szerző:
hvg.hu

Kiderült, hogy a polipokra is úgy hat az ecstasy, mint az emberekre.

A Current Biology nevű folyóiratban megjelent legújabb tanulmány egy olyan kutatás eredményeit összegezte, amelyben polipoknak adtak partidrogot, MDMA-t, vagy más néven ecstasyt, és azt vizsgálták, hogy az egyébként igencsak antiszociális és barátságtalan állatok hogyan viselkednek a drog hatása alatt – írja a Guardian. A polipok bedrogozása nem volt teljesen öncélú, a kutatók ezzel arra voltak kíváncsiak, hogy az emberéhez képest fejletlen, illetve teljesen más szerkezetű agyban is hasonló reakciók mennek-e végbe, és meglepő módon arra jutottak, hogy igen.

Gül Dölen, az amerikai Johns Hopkins Egyetem neurológusa a Guardiannek elmondta, a polipokat és az embereket több mint 500 millió évnyi evolúció választja el egymástól, a polipok agya pedig teljesen más szerkezetű is, mint az embereké: a központi agyuk a torkuknál van, a félig-meddig önállóan működő neuronjaik jórésze pedig a csápjaikban. Ezért aztán különösen érdekes, hogy az ecstasytól a polipok is az emberekhez hasonlóan kezdtek viselkedni, a drog ugyanis szerotonint szabadít fel az agyban, és segíti annak áramlását is. Az egymással egyébként ellenséges és barátságtalan polipok pedig egy csapásra kedvesek és játékosak lettek egymással.

A kutató elmondta, a polipok annyira antiszociálisak, hogy még párzás idején sem szívesen találkoznak egymással, a kísérlet során azonban ez megváltozott. A kutatók három részt készítettek elő egy akváriumban: az egyikben nem volt semmi, itt egyedül lehettek a polipok, a másikba egy műanyag akcióhősfigurát tettek, a harmadikban pedig egy ketrecbe zárt másik polipot, hogy nehogy támadjon.

A kísérletben részt vevő bedrogozott polipok azonban a legszívesebben az akváriumban lévő másik polipnál tartózkodtak, barátságosak voltak, ölelgették a ketrecet, fogdosták a levegőztető berendezést, olyan testrészeiket is láthatóvá tették, amit máskor nem, némelyik állat pedig még némi vízi akrobatikát is bemutatott, mind a nyolc csápjukat kinyújtva lebegtek.

A kutatók szerint a kísérlet azt bizonyítja, hogy az agy ilyen működése nem kimondottan az emberekre, vagy az emlősökre jellemző, hanem úgy általában az agyra, a szerotoninnak pedig ezek szerint komoly szerepe van a társas viselkedés kialakulásában is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

November közepén viszi ki a postás a nyugdíjprémiumot

November közepén viszi ki a postás a nyugdíjprémiumot

Csökkenteni fogják az e-könyvek áfáját

Csökkenteni fogják az e-könyvek áfáját

Bérek az egészségügyben: Románia durván beelőzte Magyarországot

Bérek az egészségügyben: Románia durván beelőzte Magyarországot

Ilyen önéletrajzot még nem látott, ezt végig lehet játszani, mint egy videojátékot

Ilyen önéletrajzot még nem látott, ezt végig lehet játszani, mint egy videojátékot