szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

A boltban történő fizetés soha nem volt még ilyen egyszerű – ígéri saját márkás karpántjával a Telenor. Már a bankkártyát sem kell kihúzni a pénztárcánkból, és még a mobilunkat sem kell elővenni a zsebünkből, de azért árnyoldala is akad a legújabb fizetési megoldásnak.

Sokak örömére a készpénzes fizetés szépen lassan kezd teljesen kikopni az életünkből. Egy darabig úgy tűnt, hogy az egyetlen érintéssel működő bankkártyáknál – vagy az azokat helyettesítő okostelefonoknál – már nem is lehet kényelmesebbé tenni a bolti fizetéseket. Aztán jött a viselhető technológia kora, vele az okosórák és -karpántok. A Telenor ezt a hullámot meglovagolva vezette be bankkártyaként használható karkötőjét. Kíváncsiak voltunk, hogy az újdonság a mindennapokba valóban hasznos-e, vagy nem több szolgáltatói pótcselekvésnél.

Ez mi ez?

A Telenor Wallet karkötő egy minimalista dizájnt kapott, abszolút puritán viselhető eszköz, melyből mindennemű intelligencia kimaradt. Vagyis ez nem egy fitneszkarkötő és még kevésbé okosóra: nincs kijelzője, nincsenek benne szenzorok és vezeték nélküli adatátvitelre is képtelen, de legalább töltőre sem kell dugni soha. Kizárólag fizetni lehet vele.

©

Az esetünkben fekete, de amúgy fehér színben is elérhető karkötő rugalmas gumiszerű anyagból készült, egyedül a végén található dupla rögzítőkapocs készült kemény műanyagból. Az egész csupán néhány gramm, nem húzza le a kezünket, a tizenöt lyuknak köszönhetően pedig lényegében bármilyen csuklómérettel kompatibilis a vízálló eszköz. És szerencsére egyáltalán nem hajlamos arra, hogy véletlenül leessen a kezünkről, még fürdés és egyéb aktív tevékenység során sem.

A hátsó részben ki van alakítva egy nagyrészt szabadon lévő tárolórekesz, ebben egy 23x28 milliméteres plasztikkártya foglal helyet, ami bármikor könnyen cserélhető. De utóbbira nem igazán mutatkozik igény. Ez a kártya nem más, mint egy apró Mastercard Di Pocket bankkártya, ami PayPass-kompatibilis.

©

Csuklómozdulat

A használatbavétel első lépéseként le kell tölteni a többek közt parkoláshoz, autópályamatrica-vásárláshoz és számlabefizetéshez is használható Telenor Wallet alkalmazást, amely androidos és iOS-es formában is elérhető. Ehhez nem szükséges Telenor előfizetőnek lennünk, a mobilfizetési szolgáltatás teljesen operátorfüggetlen.

Az első használatot megelőzően össze kell párosítani egymással az alkalmazást és a karkötőnket, ami egy néhány lépcsős, SMS-küldős folyamat, majd pedig meg kell adnunk az mKód nevezetű biztonsági kódunkat. Ha ezzel megvagyunk, a karkötő máris használatra kész, csak éppen pénz nincs még rajta. Ezt az alkalmazáson belül intézhetjük, maximum 75 ezer forintos, bankkártyát igénylő feltöltéssel.

Ennek elköltése ugyanúgy működik, mint az érintős kártyáknál: 5000 forint alatti költés esetén elég csak a terminál közelébe vinni a karkötőt, fölötte pedig a PIN-kódot is elkéri a bolti egység.

©

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha már úgyis van PayPass-os bankkártyánk és/vagy fizetésre is használható okostelefonunk, akkor mi értelme a Telenor Wallet karkötőnek? Nos, ez utóbbival egy picit még könnyebb a fizetés, de igazán akkor van értelme a dolognak, ha adott esetben sem a bankkártyánkat, sem a telefonunkat nem akarjuk magunknál tartani. Ilyen eset lehet például egy fesztivál, egy strandos pihenés, de a család legkisebb tagjai akár ilyen kontrollált formában is megkaphatják és költhetik el a zsebpénzüket.

Mindegyik fenti forgatókönyvben hasznos, hogy ha esetleg elhagyjuk, vagy ellopják a karkötőt, az alkalmazásban néhány gombnyomással letiltható a benne lévő kártya.

Költségek, korlátok

A karkötő ára 2000 forint, amit ideiglenes akciójában visszatérít a szolgáltató. Szintén csak akciós feltétel, hogy az első 3 hónapban elengedik a havonta fizetendő szolgáltatási díjat, ám utána már 490 forintot kell minden hónapban kifizetni a karkötő használatáért. Kérdéses, hogy megér-e ennyit a kényelmi szolgáltatás. Főleg úgy, hogy a kényelmen belül is extráról beszélünk. Hiszen a K&H ügyfelei a bank saját alkalmazását használva fizethetnek a telefonjukkal, az OTP-féle Simple pedig bankfüggetlenül bárki számára adott – ezekben a szolgáltatásokban pedig nincs havidíj. Ezzel együtt el tudunk képzelni olyan felhasználót, akinek fontos a kártya- és telefonmentes mozgás, például a fentebb említett esetekben.

A telenoros karkötő esetében a feltöltés sem költségmentes. A tranzakciós díj az átutalt összeg 2 százaléka, illetve minimum 200 forint. A legkisebb feltölthető össze 1500 forint és egy hónapban maximum 75 ezer forintot fizethetünk ki a karkötővel. Jó hír, hogy a közeljövőben várhatóan 150 ezer forintra emelik a limitet. Illetve a tervek szerint a későbbiekben nemzetközi szinten is használható lesz az egyelőre csak hazai fizetésekre alkalmas szolgáltatás.

©

Konklúzió

+: egyszerű és kényelmes használat, adott élethelyzetekben jó szolgálatot tehet.

: átlagos felhasználók számára kevés hozzáadott érték, extra költségek.

A Telenor Wallet karkötő nem váltja meg a világot. Egyszerűen és kényelmesen lehet fizetni vele, de (ennek is) megkérik az árát.

Ez a viselhető érintésmentes fizetési megoldás sokak számára abszolút felesleges. Akinek pedig már van egy hagyományos óra, egy fitneszkarkötő, vagy akár egy normál karkötő a csuklóján. De egész biztosan lesznek olyanok, akik látnak benne fantáziát.

Többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni ezekről, kövesse a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Vércsepár rakott fészket egy pécsi fotós virágládájában - fotók

Vércsepár rakott fészket egy pécsi fotós virágládájában - fotók

Rolls-Royce-szal menekült egy csapat fosztogató New Yorkban

Rolls-Royce-szal menekült egy csapat fosztogató New Yorkban

Ősi titkokra derül fény a holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálatával

Ősi titkokra derül fény a holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálatával