szerző:
hvg.hu/MTI

Még korábbi, mint az eddig legősibbnek hitt észak-kínai leletek.

Az eddig hittnél sokkal korábbra nyúlhat vissza a sörfőzés gyakorlata: régészek a Földközi-tenger keleti medencéjét kutatva egy 13 ezer éves sörfőzde maradványaira bukkantak, ami ötezer évvel korábbi, mint az eddig legrégebbinek hitt észak-kínai leletek.

Az amerikai Stanford Egyetem és az izraeli Haifai Egyetem régészei az észak-izraeli várostól délre fekvő Raqefet-barlangban talált őrlőedényeket elemeztek, és arra jutottak, hogy azokat szinte biztosan búza- vagy árpasör főzésére használták. A lelőhely a Natúf-kultúra egyik temetkezési helye volt, itt fedezték fel az 1930-as években a Kr.e. 11 000–9300 között létezett kultúra első települését.

A natúfi emberek táplálkozásában fontos szerepet játszottak a gabonafélék, falvaikat gabonatermő vidékeken alapították, és már gyűjtötték a térségben talált gabonamagvakat, sőt, tárolták is azokat. A búza- és árpasört a régészek szerint csak nagyon különleges alkalmakkor, például rituálékon szolgálták fel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!