szerző:
hvg.hu

A Xioami mobilokra kiadott új, MIUI 10 felhasználói felület nemcsak egy új dizájnt hozott magával, hanem reklámokat is. Még ott is, ahol arra a legkevésbé sem számít az ember.

A kínai okostelefon-gyártók stratégiája, hogy a konkurenciánál olcsóbban, vagy jobb ár-érték aránnyal kínálják mobiljukat. Még ebből a mezőnyből is látványosan kiemelkedik a Xiaomi, ami a konkurencia áraihoz képest nevetségesen olcsón adja a csúcsmobilját, sőt, most készülnek kiadni egy még olcsóbb változatot. Nem is hagyták ki a ziccert, és rendesen beszóltak az Apple-nak a méregdrága új iPhone-ok miatt.

Az árcédula azonban nem minden, és mint minden esetben, itt is érdemes szem előtt tartani az örökérvényű szabályt: nincs olyan, hogy ingyenebéd. Ezt tapasztalta meg nemrég a chootingfeng nevű Reddit-felhasználó is, aki a Xiaomi Mi Max 2 készülékénél tapasztalt egy igen furcsa dolgot. A legfrissebb (Androidra épülő) MIUI 10 felhasználói felület telepítése után reklámok jelentek meg a mobilon – még a Beállítások menüpontban is.

©

Az ügyben a The Verge-nek nyilatkozott a Xiaomi szóvivője, aki szerint a reklámok megjelenítése a mobilon – a MIUI 10 felületén – a cég üzleti stratégiájának része, ugyanakkor a felhasználók dönthetnek úgy, hogy szeretnék reklámmentessé tenni a készüléket. Hogy ez pontosan mit jelent – havi "előfizetői" díjat, vagy esetleg mást –, arra nem tért ki a szóvivő. A beállítások között jelenleg csak igen bonyolult, vagyis hosszadalmas folyamat árán lehet kikapcsolni a hirdetéseket, vagy külső alkalmazással lehet letiltatni azok felbukkanását rendszerszerte.

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy nem a Xiaomi készülékei az egyetlenek, amelyek ilyen módon jelenítenek meg hirdetéseket. Az Amazon hasonló stratégiát választott a Kindle e-könyv-olvasó vagy például a Fire nevű táblagép esetében. Az amerikai vállalat olcsóbban adja a készülékeket, ha a felhasználó vállalja, hogy a záróképernyőn hirdetések legyenek.

Nagy különbség azonban, hogy az Amazon előre szól, hogy olyan készüléket árul, amely reklámokat jelenít meg, a cég eltávolítja a reklámokat, ha azok csökkentik a készülék teljesítményét, egy adott összegért cserébe pedig kikapcsolják a hirdetések megjelenítését.

Frissítés: Cikkünk korábbi verziójában azt állítottuk, hogy nem lehet kikapcsolni a hirdetéseket. Ki lehet, egy igen hosszadalmas folyamattal. Ráadásul a Xiaomi nyilatkozatának fényében semmi nem garancia arra, hogy egy jövőbéli rendszerfrissítéssel nem állítják vissza azokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be