Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Mérföldkőhöz érkezett hétvégén az iOS operációs rendszer legújabb, 12-es verziója, már a készülékek harmadán cserélték erre a szoftvert. Az androidos állás sokkal ósdibb képet fest.

Egy hét alatt jelentős mértékben megugrott az iOS 12 részesedése: míg szeptember 23-án csak az aktív iPhone-ok, iPadek és iPod touch készülékek 17,95 százalékát frissítették erre, szeptember utolsó napjára már 34,77 százalékos volt a két hete kiadott rendszerverzió részesedése – olvasható ki a piacot figyelő Mixpanel adataiból.

©

Jó összehasonlítási alapot szolgáltat, hogy a friss adatokat kéthetente közlő Google is a napokban fedte fel – az iOS 12 megjelenése óta először – az Android-világ aktuális állását. A vállalat szeptember 28-án aktualizált grafikonja szerint a közel két hónapja elérhetővé tett Android 9.0 Pie a készülékek kevesebb mint 0,1 százalékán fut. De még a több mint 13 hónapja kiadott 8.0 Oreo verzió (és a 8.1-es alverzió) is csupán 19,2 százalékon áll.

©

A frissítési ráta ilyen mértékű különbségei mögött jelentős részben a két rendszer közti alapvető különbség áll. Az operációs rendszer fejlesztője ugyanis hiába készíti el az új verziót, azt végül a készülék gyártója adaptálja saját telefonjaira. (A Sony nemrég el is magyarázta ennek folyamatát.) A Google-től független androidos gyártók ezt jellemzően lassan vagy nagyon lassan teszik – bizonyos modellek esetén pedig egy frissítés után egyáltalán nem gondozzák tovább a szoftvert –, az iPhone-ok esetében az Apple gyártja a szoftvert és a készülékeket is, így aztán nincsen késlekedés.

Több mint számháború

A frissítési adatok egymáshoz méregetése csak számháborús kukacoskodásnak tűnhet, valójában jóval komolyabb következményei vannak a helyzetnek.

A fokozott biztonságra törekvő szervezetek gyakran éppen arra hivatkozva adnak androidos készülékek helyett iPhone-t munkatársaiknak, hogy az iOS biztonsági frissítéseihez sokkal gyorsabban hozzájutnak, már aznap, mikor elérhetővé válik az új szoftver. Legutóbb az amerikai demokrata párt indokolta ezzel iPhone-os preferenciáját. Ez az érv időnként a biztonságra törekvő magánfelhasználóknál is felmerül.

A fokozott biztonság hiánya mellett szintén tud kellemetlenséget okozni az androidos felhasználóknak, hogy hiába jelenti be a Google az újabb Android-verziók érdekes új funkcióit, azok soká jelennek meg az egyes készülékeken. A legtöbb aktuális (évben kiadott) csúcsmodell esetében is 2-3 hónapot kell várni. A korábban kiadott vagy gyengébb készülékek esetében pedig nem ritkán fordul elő, hogy a Google már a rákövetkező Android-verziót is bejelenti, mire az előző eljut a felhasználókig.

Szintén nehézséget okoz a rengeteg használatban lévő szoftververzió az alkalmazások fejlesztőinek, hiszen a különböző Android-kiadásokban gyakran különböző fejlesztői eszközöket kapnak. Hiába építenek bele egy új funkciót az alkalmazásba, ha a mögöttes operációs rendszernek csak legújabb változata támogatja azt, akkor csak a felhasználóik töredékéhez jut el. Jelenleg tizenegyféle Android-verzió részesedése van 1 százalék fölött, de 5 százalék fölött is hétféle Android áll. Az appfejlesztőknek ezekre mind optimalizálni kell a szoftvereiket, ha nem szeretnék, hogy százból egy/öt felhasználó panaszkodjon annak – ebből következő – esetleges hibáira.

És persze, ne felejtsük el, vannak olyan felhasználók is, akiket mindez egyáltalán nem érdekel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tartós fáradtság és a sápadtság a vashiány tünete is lehet

A tartós fáradtság és a sápadtság a vashiány tünete is lehet

Vörösiszap-katasztrófa: börtönben maradnak a Mal-vezetők

Vörösiszap-katasztrófa: börtönben maradnak a Mal-vezetők

Ötlakásos társasházat nyomtatnak ki Németországban, rekordidő alatt áll össze

Ötlakásos társasházat nyomtatnak ki Németországban, rekordidő alatt áll össze