szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiderült, hogy a polipokra is úgy hat az ecstasy, mint az emberekre.

A Current Biology nevű folyóiratban megjelent legújabb tanulmány egy olyan kutatás eredményeit összegezte, amelyben polipoknak adtak partidrogot, MDMA-t, vagy más néven ecstasyt, és azt vizsgálták, hogy az egyébként igencsak antiszociális és barátságtalan állatok hogyan viselkednek a drog hatása alatt – írja a Guardian. A polipok bedrogozása nem volt teljesen öncélú, a kutatók ezzel arra voltak kíváncsiak, hogy az emberéhez képest fejletlen, illetve teljesen más szerkezetű agyban is hasonló reakciók mennek-e végbe, és meglepő módon arra jutottak, hogy igen.

Gül Dölen, az amerikai Johns Hopkins Egyetem neurológusa a Guardiannek elmondta, a polipokat és az embereket több mint 500 millió évnyi evolúció választja el egymástól, a polipok agya pedig teljesen más szerkezetű is, mint az embereké: a központi agyuk a torkuknál van, a félig-meddig önállóan működő neuronjaik jórésze pedig a csápjaikban. Ezért aztán különösen érdekes, hogy az ecstasytól a polipok is az emberekhez hasonlóan kezdtek viselkedni, a drog ugyanis szerotonint szabadít fel az agyban, és segíti annak áramlását is. Az egymással egyébként ellenséges és barátságtalan polipok pedig egy csapásra kedvesek és játékosak lettek egymással.

A kutató elmondta, a polipok annyira antiszociálisak, hogy még párzás idején sem szívesen találkoznak egymással, a kísérlet során azonban ez megváltozott. A kutatók három részt készítettek elő egy akváriumban: az egyikben nem volt semmi, itt egyedül lehettek a polipok, a másikba egy műanyag akcióhősfigurát tettek, a harmadikban pedig egy ketrecbe zárt másik polipot, hogy nehogy támadjon.

A kísérletben részt vevő bedrogozott polipok azonban a legszívesebben az akváriumban lévő másik polipnál tartózkodtak, barátságosak voltak, ölelgették a ketrecet, fogdosták a levegőztető berendezést, olyan testrészeiket is láthatóvá tették, amit máskor nem, némelyik állat pedig még némi vízi akrobatikát is bemutatott, mind a nyolc csápjukat kinyújtva lebegtek.

A kutatók szerint a kísérlet azt bizonyítja, hogy az agy ilyen működése nem kimondottan az emberekre, vagy az emlősökre jellemző, hanem úgy általában az agyra, a szerotoninnak pedig ezek szerint komoly szerepe van a társas viselkedés kialakulásában is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét

Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét

Hangtalan villanyautó lett ebből a 60 éves Bentley-ből

Hangtalan villanyautó lett ebből a 60 éves Bentley-ből

Két hónapra a bérek száz százalékára emelik a táppénzt Csehországban

Két hónapra a bérek száz százalékára emelik a táppénzt Csehországban