szerző:
hvg.hu

Elég egy pillanatra figyelmetlennek lenni és a legbiztonságosabbnak hitt jelszó sem akadályozza meg a külsős alkalmazásfejlesztőket, hogy hozzáférjenek egy-egy felhasználói profilhoz. Ez történt a Gmail és az Outlook esetében, de a sztorit kirobbantó The Wall Street Journal szerint más levelezőnél is gondok lehetnek.

Manapság nem ritka, hogy a különféle webes szolgáltatások használatához külsős alkalmazásokat is igénybe vesz az ember. Az ilyen programok többsége nem igényel regisztrációt, így a sokszor frusztráló folyamatot el sem végezzük, helyette egy másik fiókunkat, például a facebookos azonosítónkat adjuk meg a belépéshez.

Ez a fajta megoldás természetesen más programmal, köztük a Gmaillel is működik, ám ha nem figyelünk oda, tálcán nyújtjuk át postafiókunk tartalmát: a The Wall Street Journal szerint ugyanis a társított alkalmazásokhoz tartozó engedélyekkel nem csupán számítógépeknek adunk lehetőséget a kukucskálásra, hús-vér emberek, így alkalmazásfejlesztők is hozzáférhetnek a fiókhoz.

És ezzel az ott tárolt összes levélhez, beleértve az elküldött, a beérkezett, de még a vázlatban lévő üzeneteket is.

A hírportál által közölt jelentés szerint a gyakorlat több (tíz)millió Gmail-felhasználót érinthet, és mivel a fejlesztők a levelek egészét el tudják olvasni, vagyis nem csak magát a fiókot látják, belegondolni is szörnyű, hány olyan levél kerülhetett harmadik fél kezébe, amely adott esetében érzékeny információkat is tartalmazott. Arra ugyanakkor, vagyis hogy visszaélések történtek volna, a cikk szerint nincs bizonyíték.

Távolról leselkednek.
©

A Google a The Verge vonatkozó kérdésére azt írta: ők csak megbízható fejlesztőkkel és cégekkel dolgoznak együtt, a pozícióra jelentkezőket folyamatosan szűrik, a nem megfelelőket (jelentsen ez bármit) pedig elutasítják. Azt ugyanakkor nem közölték, hány esetben történt ilyen.

Az aggodalmat csak növeli, hogy a WSJ szerint számos cég alkalmazása folyamodik hasonlókhoz, mint amit a Gmailnél is tapasztalni. Ez a helyzet például az Outlooknál, de a képzeletbeli listán szereplők számát megtippelni sem lehet. Egy biztos: ha találkozott már az alábbi ablakhoz hasonlóval korábban, úgy nagy valószínűséggel az ön levelezésébe is beleláttak.

©

Ha ellenőrizné, milyen alkalmazásoknak adott jogosultságokat a Google-fiókjában, kattintson erre a linkre. A beállítások között természetesen az engedélyek vissza is vonhatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!