adatokat.

©

Ha kíváncsi, milyen képeket készít a jövőben a kínai műhold, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Sikerült bebizonyítani Galilei 400 éves elméletét

A francia kutatók arra voltak kíváncsiak, az ekvivalenciaelv mennyire állja meg a helyét a világűrben. Úgy tűnik, Galilei elve – amelyre Einstein a relativitáselméletét is alapozta – tűpontos volt.

Szamizdat, balfácán, letiltás – furcsa közleményben reagált Orbán Manfred Weber szavaira

Szamizdat, balfácán, letiltás – furcsa közleményben reagált Orbán Manfred Weber szavaira

Hatéves csúcson az élelmiszerárak

Hatéves csúcson az élelmiszerárak

Magyarország is belekeveredett Szerbia és Montenegró legújabb párbajába

Magyarország is belekeveredett Szerbia és Montenegró legújabb párbajába