szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Külső hardver, így számítógép csatlakoztatására sincs szükség, hogy használni lehessen a Facebook tulajdonában álló Oculus új VR-szemüvegét. A Quest az ígéretek szerint teljes szabadságot ad viselőjének, hogy semmi, de legfőképp kábelek ne akadályozzák a virtuális térben való kalandozást.

Ezekben a napokban zajlik a Facebook ötödik Oculus Connect nevű konferenciája, amely az az elkövetkező időszak legfontosabb VR-fejlesztéseit igyekszik kivesézni. Az első nap máris tartalmasra sikerült: első kézből ismerhette meg a közönség a vállalat új, Oculus Quest nevű újdonságát, mely komoly előrelépés az egy évvel korábbi Oculus Góhoz képest.

©

Az olcsóbb kategóriába szánt Góval ellentétben a Quest teljes értékű VR-élményt kínál, mindezt ráadásul külsős hardverelem és kábelek csatlakoztatása nélkül. A mögöttes erőforrás pontos ismertetésére ugyan nem tértek ki, az azonban biztos, hogy a szemenként megjelenített tartalmak 1600x1440 pixeles felbontásban jelennek majd meg.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy PC-s hátteret nem igénylő technika lévén mégis mekkora tárterület jut egy sisaknyi méretű dobozra. Ez is elhangzott: a Quest 64 gigabájtot kínál majd, amely napjaink telefonkapacitását nézve nem tűnik túl nagynak, így nem teljesen világos, pontosan hány cím lesz tárolható rajta a bejelentett, több mint 50 programból. Ha már játékok: ezen fronton a Star Wars-filmek főgonoszára fókuszáló darab is készül Vader Immortal címmel, mely kapcsán egy egész sorozatot álmodtak meg a fejlesztők.

Az új modellhez egy-egy kontroller is tartozik majd, amely a PC-hez csatlakoztatható vezérlőkhöz hasonló irányítást tesz lehetővé, ám a korábbiakhoz képest szabadabban, precízebben. Mindez a szemüveg szélein található, lényegesen több információt befogadni képes szenzorokkal egészül ki, melyek pásztázzák a felhasználó környezetét, hogy az adatokat beszkennelve virtuális térképet "rajzoljanak" viselője elé.

©

Mindez az ígéretek szerint nagyobb játékterületet eredményez (a prezentáció során előszeretettel hangoztatták a korlátlan szót), illetve általa az élmény is egész másnak, de legalábbis folyamatosabbnak hat majd.

Az Oculus Quest 2019 tavaszán érkezik, nettó 399 dolláros dolláros (hazai viszonylatban 110 ezer forintos) árcédulával.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!