szerző:
László Ferenc

A boltban történő fizetés soha nem volt még ilyen egyszerű – ígéri saját márkás karpántjával a Telenor. Már a bankkártyát sem kell kihúzni a pénztárcánkból, és még a mobilunkat sem kell elővenni a zsebünkből, de azért árnyoldala is akad a legújabb fizetési megoldásnak.

Sokak örömére a készpénzes fizetés szépen lassan kezd teljesen kikopni az életünkből. Egy darabig úgy tűnt, hogy az egyetlen érintéssel működő bankkártyáknál – vagy az azokat helyettesítő okostelefonoknál – már nem is lehet kényelmesebbé tenni a bolti fizetéseket. Aztán jött a viselhető technológia kora, vele az okosórák és -karpántok. A Telenor ezt a hullámot meglovagolva vezette be bankkártyaként használható karkötőjét. Kíváncsiak voltunk, hogy az újdonság a mindennapokba valóban hasznos-e, vagy nem több szolgáltatói pótcselekvésnél.

Ez mi ez?

A Telenor Wallet karkötő egy minimalista dizájnt kapott, abszolút puritán viselhető eszköz, melyből mindennemű intelligencia kimaradt. Vagyis ez nem egy fitneszkarkötő és még kevésbé okosóra: nincs kijelzője, nincsenek benne szenzorok és vezeték nélküli adatátvitelre is képtelen, de legalább töltőre sem kell dugni soha. Kizárólag fizetni lehet vele.

©

Az esetünkben fekete, de amúgy fehér színben is elérhető karkötő rugalmas gumiszerű anyagból készült, egyedül a végén található dupla rögzítőkapocs készült kemény műanyagból. Az egész csupán néhány gramm, nem húzza le a kezünket, a tizenöt lyuknak köszönhetően pedig lényegében bármilyen csuklómérettel kompatibilis a vízálló eszköz. És szerencsére egyáltalán nem hajlamos arra, hogy véletlenül leessen a kezünkről, még fürdés és egyéb aktív tevékenység során sem.

A hátsó részben ki van alakítva egy nagyrészt szabadon lévő tárolórekesz, ebben egy 23x28 milliméteres plasztikkártya foglal helyet, ami bármikor könnyen cserélhető. De utóbbira nem igazán mutatkozik igény. Ez a kártya nem más, mint egy apró Mastercard Di Pocket bankkártya, ami PayPass-kompatibilis.

©

Csuklómozdulat

A használatbavétel első lépéseként le kell tölteni a többek közt parkoláshoz, autópályamatrica-vásárláshoz és számlabefizetéshez is használható Telenor Wallet alkalmazást, amely androidos és iOS-es formában is elérhető. Ehhez nem szükséges Telenor előfizetőnek lennünk, a mobilfizetési szolgáltatás teljesen operátorfüggetlen.

Az első használatot megelőzően össze kell párosítani egymással az alkalmazást és a karkötőnket, ami egy néhány lépcsős, SMS-küldős folyamat, majd pedig meg kell adnunk az mKód nevezetű biztonsági kódunkat. Ha ezzel megvagyunk, a karkötő máris használatra kész, csak éppen pénz nincs még rajta. Ezt az alkalmazáson belül intézhetjük, maximum 75 ezer forintos, bankkártyát igénylő feltöltéssel.

Ennek elköltése ugyanúgy működik, mint az érintős kártyáknál: 5000 forint alatti költés esetén elég csak a terminál közelébe vinni a karkötőt, fölötte pedig a PIN-kódot is elkéri a bolti egység.

©

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha már úgyis van PayPass-os bankkártyánk és/vagy fizetésre is használható okostelefonunk, akkor mi értelme a Telenor Wallet karkötőnek? Nos, ez utóbbival egy picit még könnyebb a fizetés, de igazán akkor van értelme a dolognak, ha adott esetben sem a bankkártyánkat, sem a telefonunkat nem akarjuk magunknál tartani. Ilyen eset lehet például egy fesztivál, egy strandos pihenés, de a család legkisebb tagjai akár ilyen kontrollált formában is megkaphatják és költhetik el a zsebpénzüket.

Mindegyik fenti forgatókönyvben hasznos, hogy ha esetleg elhagyjuk, vagy ellopják a karkötőt, az alkalmazásban néhány gombnyomással letiltható a benne lévő kártya.

Költségek, korlátok

A karkötő ára 2000 forint, amit ideiglenes akciójában visszatérít a szolgáltató. Szintén csak akciós feltétel, hogy az első 3 hónapban elengedik a havonta fizetendő szolgáltatási díjat, ám utána már 490 forintot kell minden hónapban kifizetni a karkötő használatáért. Kérdéses, hogy megér-e ennyit a kényelmi szolgáltatás. Főleg úgy, hogy a kényelmen belül is extráról beszélünk. Hiszen a K&H ügyfelei a bank saját alkalmazását használva fizethetnek a telefonjukkal, az OTP-féle Simple pedig bankfüggetlenül bárki számára adott – ezekben a szolgáltatásokban pedig nincs havidíj. Ezzel együtt el tudunk képzelni olyan felhasználót, akinek fontos a kártya- és telefonmentes mozgás, például a fentebb említett esetekben.

A telenoros karkötő esetében a feltöltés sem költségmentes. A tranzakciós díj az átutalt összeg 2 százaléka, illetve minimum 200 forint. A legkisebb feltölthető össze 1500 forint és egy hónapban maximum 75 ezer forintot fizethetünk ki a karkötővel. Jó hír, hogy a közeljövőben várhatóan 150 ezer forintra emelik a limitet. Illetve a tervek szerint a későbbiekben nemzetközi szinten is használható lesz az egyelőre csak hazai fizetésekre alkalmas szolgáltatás.

©

Konklúzió

+: egyszerű és kényelmes használat, adott élethelyzetekben jó szolgálatot tehet.

: átlagos felhasználók számára kevés hozzáadott érték, extra költségek.

A Telenor Wallet karkötő nem váltja meg a világot. Egyszerűen és kényelmesen lehet fizetni vele, de (ennek is) megkérik az árát.

Ez a viselhető érintésmentes fizetési megoldás sokak számára abszolút felesleges. Akinek pedig már van egy hagyományos óra, egy fitneszkarkötő, vagy akár egy normál karkötő a csuklóján. De egész biztosan lesznek olyanok, akik látnak benne fantáziát.

Többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni ezekről, kövesse a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Leállította az Európai Bíróság a lengyel bírósági átalakítást

Leállította az Európai Bíróság a lengyel bírósági átalakítást

Az első gyári fotó a következő kecskeméti Mercedesről

Az első gyári fotó a következő kecskeméti Mercedesről

A férfiaknak megéri small talkkal hasítani

A férfiaknak megéri small talkkal hasítani

Vágják a fákat a Normafánál, egy magán telken

Vágják a fákat a Normafánál, egy magán telken

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Óriási veszteséget termel 2018-ban az MTVA

Óriási veszteséget termel 2018-ban az MTVA